H Αριάδνη της Βέροιας ταξίδεψε στις ΗΠΑ

 

Γεννήθηκε ως ιδέα από δύο μυαλά που κατάγονται από τη Βέροια. Μεγάλωσε στο Μόναχο και ξεκίνησε την πορεία της στα αεροδρόμια του Λονδίνου και της Γλασκώβης. Έκανε στροφή στην καριέρα της με την παρουσία της σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, αλλά τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή: η Αριάδνη ανοίγει τα φτερά της για τις ΗΠΑ!

Ας μην ψάχνουμε όμως για κάποια φυσική παρουσία όταν χρησιμοποιούμε το όνομα «Αριάδνη». Μάλιστα, γένους θηλυκού είναι μόνο το όνομά της. Οι πραγματικοί άνθρωποι πίσω από την Αριάδνη είναι δύο λαμπροί επιστήμονες, άνδρες και οι δύο. Ο Γιώργος Πιπελίδης και ο Νίκος Τσιαμήτρος μοιράζονταν το ίδιο πάθος: την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν με κάποιον τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει, προκειμένου να βοηθήσουν τις κοινότητες όλου του πλανήτη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι άλλωστε κάτι νέο πλέον για εμάς. Βρίσκεται παντού στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί κανείς να την εντοπίσει από τα τραπεζικά συστήματα και την υγειονομική περίθαλψη, έως τις συναλλαγές με online καζίνο και διεθνείς εταιρείες πώλησης αγαθών. Το όνειρο των δύο επιστημόνων έγινε πραγματικότητα, με σκληρή δουλειά κι επιμονή. Δημιούργησαν το Ariadne Maps, ένα λογισμικό το οποίο καταγράφει τη δραστηριότητα σε κλειστούς χώρους, χωρίς να υπολογίζει εμπόδια για να μετρήσει στατιστικά που μπορούν να βοηθήσουν στον σωστό καταμερισμό της κίνησης σε αυτούς.

Η Αριάδνη αποτελεί το τέλειο εργαλείο προκειμένου να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός μοναδικών επισκεπτών σε ένα αεροδρόμιο. Παρότι το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι οι πρώτοι που έδειξαν ενδιαφέρον για το δημιούργημα του Πιπελίδη και του Τσιαμήτρου. Η αρχή έγινε με τη συνεργασία στο Heathrow, πριν συνεχιστεί με το αεροδρόμιο της Γλασκώβης. Η Deutche Ban αποφάσισε να εφαρμόσει την Αριάδνη στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας και το ταξίδι συνεχίζεται πλέον στην άλλη άκρη του Ατλαντικού!

IMAGE >>> https://images.unsplash.com/photo-1532968899863-5b52ef155913 >>> Photo

Το διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Ντιέγκο αναμένεται να γίνει ο επόμενος προορισμός της Αριάδνης, η οποία επιλέχθηκε μαζί με προγράμματα ακόμη πέντε εταιρειών προκειμένου να ελέγχουν τις διαδικασίες ασφαλείας και υγείας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Οι εταιρείες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα του αεροδρομίου με το όνομα «Innovation Lab», πέρασαν από λεπτομερή έλεγχο πριν προχωρήσουν σε έλεγχο του Σαν Ντιέγκο σε πραγματικό χρόνο.

«Οι σημερινές συνθήκες μάς αναγκάζουν να παίρνουμε πρωτόγνωρα μέτρα» ανέφερε ο Ρικ Μπελιότι, διευθυντής του αμερικάνικου αεροδρομίου στον τομέα της Εξυπηρέτησης Επιβατικού Κοινού και Καινοτομίας: «Στραφήκαμε σε εταιρείες που προσφέρουν βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των επαφών μεταξύ των επιβατών, ειδικά σε σημεία όπου αυτό είναι δύσκολο να επιβληθεί. Πρόκειται για πρωτοποριακές τεχνολογίες και είμαστε ήδη εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι τόσο από τις ιδέες που εφαρμόζουν, όσο κι από την εμπειρία που προσφέρουν. Το μέλλον των αεροδρομίων και των επιβατών είναι εντελώς διαφορετικό».

Η Αριάδνη έχει ηγετικό ρόλο στο πλάνο του αεροδρομίου του Σαν Ντιέγκο: καταγράφει και αναλύει τα στατιστικά της κίνησης των επιβατών στο περιβάλλον του αεροδρομίου. Δημιουργεί έναν πίνακα με τον οποίο καταγράφονται οι μοναδικοί επισκέπτες, η διάρκεια της επίσκεψής τους και η καταγραφή της κίνησής τους ωριαία σε συγκεκριμένους χώρους του αεροδρομίου. Όλα αυτά με σκοπό να αναλυθούν τα δεδομένα, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα σημεία ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται, η Αριάδνη είναι ικανή να προβλέψει ακόμη και ύποπτες συμπεριφορές. Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εύκολο να συλλέξει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, να τα αναλύσει σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες και να κάνει προγνώσεις καθώς ταυτόχρονα σέβεται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών. Το λογισμικό μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση στόλου αυτοκινήτων, στην εικονική πραγματικότητα, στην παροχή βοήθειας σε σώματα ασφαλείας που καλούνται να επιχειρήσουν σε κλειστούς χώρους κ.α.

«Στόχος μας είναι να αναθεωρήσουμε όσα ξέραμε για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, αλλά με έναν τρόπο που θα βοηθήσει τους επιβάτες να νιώσουν ασφαλείς» είπε η Κιμπερλι Μπέκερ, πρόεδρος και CEO του αεροδρομίου: «Μας ενδιαφέρει κάθε λογισμικό που μπορεί να κάνει ευκολότερο το έργο μας και αυτές οι καινοτομίες είναι οι ιδανικές για να τα καταφέρουμε».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ