Διπλό "χαστούκι" στον Ερντογάν από ΟΗΕ και Ουνέσκο –Πως φτάσαμε στην ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας

 

Τα δύο ηχηρά χτυπήματα που δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Ουνέσκο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνει τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας καθώς καμία κίνηση της δεν μένει πλέον, σε διπλωματικό επίπεδο, αναπάντητη. Παράλληλα αναδεικνύει και τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει η χώρα μας στην περιοχή αλλά και τις ισχυρές συμμαχίες που έχει αναπτύξει τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Σύμφωνα με διεθνολόγους, εκείνο που ξεχωρίζει στην ανακοίνωση του ΟΗΕ είναι πως η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα είναι υπεύθυνη για την ένταση που δημιουργείται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι ενδεικτικό πως για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά σε καταδίκη της Τουρκικής Κυβέρνησης από την οποία ζητά να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τα Βαρώσια.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων της είναι απαράδεκτη και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

 

Άγκυρα: "Μαύρη προπαγάνδα"

Οι ανακοινώσεις από τον ΟΗΕ και την Ουνέσκο προκάλεσαν εκνευρισμό στην Άγκυρα αλλά και στα κατεχόμενα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για "μαύρη προπαγάνδα" από την πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας, τόνισε πως οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και καταλήγει υποστηρίζοντας πως τα Βαρώσια ανήκουν στην επικράτεια των Τουρκοκυπρίων.

Η οργισμένη αντίδραση επιβεβαιώνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η γειτονική χώρα που τα τελευταία 24ωρα έχει δεχθεί τη διεθνή κατακραυγή για τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ που εξακολουθεί να μην καταδικάζει τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου.

 

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Οι συνεχείς διπλωματικές επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από την Αθήνα και την Λευκωσία είχαν ως αποτέλεσμα την σκληρή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αντίδραση της Τουρκίας που έβαλε εναντίον των δύο χωρών και τις οποίες κατηγόρησε πως ευθύνονται για το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως για πρώτη φορά δεν υπάρχουν γενικές αναφορές αλλά σαφής καταδίκη της Άγκυρας και επίσης τονίζεται η ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Η σημασία του σημείου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ.

 

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ για την Άγκυρα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι πιέσεις των ΗΠΑ αλλά και τις Γαλλίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο έτσι ώστε η καταδίκη της Τουρκίας να είναι ομόφωνη. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Λονδίνο, Ουάσιγκτον, Λευκωσία και Αθήνας ήταν συνεχείς .

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ήταν σε τακτική επαφή με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία οι οποίες έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις.

 

 

www.thetoc.gr

 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ