Γεωργιανοί Βέροιας: Πλέκοντας ήχους με... το νήμα της παράδοσης (βίντεο)

 

Ένα μουσικό οδοιπορικό από τον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στους Γεωργιανούς Βέροιας!

Οι πέντε καλλιτέχνες, Ρία Ελληνίδου, Χρήστος Καλιοντζίδης, Νίκος Αγγούσης, Γιάννης Γκραίκος και Νίκος Σιδηρόπουλος δημιούργησαν μια όμορφη και «ζεστή» ατμόσφαιρα με το πρόγραμμά τους, κάτι που.. «δυσκόλεψε» το κοινό, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα χόρευε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Πριν την έναρξη του μουσικού προγράμματος, τιμήθηκαν οι δυο λυράρηδες, Γιώργος Τσαρτιλίδης και Αρχιμήδης Γεωργιάδης, για την πολύτιμη προσφορά τους στην παραδοσιακή μουσική, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γεωργιανών, Ηρακλής Σοφιανίδης.

Όσον αφορά το μουσικό πρόγραμμα, περιλάμβανε την ελληνική λαϊκή μουσική της υπαίθρου με την οποία μεγάλωσαν, γλέντησαν και έκλαψαν γενιές και γενιές.. 

Η Ρία Ελληνίδου και ο Χρήστος Καλιοντζίδης έχοντας αφιερώσει το σημαντικότερο μέρος της μουσικής τους πορείας στην λαϊκή μουσική παράδοση των Ελλήνων, μας ταξίδεψαν στο χρόνο μέσα από στίχους και μελωδίες που διεγείρουν το βιωματικό στοιχείο και μεταφέρουν όλα τα αγνά συναισθήματα του λαϊκού μας πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή που ζούμε.

Το νήμα της παράδοσης αποτελεί την πρώτη ύλη για το πλεχτό μιας μουσικής παράστασης γεμάτη παλαιές αγαπημένες και διαχρονικές δημιουργίες αλλά και νέες, γεμάτες φρεσκάδα, μουσικά χρώματα, και ελπίδα.

 

Η Ρία Ελληνίδου στο τραγούδι..

Ο Χρήστος Καλιοντζίδης στο τραγούδι, την Ποντιακή λύρα και το Βιολί..

Ο Νίκος Αγγούσης στο Κλαρίνο, καβάλ..

Ο Γιάννης Γκραίκος στα Κρουστά..

Ο Νίκος Σιδηρόπουλος στο Λαούτο..

 

Γεωργιανοί Ημαθίας -  Ρία Ελληνίδου 16/8/2021

 

 

Γεωργιανοί Ημαθίας - Χρήστος Καλιοντζίδης 16/8/2021

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ