«Δια την ψυχαγωγίαν και την διαπαιδαγώγησιν των κατοίκων της υπαίθρου»!!!

 

Κατά τη διάρκεια της 7ετίας ήταν ιδιαιτέρως σύνηθες, συνεργεία του στρατού να μεταβαίνουν στα χωριά για να προβούν σε υπαίθριες ως επί το πλείστον, κινηματογραφικές προβολές, «προς διασκέδασιν και διαπαιδαγώγησιν» των κατοίκων.

Ήταν ένα από τα μέτρα που εφάρμοζε το καθεστώς το πλαίσιο της φιλολαϊκής του πολιτικής, αλλά και της προβολής των επιτευγμάτων του.

Προ της προβολής της κινηματογραφικής ταινίας, προηγείτο η προβολή των «ελληνικών επικαίρων» τα οποία περιλάμβαναν γεγονότα με επίκεντρο την εγκαινίαση έργων και επισκέψεις στελεχών της κυβερνήσεως.

Η παρουσία των κατοίκων ήταν αθρόα και αυτό λάμβανε την ερμηνεία της επιτυχίας της εκδήλωσης και της αποδοχής του καθεστώτος…

Δεν υπήρχαν «χαιρετισμοί» προ της προβολής. Τον ρόλο αυτό έπαιζαν τα προαναφερθέντα «ελληνικά επίκαιρα» που «υπενθύμιζαν» με κινηματογραφικό τρόπο, το πόσο άξια και δημιουργική κυβέρνηση έχει ο τόπος.

Οι τοπικές Αρχές, διορισμένες από το καθεστώς και πλήρως εναρμονισμένες μαζί του, φρόντιζαν «δια την ευταξίαν» της εκδήλωσης και φυσικά είχαν κρατημένη θέση στις πρώτες σειρές των θεατών.

Για την ευταξία και την ομαλή εξέλιξη της εκδήλωσης έσπευδαν ευγενώς να συμβάλουν και άλλοι κάτοικοι. Βλέπετε δεν υπήρχαν τότε «χορηγοί»….

Προς ενημέρωση των κατοίκων, ελλείψει fb, δελτίων τύπου, και λοιπών μέσων "κοινωνικής δικτύωσης", την φροντίδα είχαν οι εκάστοτε ιδιοκτήτες κοινωνικών χώρων (βλέπε: καφενείο) και βέβαια τα μεγάφωνα του κοινοτικού καταστήματος, όπου αυτά υπήρχαν…

Αλλιώς, υπήρχε η τότε «κοινωνική δικτύωση», τουτέστιν «από στόμα σε στόμα»…

Η εκδήλωση της προβολής κινηματογραφικής ταινίας εθεωρείτο εκ προοιμίου ως απολύτως επιτυχής και όποιος εξέφραζε ακόμη και υπαινιγμό δια το αντίθετο, εθεωρείτο  «κακότροπος» (εάν είχε διαπιστωμένως «υγιή φρονήματα») ή «ύποπτος, απεργαζόμενος σχέδια ανατροπής του καθεστώτος», στην περίπτωση που τα φρονήματά του δεν ήταν και εντελώς «εθνικόφρονα»…

Άπαντες όφειλαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους που η εθνοσωτήριος επανάστασις φρόντιζε για την διασκέδαση και την ψυχαγωγία του λαού και μάλιστα αφιλοκερδώς!!!

Οι «αρμόδιοι» φρόντιζαν για τα ευχαριστήρια και τα συγχαρητήρια εκ μέρους όλων των κατοίκων, με ταυτόχρονη «αντιμετώπιση» κάθε άλλης διαφορετικής άποψης…

Την επομένη, όπως και τις επόμενες μέρες, το γεγονός αποτελούσε αντικείμενο επαινετικού σχολιασμού και όποιος δεν επαινούσε αρκούντως την προηγηθείσα εκδήλωση, ήταν αρκούντως "υπόπτων φρονημάτων"…

Οι προβαλλόμενες ταινίες ήταν συνήθως κινηματογραφικά έργα με περιεχόμενο ηρωικά κατορθώματα των αμερικάνων ή αισθηματικές ταινίες.

Προ της προβολής, μετά από αυτήν, αλλά και τις επόμενες ημέρες οι «αρμόδιοι» και οι πέριξ των αρμοδίων φρόντιζαν, με κάθε ευκαιρία, να εκφράζουν δημόσια σχόλια του τύπου: «Τι άλλο θέλετε βρε; Μέχρι και τζάμπα σινεμά σας φέρνουμε»!!!!

Έτσι κυλούσε ο καιρός στην Ελληνική ύπαιθρο τότε…

Πάσα ομοιότητα, αναλογικότητα ή συσχέτιση με τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι απολύτως συμπτωματική και όποιος διανοηθεί να κάνει οποιαδήποτε αναγωγή σε πρόσωπα και καταστάσεις είναι «ύποπτος για μη υγιή φρονήματα»…

Η τελευταία παράγραφος…. «εκ της διευθύνσεως»

Δ.Καρ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ