Βέροια: Συνέντευξη τύπου για τα θέματα υγείας και παρουσίαση προτάσεων από το ΚΙΝΑΛ (βίντεο)

 

Συνέντευξη τύπου για τα θέματα υγείας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην «Ελιά» στη Βέροια από το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις και κρίσιμες σκέψεις του Κινήματος Αλλαγής, που αφορούν θέματα της δημόσιας Υγείας.

Την παρουσίαση έκαναν ο Τρελόπουλος Γιώργος, Περιφερειακός Οργανωτικός Υπεύθυνος Μακεδονίας του «Κινήματος Αλλαγής», Αγγειοχειρούργος και Δ/ντης του ΕΣΥ, Νοσοκομείο «Παπανικολάου», ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας Κούτρας Χρήστος, ο Ουρολόγος, ειδικός χειρουργός και μέλος της Ν.Ε. Μπρουσκέλης Νίκος και ο π. Δ/ντής της Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας και μέλος της Ν.Ε. Χατζηαθανασίου Τηλέμαχος.

Τον συντονισμό έκανε ο Τοπικός Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας, Κώστας Ασλάνογλου.

Τρελόπουλος Γ.: «Βρισκόμαστε και πάλι σε ένα σταυροδρόμι με την πανδημία, και φαίνεται και για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση αιφνιδιάζεται. Προδίδει σύγχυση και προιονίζει αναποτελεσματικότητα στις αποφάσεις που παίρνει. Δεν σχεδίασε και δεν σχεδιάζει στρατηγικά. Με ανικανότητα και πολλές αντιφάσεις Εργαλειοποιεί την πανδημία για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα…» ... «Εμείς λέμε, κάθε υγειονομική Περιφέρεια της χώρας πρέπει να έχει τη δική της αυτονομία και επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές. Και βέβαια έναν φορέα διαχείρισης της πανδημίας σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια με το επιστημονικό της σκέλος αλλά και το διαχειριστικό και το λειτουργικό.» «Περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, έλεγχος, και συστηματική ενημέρωση αποτελούν εγγυήσεις αξιοπιστίας του επίσημου δημόσιου λόγου… Πρέπει να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι ένα από τα σοβαρά όπλα που έχουμε είναι το εμβόλιο.» «Επεξεργαζόμαστε προτάσεις σε τρεις άξονες. Τις υποδομές που χρειάζεται η Μακεδονία, το ανθρώπινο δυναμικό, το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να ανασκευαστεί και να εκσυγχρονιστεί.»

Ο κ. Κούτρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει για να αναβαθμιστεί το Σύστημα Υγείας στην Ημαθία και όχι μόνο. Όπως ανέφερε, "χρειάζεται αναγέννηση στα Νοσοκομειακά Συστήματα Υγείας", σημειώνοντας την αναγκαία πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού τονίζοντας πως οι γιατροί πρέπει να είναι εντατικολόγοι.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπρουσκέλης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας (Ιδιωτικό Νοσοκομείο) στην πανδημία λέγοντας χαρακτηριστικά «Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην τους εμπλέξει και να τους αφήσει απ’ έξω. Αναφέρομαι στα μεγάλα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, τα οποία έμειναν έξω από τη διαχείριση της πανδημίας. Υπήρχε ένα πλαφόν στα χειρουργεία των ιδιωτικών κλινικών. Οι συνάδελφοι όμως που χειρουργούσαν ιδιωτικά όσα περιστατικά δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, δεν αμείβονταν.» … «Στον Νομό μας η συμμετοχή των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 32-34%. Πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στον εμβολιασμό, με πειθώ όμως και με συγκεκριμένη καμπάνια, χωρίς εκβιασμούς και διαχωρισμούς των πολιτών.»

Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Χατζηαθανασίου, ο οποίος ανέπτυξε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την Πρωτοβάθμια φροντίδα. «Μεγάλο έλλειμα και μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην Πρωτοβάθμια φροντίδα. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι η ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας προκειμένου να παρέχει όχι μόνο εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και πρόληψη και ιατροκοινωνική φροντίδα, σε όλο τον πληθυσμό καθώς είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως υπάρχει στενή και αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στα προβλήματα υγείας και στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης.» και συνέχισε αναλύοντας τους συμπεριφορικούς τρόπους, στους οποίους οφείλονται οι δυο στους πέντε θανάτους, την πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη.
«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες που έχουν την χαμηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη στην πρόληψη..»


Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Βέροια: Συνέντευξη τύπου ΚΙΝΑΛ με θέμα την υγεία 14/7/2021

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ