⁠Οι νέες διαπραγματεύσεις στη Λιβύη για τον καθορισμό των όρων διεξαγωγής των εκλογών - Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης

 

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και την πραγματοποίηση των  εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021, δημοσιεύει η ενημερωτική ιστοσελίδα 'In.gr.'

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα: «Δεν κατέστη εφικτή η εξεύρεση συναινετικής λύσης στις συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα κοντά στη Γενεύη, οι οποίες είχαν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για τη διοργάνωση εκλογών στη Λιβύη στα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες βράδυ αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών».

Στην πόλη της Γενεύης, όπου και πραγματοποιήθηκε σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων του προηγούμενου διαστήματος που κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών της σύγκρουσης και στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης που ως βασικό διακύβευμα έχει την πραγματοποίηση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν, υπό την άμεση αιγίδα της αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), για την Λιβύη, ενδο-Λιβυκές συνομιλίες για τον καθορισμό των όρων υπό τις οποίες και θα διεξαχθούν οι εκλογές. Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

Το λεγόμενο 'Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου' που προσήλθε στη Γενεύη για συνομιλίες, έχοντας μία κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτική σύνθεση, αποτελούμενο από αντιπροσώπους που εκπροσωπούν διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές στην ένοπλη σύγκρουση και πλέον στην διαδικασία πολιτικής μετάβασης που εξελίσσεται, συνιστά, εν στενή εννοία, ένα ιδιαίτερο 'προϊόν' της δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου που προηγήθηκε χρονικά. 

Ως προς αυτό, δύναται να επισημάνουμε πως, εάν κατά την διάρκεια της πρώτης Διάσκεψης του Βερολίνου η οποία και έλαβε χώρα στα τέλη του 2019, τέθηκαν οι βάσεις για δρομολόγηση μίας διαδικασίας παύσης των εχθροπραξιών (εκεχειρία), μέσω και της ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα της Λιβύης, με την ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή που φέρει την ονομασία 'IRINI,' να λειτουργεί ως απτή απόδειξη της ευρω-ενωσιακής εμπλοκής, τότε, η 'Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ,' στην οποία και συμμετείχαν οι χώρες που έλαβαν μέρος και στην πρώτη διάσκεψη, ουσιαστικά δηλαδή, οι άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, προσιδιάζει προς μία βασική κατεύθυνση. Και ποια είναι αυτή; 

Είναι η κατεύθυνση που θέτει ως στόχο την διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την διενέργεια αδιάβλητων και έγκυρων εκλογών, κάτι που σχετίζεται με τον εκ των προτέρων καθορισμών των όρων ώστε να επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός στόχος. Έχουμε να κάνουμε άρα με μία οιονεί πολιτική διαδικασία, που σπεύδει να αξιοποιήσει, αφενός μεν την τεχνογνωσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δη της ειδικής αποστολής του για την Λιβύη, και, αφετέρου δε, ένα υπόστρωμα εμπιστοσύνης ή ορθότερα, αλληλοκατανόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών που συνιστά και άμεση 'κληρονομιά' των ενδο-Λιβυκών διαπραγματεύσεων του προηγούμενου διαστήματος. 

Αν και προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως δεικνύει και η ανακοίνωση του απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, προβλήματα που αντλούν και από το γεγονός της αναζήτησης των ενδεδειγμένων τρόπων διεξαγωγής της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, της διαμόρφωσης πολιτικών και θεσμικών δικλείδων ασφαλείας. Οι οποίες θα είναι σε θέση να αποτρέψουν την πραγματοποίηση φαινομένων νοθείας και υφαρπαγής ψήφου. 

Με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα λεπτό σημείο, θεωρούμε πως χρήσιμο θα ήταν για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, να εκφρασθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη προς την μεταβατική κυβέρνηση και ως προς την δυνατότητα της να ανταπεξέλθει στην διαπραγματευτική 'εντολή' που έχει λάβει, ώστε να προχωρήσει στην εξειδίκευση σειράς πολιτικών οι οποίες και θα δημιουργούν σταδιακά ένα κατά τι ασφαλές πολιτικό-εκλογικό περιβάλλον.

«Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποτελεί «επιλογή» οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Ελβετία να καταλήξουν χωρίς να υπάρξει απόφαση, δεδομένων των χρονικών περιθωρίων.  Την Πέμπτη, ο Κούμπις χαρακτήρισε «δύσκολη» τη συνεδρίαση εκείνης της ημέρας και κάλεσε τους αντιπροσώπους να αποφεύγουν «ασεβείς συμπεριφορές και προσωπικές επιθέσεις», χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Επίσημη κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε στη Λιβύη τον Οκτώβριο και τον επόμενο μήνα οι συμμετέχοντες στον ειρηνευτικό διάλογο του ΟΗΕ όρισαν ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών και συμφώνησαν να συγκροτήσουν νέα μεταβατική κυβέρνηση».  

Οι τρέχουσες συζητήσεις περιστρέφονται και γύρω από το ερώτημα αν η Λιβύη θα καταστεί, και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μία χώρα σε φάση ανασυγκρότησης για να διευκολυνθεί η διαδικασία των εκλογών και η κοινωνική-πολιτική κινητικότητα, στο εγκάρσιο σημείο όπου η Βορειοαφρικανική χώρα χρειάζεται «ισχυρούς κοινοβουλευτικούς», άλλως πως, ισχυρούς πολιτικούς που θα επιχειρούν να επιτελέσουν βήματα μπροστά εφαρμόζοντας το ό,τι συμφωνηθεί. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην πράξη. 

Η Λιβύη δεν απαιτείται να 'μετεγγράψει' στοιχεία διακυβέρνησης Αραβικών χωρών όπως η γειτονική της Αίγυπτος (συγκεντρωτικός αυταρχισμός), αλλά, μετά να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να την καταστήσουν την χώρα, την επαύριον των εκλογών, πολιτικά-θεσμικά βιώσιμη. Ένα προσχέδιο συντάγματος που θα καθορίζει και το εκλογικό σύστημα, και επιπλέον, τους κανόνες διαμόρφωσης μίας νέας θεσμικής πολιτείας, θα ήταν  ευκταίο να υπάρξει.  

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ