Νάουσα: Ομόφωνα στον εισαγγελέα το πόρισμα για τις πομόνες (βίντεο)

 

Μετά από 3 ώρες ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του 1ου τακτικού θέματος της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτη με 20 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, όπως αναμενόταν, αποτέλεσε το επίκεντρο μιας μακράς και έντονης συζήτησης που κατέληξε σε μια απόφαση ομόφωνη και ουσιαστικά αναπόφευκτη.

Η εισαγγελία της Βέροιας έχει ζητήσει ήδη το φάκελο της υπόθεσης, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο επί της ουσίας έχει να αναπτύξει μια εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση με παράθεση «ευρημάτων» εκ μέρους της επιτροπής, ερωτήσεων και απαντήσεων και στο τέλος, τοποθετήσεων, με καθαρά πολιτική προσέγγιση.

Το θέμα αφορούσε το «πόρισμα της ομάδας εργασίας (διαπαραταξιακή επιτροπή) που ορίστηκε με την υπ’ αριθ. 2/2020 Απόφαση του κ. Δημάρχου Νάουσας, σε συμμόρφωση και εκτέλεση με την υπ’ αριθ. 400/2019 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, σχετικά με την διενέργεια ελέγχου της όλης διαδικασίας αντικατάστασης και τοποθέτησης των ηλεκτροαντλιών και των λοιπών υλικών συντηρήσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις-πομόνες του Δήμου Νάουσας».

Πρόκειται για μια υπόθεση που αποτέλεσε εδώ και καιρό, αντικείμενο συζητήσεων, σχόλιων και ερωτημάτων με συνολική, πάνδημη ουσιαστικά απαίτηση να πέσει άπλετο φως και να αναδειχθούν τα πραγματικά γεγονότα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, δαπανήθηκε το ποσό των 610.000 ευρώ για να αγοραστούν, να αντικατασταθούν και να συντηρηθούν πομόνες. Στις δαπάνες αυτές είτε απουσιάζουν παραστατικά,  είτε πρόκειται για δαπάνες σε εξοπλισμό που δεν αντιστοιχεί στον υφιστάμενο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Παρά την ιδιαίτερα ευαίσθητη υφή του, στην προσέγγισή του το θέμα συζητήθηκε ιδιαίτερα προσεκτικά και οι όποιες «υψοτονικότητες» δεν ξεπέρασαν τα «παραδοσιακά» όρια.

Η Δημοτική Αρχή με ιδιαίτερη υπευθυνότητα, απέφευγε κάθε μορφής «διαρροή» του πορίσματος ώστε να προστατευτούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς στο πόρισμα υπάρχουν αναφορές σε πρόσωπα.

Κατά τη συζήτηση, την παρουσίαση του πορίσματος έκαναν οι κ.κ. Βασιλείου και Τσουκαλάς. Ακολούθησε μακρύς κύκλος ερωτήσεων και απαντήσεων, αλλά και τοποθετήσεων.

Ο κ. Κουτσογιάννης που δέχτηκε τα «βέλη», καθώς τα αναφερόμενα στο πόρισμα αφορύν την περίοδο της δικής του θητείας στο θέση του δημάρχου, χαρακτήρισε το πόρισμα ως «φούσκα» και το όλο θέμα ως προσπάθεια σπίλωσης και πολιτικής του εξόντωσης.

Πάντως ο κ. Τσουκαλάς σε κάποιο σημείο, προς το τέλος της συζήτησης, κάνοντας ένα γενικό σχόλιο για προλεχθέντα, έκανε λόγο για «βιασμό της λογικής», καθώς, όπως υπογράμμισε, στο πόρισμα αναφέρονται στοιχεία που απαιτούν περαιτέρω διερεύνησης και πειστικών απαντήσεων.


Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Καρανικόλας τόνισε ότι το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε είναι η ποινική δίωξη ως πολιτική πρακτική.

«Τους πολιτικούς δεν τους στέλνεις στο δικαστήριο, τους στέλνεις σπίτι τους», είπε χαρακτηριστικά. Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη είναι κάτι που ζητήθηκε ήδη από την αρμόδια εισαγγελία και αυτό αποτελεί το επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση μιας έρευνας που επιτέλεσε η διαπαραταξιακή επιτροπή εδώ και δύο χρόνια περίπου.


Η απόφαση για διαβίβαση του σχετικού φακέλου στον εισαγγελέα πάρθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όλη η συνεδρίαση μεταδόθηκε ζωντανά από το Verianet μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας - απ' ευθείας μετάδοση  - 1ο μέρος

 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας - απ' ευθείας μετάδοση - 2ο μέρος 8/7/2021

Νάουσα: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - η συζήτηση για τις πομόνες 8/7/2021

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ