Άγγελος Τόλκας: Μια διαδρομή ανατροπών και συγκρούσεων

 

O Άγγελος Τόλκας είναι ένας πολιτικός που πορεύτηκε έως σήμερα μέσα από ανατροπές, χωρίς να ακολουθεί τον εύκολο ή κατά άλλους τον ορθόδοξο δρόμο. Κατορθώνει όμως να βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα, είτε θετικά είτε αρνητικά, όπως και τώρα με την δικαίωσή του στην ένσταση επανακαταμέτρησης των ψήφων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και την ανακήρυξή του ως Βουλευτή Ημαθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την είσοδό του στην πολιτική ζωή, το 2006 όταν και εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Ημαθίας, ξεχωρίζει για την αντιπολίτευσή του στον τότε Νομάρχη, την προσωπική επαφή του με τους πολίτες και τις προτάσεις του για την Ημαθία.  Χρησιμοποιεί πρώτος από τότε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να προωθήσει την πρόταση του για τον προαστιακό σιδηρόδρομο Ημαθίας, επικοινωνεί με τους πολίτες από με μαζικά sms και καταφέρνει να φέρει για ένα διήμερο κινητό μαστογράφο για αγροτικά χωριά στην Ημαθία για πρώτη φορά στα χρονικά.

Νωρίτερα, το 2004, η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Νάουσας του προτείνει να είναι ο εκπρόσωπος της επαρχίας Νάουσας στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, πρόταση που ο ίδιος δεν αποδέχεται. Το 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου τον επιλέγει για το ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και ο 28χρονος τότε Τόλκας κατατάσσεται 6ος. Δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει με συνέπεια την παρουσία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και το 2009 εκλέγεται βουλευτής Ημαθίας με ένα σύγχρονο πλαίσιο προτάσεων για την Ημαθία που παρουσιάζει ως προεκλογικό πρόγραμμα.

Ασχολείται και προωθεί τα καίρια θέματα της Ημαθίας. Τρεις δήμοι στο Νομό, ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον δρόμο Πατρίδα – Νάουσα, χρηματοδότηση παλιάς μητρόπολης Βέροιας και εικονικού μουσείου Βεργίνας, λεωφορείου ειδικού σχολείου Αλεξάνδρειας, διατήρηση νοσοκομείου Νάουσας καθώς και όλων των δημόσιων υπηρεσιών του Νομού. Πολύ γρήγορα αναλαμβάνει σημαντικά κοινοβουλευτικά πόστα, συμμετέχει σε 2 εξεταστικές επιτροπές, εισηγείται σημαντικά νομοσχέδια, εκπροσωπεί τη χώρα στο ΝΑΤΟ και σε άλλες χώρες και τελικά το 2011, σε ηλικία 33 ετών, ορίζεται Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, ο πιο στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού. Συνοδεύει τον Παπανδρέου στο εξωτερικό σε κρίσιμες συναντήσεις, αναλαμβάνει ειδικές αποστολές στις σχέσεις πολιτείας – εκκλησίας, διαμορφώνει το νέο σχέδιο λειτουργίας της ΕΡΤ, εξοικονομεί δεκάδες εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό των γραμματειών που προΐσταται, συγκρούεται με συστημικά μέσα ενημέρωσης και γνωστούς μεγαλοδημοσιογράφους. Αναλαμβάνει όμως και τον άχαρο ρόλο του αναπληρωτή εκπρόσωπου τύπου της κυβέρνησης σε μια περίοδο που οι πολιτικοί δέχονται την μεγαλύτερη αμφισβήτηση. Ο ίδιος δηλώνει μεταγενέστερα ότι αυτό ήταν ένα βαρύ έργο που του κόστισε σε ανθρώπινες σχέσεις και πολιτικό κεφάλαιο σε μια συγκυρία που απαιτούσε άλλα χαρακτηριστικά από αυτά με τα οποία εκλέχτηκε. 

Με την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο ο Τόλκας απομακρύνεται από την υπουργική θέση ενώ στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί το 2012 δεν συντάσσεται με την επιλογή Βενιζέλου ως προέδρου. Τον Μάιο του 2012 – αν και ακούγεται ως υποψήφιος για την Αθήνα- δεν αφήνει την πατρίδα του και καταφέρνει και εκλέγεται πρώτος και μοναδικός Βουλευτής Ημαθίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 η έδρα από την Ημαθία καταλήγει στα Ιωάννινα για 400 ψηφοδέλτια. 

Το 2013 με πρόταση του τότε ΠΑΣΟΚ επιλέγεται ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας όπου μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέρνει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας απέναντι στις επιταγές για απολύσεις στο Δημόσιο και βραβεύεται για την διοίκησή του σε διεθνές συνέδριο.

Το 2015 παίρνει μια απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου, κόντρα στα αναμενόμενα  και είναι υποψήφιος στην Ημαθία με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου που φαινόταν ότι δεν θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή και πολλοί προεξοφλούν το πολιτικό τέλος του Τόλκα. Ακολουθεί τη νέα προσπάθεια στο χώρο της κεντροαριστεράς, στο ΚΙΝΑΛ, και αναλαμβάνει τους καίριους τομείς στην αρχή της παιδείας και μετά της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ είναι από τα βασικά στελέχη για την επιλογή των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών. Επιπλέον ο ίδιος αποτελεί την επικρατέστερη υποψηφιότητα για περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας. 

Ωστόσο και πάλι επιλέγει κόντρα ρόλο. Ενώ στην αρχή και με τον ίδιο ως γραμματέα αυτοδιοίκησης το ΚΙΝΑΛ αποφασίζει για προοδευτικές συνεργασίες (μεταξύ των οποίων και με τον ΣΥΡΙΖΑ) για τις τοπικές εκλογές, μετά το καλοκαίρι του 2018 η απόφαση αυτή ανατρέπεται από την ηγεσία. Ο Τόλκας διαφωνεί, συγκρούεται με την Φ. Γεννηματά και παραιτείται από το ΚΙΝΑΛ. 

Η μεγαλύτερη ανατροπή στη σταδιοδρομία του έρχεται τον Φεβρουάριο του 2019, μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλει την προοδευτική συμμαχία και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τον Άγγελο Τόλκα να αναλάβει Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης ένα εξαιρετικά απαιτητικό υπουργείο εκείνης της περιόδου με πολλές δυσκολίες. Ο Τόλκας αναλαμβάνει και φέρνει εις πέρας τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης έδρας διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα, προετοιμάζει την αναμόρφωση του πλαισίου για το άσυλο και μπορεί να “διαφημίζει” ότι στη θητεία του δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ψυχή στις ελληνικές θάλασσες. Συνεργάζεται με την αστυνομία και υπηρεσίες ασφαλείας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, υποθέσεων τρομοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσωπεί την χώρα σε ευρωπαϊκά συμβούλια υπουργών. 

Στη θητεία του δεν ξεχνάει και την Ημαθία. Βοηθάει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του Μύλου Ματθαίου στον Δήμο Νάουσας, επιλέγει την Βέροια και Αλεξάνδρεια για επαγγελματική κατάρτιση προσφύγων στην αγροτική παραγωγή, ιδρύει το γραφείο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους στην Βέροια, συμβάλλει στην έγκριση της χρηματοδότησης για το νέο δημαρχείο της Νάουσας, ολοκληρώνει την ένταξη του εθίμου Γενίτσαροι και Μπούλες στο κατάλογο της Unesco. 

Ενώ πολλοί στοιχημάτιζαν ότι δεν θα το τολμήσει, συμμετέχει στις εκλογές του Ιουλίου 2019 και κατατάσσεται 2ος συγκεντρώνοντας 6667 ψήφους, περισσότερους δηλαδή και από τους συνολικούς ψήφους του πρώην κόμματός του, του ΚΙΝΑΛ. Δεν κερδίζει την πολυπόθητη έδρα για 23 ψήφους. Καταθέτει αμέσως ένσταση καθώς θεωρεί ότι υπήρξαν παραλείψεις και λάθη των δικαστικών και έτσι έπρεπε να ξαναμετρηθούν οι ψήφοι με αποτέλεσμα να κερδίσει την έδρα στο εκλογοδικείο με διαφορά υπέρ του 35 ψήφους, μετά από 2 ολόκληρα χρόνια.

Ο Τόλκας είναι από τους πολιτικούς που έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική, πολλές φορές και άδικη. Οι αντίπαλοι του πολιτικά τον κατηγορούν για τις κομματικές μετακινήσεις αλλά ο ίδιος αποδεικνύει ότι έχει μαζί του κόσμο που τον στηρίζει στις επιλογές του. Στα χτυπήματα κάτω από την ζώνη που δέχεται έως σήμερα έχει επιλέξει να μην απαντάει και αφήνει τον χρόνο να αποδεικνύει την αλήθεια των πράξεων και των λόγων του αν και δεν έχει διστάσει να κινηθεί νομικά δύο φορές και να κερδίσει υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του. Εξάλλου και όλο το διάστημα που περίμενε την απόφαση του εκλογοδικείου βρισκόταν σε σιγή ασυρμάτου αποφεύγοντας κάθε δήλωση σε δημοσιογράφους. Και δεν άκουσε λίγα εντός κι εκτός Σύριζα. Μέχρι και ότι θα τον διαγράψει ο Τσίπρας διέδιδαν κάποιοι. 

Η πορεία του ήταν έως τώρα δύσκολη. Δεν είναι ο πολιτικός των ήρεμων και ασφαλών επιλογών αλλά των ρίσκων και των δύσκολων αποφάσεων. Οι ανατροπές έχουν δυσκολέψει και στενούς του ανθρώπους.  Έχει πιστούς φίλους τους οποίους στηρίζει πάντα αλλά έχει και ορκισμένους εχθρούς. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο της κεντροαριστεράς στην Ημαθία, με πολλές περγαμηνές και γνωριμίες, έχει εγγράψει υποθήκες για το μέλλον αλλά έχει μπροστά του και δύσκολο και απαιτητικό αγώνα καθώς έχασε ήδη δύο χρόνια χωρίς να είναι βουλευτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ