Κάθε κοινωνία αντέχει την αλήθεια που μπορεί…

 

Οι φάκελοι των υποθέσεων που εξιχνιάστηκαν έχουν όλες τα ίδια κοινά σημεία. Τα εξής δύο:  Κοινή λογική και βούληση για να λάμψει η αλήθεια.

Η αρχή ότι δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα δεν είναι μια …μεταφυσική προσέγγιση, αλλά στηρίζεται σε απλούς φυσικούς κανόνες. Μόνο τα φαντάσματα μπορούν να βρίσκονται παντού. Κάθε φυσικό πρόσωπο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να βρίσκεται σε ένα μόνο σημείο.

Υπάρχει και μια ακόμη πιο σημαντική παραδοχή: Σε όλες οι υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν, όπως αποδείχθηκε, η λύση ήταν εξαιρετικά απλή.

Όχι εύκολη, αλλά απλή. Οι αρμόδιοι που έφτασαν στην εξιχνίαση, έκαναν αυτό που ορίζουν απαράβατοι λογικοί κανόνες.

Όλες οι υποθέσεις διαχρονικά, από τα μεγαλύτερα εγκλήματα μέχρι τις πιο περίεργους «γρίφους», όσοι έμειναν στο «ράφι» του αρχείου κουβαλάνε μια ατέλειωτη σειρά ερωτηματικά στα οποία οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να δώσουν απαντήσεις.

Όλα τα γεγονότα προσδιορίζονται τοπικά και χρονικά. Ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει σε κάποιο σημείο και σε μια χρονική στιγμή.

Η αστυνομία αποτελείται από ανθρώπους και λειτουργεί μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που σε κάθε υπόθεση εκφράζει τη δική του βούληση. Η κοινωνία άλλοτε απαιτεί επιτακτικά την πλήρη διαλεύκανση και την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι και άλλοτε βολεύεται σε κάποια «αλήθεια» απλά για να πάει να κοιμηθεί δήθεν ήσυχη.

Το πέσιμο από τα σύννεφα άλλοτε είναι λυτρωτικό και άλλοτε φαντάζει εξαιρετικά οδυνηρό και απευκταίο.

Η λεγόμενη «κοινή γνώμη» δεν έχει πάντα τα ίδια αντανακλαστικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που έδειξε ότι βολεύεται «κάποια αλήθεια» επειδή πρόλαβε να κατασκευάσει ιδανικά πρότυπα τα οποία αρνήθηκε μέχρι το τέλος να καταστρέψει.

Δεν ήθελε να δεχτεί κάτι που ήταν έξω από το δικό της πλαίσιο αντίληψης και αντοχής.

Υπήρξαν υποθέσεις στις οποίες η διερεύνηση είχε στόχο την πλήρη διαλεύκανση. Και υπήρξαν και υποθέσεις που δρομολογήθηκαν πάνω σε μια συγκεκριμένη εκδοχή που έμεινε μέχρι το τέλος, άσχετα αν δεν έπειθε κανέναν. Μπορεί να μην έπειθε, αλλά βόλευε…

Παρακολουθώντας τα βήματα της εξιχνίασης της πρόσφατης, συνταρακτικής υπόθεσης στα Γλυκά Νερά εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι αρμόδιες αρχές ενήργησαν με στόχο να φτάσουν στο τέρμα. Και όπως φάνηκε, είχαν πάρα πολλά στοιχεία για να το πετύχουν. Όμως δεν ήταν τα στοιχεία ο καθοριστικός παράγοντας. Εκείνο που καθόρισε την έκβαση ήταν η βούληση να φτάσουν στο τέρμα…

Στα γραφεία των αστυνομικών διευθύνσεων ανα τον κόσμο υπάρχουν ράφια με ατέλειωτους φάκελους υποθέσεων που έμειναν στο σκοτάδι για πάντα.

Είναι υποθέσεις στις οποίες οι έρευνες κάπου ξεστράτισαν, κάπου σταμάτησαν κάπου δεν υπήρξε η βούληση να συνεχιστούν…  

Και υπάρχουν και πολλές που ακόμη και σήμερα στη θύμισή τους ο κόσμος κουνάει με νόημα το κεφάλι… Για τους δράστες που καταδικάστηκαν και για τους «αθώους» που ίσως ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι…

Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει και μια διαφορετική αντίδραση.

Κάθε κοινωνία αντέχει την «αλήθεια» που μπορεί… Ο ουρανός είναι γεμάτος με σύννεφα… Άλλοι πέφτουν από αυτά κι άλλοι προτιμούν να ταξιδεύουν επάνω τους..

Δ.Καρ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ