Βέροια: Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις με το έργο του Διοικητηρίου Ημαθίας (βίντεο)

 

Συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσίασε το νέο Διοικητήριο Ημαθίας, στη Βέροια, παραχώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα για το νέο Διοικητήριο Ημαθίας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, το Σεπτέμβριο αρχίζουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει εντός του 2022 η κατασκευή του εμβληματικού κτιρίου, που θα στεγάσει τις περιφερειακές υπηρεσίες της Ημαθίας.

«Μία από τις βασικές δεσμεύσεις της διοίκησής μας, αλλά και προσωπική μου δέσμευση στους πολίτες της Ημαθίας, ήταν η οριστική λύση στο κτιριακό πρόβλημα, της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας. Εμείς πάντα όταν μιλάμε για λύσεις, εννοούμε λύσεις στην πράξη, λύσεις ουσιαστικές και χειροπιαστές, όχι θεωρητικές ή στα λόγια. Με πολλή προσπάθεια, με συνεργασία και συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις, καταφέραμε να λύσουμε, όχι ένα, αλλά τρία ζητήματα, που ήταν απαραίτητο να λυθούν, προκειμένου το όραμά μας για το ιδιόκτητο Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Ημαθία, να γίνει πράξη», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τα τρία ζητήματα όπως τα παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας είναι:
1.Χωροταξικό: Η παραχώρηση του οικοπέδου, στο οποίο υπήρχε η πρόβλεψη για την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου, είχε λήξει. Γι’ αυτό και κινητοποιηθήκαμε άμεσα και με την παρέμβαση και αμέριστη υποστήριξη του Υφυπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου, το ζήτημα λύθηκε.
2.Ωριμότητα του έργου: Άμεσα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και ύστερα από πολύ καλή, γρήγορη και μεθοδική δουλειά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία και με τη συνεργασία και το συντονισμό των δύο Αντιπεριφερειαρχών μας, του Κώστα Καλαϊτζίδη και του Πάρι Μπίλλια, καταφέραμε, σε πολύ λίγο χρόνο, να ετοιμάσουμε μία άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση, για έγκριση χρηματοδότησης.
3.Χρηματοδότηση: Διαμορφώσαμε ένα μεικτό σχήμα χρηματοδότησης, διασφαλίζοντας πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και πόρους από το Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχοντας πλέον λύσει αυτά τα τρία ζητήματα, ανακοινώνουμε σήμερα ότι το νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Ημαθία γίνεται πράξη. Ήδη η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί και το επόμενο διάστημα αρχίζουν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του. Οι συμπολίτες μας στην Ημαθία και βέβαια οι εργαζόμενοι στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, σύντομα θα αποκτήσουν ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Ένα κτίριο που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων, ώστε οι πόροι αυτοί να επιστρέφονται στην κοινωνία με ακόμα περισσότερα έργα και δράσεις. Ένα κτίριο που βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία όλων των υπηρεσιών, αλλά πάνω και πρώτα απ' όλα, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Το Διοικητήριο της Ημαθίας θα κατασκευαστεί στην είσοδο της πόλης, σε μια περιοχή όπου έχουν χωροθετηθεί και άλλα δημόσια κτίρια, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και το κτίριο της Αστυνομίας. Στόχος μας είναι, το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τοπόσημο, όχι μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ώστε να υπηρετούνται στο σύνολό τους οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και το κτίριο να έχει σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ημαθία ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Σε τρία χρόνια από σήμερα η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας θα έχει το δικό της σπίτι. Το είπαμε το κάνουμε πράξη. Και μαζί με όλα τα υπόλοιπα έργα στο οδικό δίκτυο, στον πολιτισμό με το νέο μουσείο της Βεργίνας, στον πρωτογενή τομέα, στην υγεία με την αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, στην καθημερινότητα με τα έργα βιώσιμης αστικής αναβάθμιση μέσα στις πόλεις, αλλά και στην ενέργεια, με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, η Ημαθία αλλάζει, γίνεται πιο σύγχρονη, πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, το έργο μας δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, με πολλή δουλειά, με πολλή όρεξη, για να κάνουμε πράξη το κοινό όραμά μας, την Κεντρική Μακεδονία του 2030. Την Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε ότι «η εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία του νέου Διοικητηρίου θα είναι τεράστια. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Αντιπεριφέρειας πληρώναμε για ενοίκια σε κτίρια όπου στεγάζονταν υπηρεσίες μας ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο. Μειώσαμε τα ενοίκια στα ίδια κτίρια στα 350.000 ευρώ το χρόνο. Αυτά τα χρήματα θα είναι ένα μεγάλο ετήσιο όφελος, που θα φέρει άμεσα το νέο Διοικητήριο. Σημαντικό θα είναι το όφελος από τον περιορισμό των ενεργειακών δαπανών, λόγω του βιοκλιματικού χαρακτήρα του νέου Διοικητηρίου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για όλη την Ημαθία. Στο νέο Διοικητήριο οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το σύνολο των περιφερειακών υπηρεσιών, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται κι άλλες σημαντικές υπηρεσίες, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και το μελλοντικό κτίριο της Αστυνομίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας:
-Βρίσκεται στην είσοδο της Βέροιας σε οικόπεδο 33.479 τ.μ.
-Προβλέπεται να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
-Θα κατασκευαστεί αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 150 ατόμων.
-Το σύνολο της δόμησης είναι περίπου 10.000 τ.μ.
-Η θέση του οικοπέδου είναι προνομιακή, το κτίριο θα είναι ορατό από τους διερχόμενους επί της Εγνατίας Οδού και θα αποτελέσει κορυφαίο αστικό τοπόσημο.
-Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και στη μορφολογία του οικοπέδου και του περιβάλλοντα χώρου.
-Η εικόνα του κτιρίου θα αντανακλά τη σημασία του ως σημαντικού δημόσιου κτιρίου, ενώ θα δημιουργηθεί ανάλογος υπαίθριος δημόσιος χώρος για την υποδοχή του κοινού.
-Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενσωματώνει ομαλά τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των παθητικών συστημάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου.
-Το κτίριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα.
-Θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων προσωπικού και επισκεπτών συνολικής χωρητικότητας 195 θέσεων, από τις οποίες οι 14 θέσεις είναι για οχήματα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.
-Θα γίνουν εκτεταμένες φυτεύσεις.

«Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28.110.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας, στη Βέροια, αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές Φθινόπωρο, η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2022 και η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2024», επισήμανε ο κ. Μπίλλιας.

 

Επιμελητήριο Ημαθίας - Συνεντευξη τύπου για νέο διοικητήριο

 

Α.3    ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ-ΚΤΙΡΙΟΥ

Α.3.1    Κτίριο 

 

Το διοικητήριο της Βέροιας θα κατασκευαστεί στην είσοδο της πόλης σε μια  περιοχή που έχουν χωροθετηθεί και άλλα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος, σε οικόπεδο εμβαδού 33.478,92 τ.μ. που μας παραχωρήθηκε από την ΚΥΔ

 

Β.1    ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Στο κτίριο προβλέπεται στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της ΠΕ Ημαθίας καθώς και η κατασκευή αίθουσας εκδηλώσεων χωρητικότητας 150 ατόμων

Το σύνολο της δόμησης υπόγεια και υπέργειοι όροφοι είναι περίπου 10.000,00 τμ 

 

Β.2    ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

 

Η προνομιακή θέση του οικοπέδου, το γεγονός ότι το νέο κτιριακό συγκρότημα της ΠΕ Ημαθίας θα είναι ορατό από τους διερχόμενους επί της Εγνατίας Οδού, η εγγραφή του μέσα σε μια περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους, ως τμήμα ενός συνόλου δημοσίων κτιρίων με ιδιαίτερη φυσιογνωμία (υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο, μελλοντικό κτίριο της Αστυνομίας), αλλά και ο εγγενής συμβολισμός του, ως ανώτερου διοικητικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, υποχρεώνουν στην αρχιτεκτονική αντιμετώπισή του ως κορυφαίο αστικό τοπόσημο. Έτσι, ο σχεδιασμός του κτιρίου ακολουθεί τις παρακάτω βασικές αρχές:

  • Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και στη μορφολογία του οικοπέδου και του περιβάλλοντα χώρου

  • Η εικόνα του κτιρίου πρέπει να αντανακλά τη σημασία του ως σημαντικού δημόσιου κτιρίου

  • Είναι απαραίτητη η δημιουργία ανάλογου υπαίθριου δημόσιου χώρου για την υποδοχή του κοινού

  • Πρέπει να συνεκτιμηθεί το σύνολο των γενικών και επιμέρους λειτουργικών απαιτήσεων για την εξυπηρέτηση τόσο των διατμηματικών, όσο και των ενδοτμηματικών λειτουργιών

  • Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πρέπει να ενσωματώνει ομαλά τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των παθητικών συστημάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου. 

 

Β.3    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

 

Σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική μελέτη, το κτίριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, με τρόπο που οι κτιριακοί όγκοι εντάσσονται και ακολουθούν τη μορφολογία του οικοπέδου. Δύο πτέρυγες υπό γωνία, παράλληλες με το ΝΔ και το ΝΑ όριο του οικοπέδου, διαμορφώνουν έναν χώρο υποδοχής στο κτίριο με αλλεπάλληλα επίπεδα.


 

Εικόνα 1:  Προοπτικό από τη ΒΔ όψη του κτιρίου [Πηγή: Αρχιτεκτονική Προμελέτη]

 

Η μεγαλύτερη σε μήκος πτέρυγα χωροθετείται παράλληλα με την κλίση του οικοπέδου και την οδική αρτηρία και «υπογραμμίζει» τον κυρίαρχο πευκώνα που βρίσκεται σε επαφή. Η πτέρυγα αναπτύσσεται σε τρία υπέργεια επίπεδα και ένα υπόγειο. Η λιτότητα και η σαφήνεια που ακολουθεί ο σχεδιασμός στη διαχείριση των μορφολογικών ζητημάτων, υπογραμμίζουν την κλίμακά της, ενώ η συγκράτηση της καθ’ ύψος ανάπτυξης του κτιρίου στοχεύει στην ενσωμάτωσή στο ανάγλυφο της περιοχής.

Η δεύτερη πτέρυγα, μικρότερη σε μήκος, οργανώνεται σε τρία υπέργεια επίπεδα και διασπάται σε επιμέρους κυβικές ενότητες, αποκαθιστώντας αντιληπτικά την πρόσληψη του κτιρίου ως σύνθεση διακριτών γραμμικών πρισμάτων. Στη συμβολή των δύο πτερύγων ο κτιριακός όγκος διασπάται στα δύο πρώτα επίπεδα επιτρέποντας τη θέα προς τον πευκώνα, μέσω των μεγάλων υαλοστασίων.

Η κεντρική είσοδος του κτηρίου ορίζεται στη συμβολή των δύο πρισματικών όγκων. Στα δύο πρώτα επίπεδα, τα διαφανή (κρυστάλλινα) όρια της κεντρικής εισόδου επιτρέπουν την οπτική συνέχεια του πευκώνα μέσα στο κτίριο. Ανεξάρτητη είσοδος προβλέπεται για την Αίθουσα Εκδηλώσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί δυνατότητα λειτουργίας της εκτός του ωραρίου εργασίας των λοιπών ενοτήτων.

Στο εσωτερικό του κτιρίου οργανώνονται εσωτερικά αίθρια για την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού και τη συμβολή στη βελτίωση του φυσικού δροσισμού.

Ο μεγάλος αύλειος χώρος (πλατεία) διαμορφώνεται στη συμβολή των δύο πρισμάτων, στο ίδιο επίπεδο με την είσοδο της Αίθουσας Εκδηλώσεων. Το επίπεδο της πλατείας συνδέεται με την κεντρική είσοδο του κτιρίου με σύστημα κλιμάκων και ραμπών, δημιουργώντας κλιμακωτά επίπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία στάσης, ανάπαυσης και αναμονής με ανεμπόδιστη θέα.

Η είσοδος στο οικόπεδο γίνεται από κόμβο επί της τοπικής οδού εξυπηρέτησης με άξονα με νησίδα που καταλήγει σε διαμόρφωση επιβίβασης και αναστροφής.

 Δυτικά του άξονα εισόδου διαμορφώνεται ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων προσωπικού και επισκεπτών συνολικής χωρητικότητας 195 θέσεων, από τις οποίες οι 14 θέσεις είναι για οχήματα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Οι νησίδες πρασίνου εντός του χώρου στάθμευσης θα φυτευτούν με φυλλοβόλα δέντρα. Ο λοιπός υπαίθριος χώρος του οικοπέδου προβλέπεται να παραμείνει χωρίς ιδιαίτερες διαμορφώσεις προκειμένου να αποδοθεί για την ενίσχυση της υφιστάμενης βλάστησης (πευκώνας).

Στο δώμα του μείζονος πρίσματος προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών panels. 

 

Γ. ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28.110.000,00 € (με ΦΠΑ). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με ποσό 10.000.000,00€.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές Φθινόπωρο, η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2022 και η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ