Νάουσα – Φεστιβάλ Τρύγου: Εκδήλωση βύθισης φιαλών κρασιού παραγωγής, στον ποταμό «Αράπιτσα» (βίντεο)

 

Ο Δήμος Νάουσας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος, το πρωί της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου 2021, στον Χώρο Θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων, διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα βύθιση φιαλών κρασιού παραγωγής Νάουσας στον ποταμό «Αράπιτσα».

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας.

Στόχος η παρακολούθηση της παλαίωσης των κρασιών υπό αυτές τις συνθήκες και αυτό να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για συνέργειες και για την προβολή της Νάουσας ως πόλης του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση των μπουκαλιών κρασιού σε ειδικά διαμορφωμένο σιδερένιο «κλουβί», το οποίο στη συνέχεια, τοποθετήθηκε στην κοίτη του ποταμού.

 

Παλαίωση κρασιού στο ποτάμι

Για να αποδειχθεί ότι η παλαίωση του κρασιού σε ένα ποτάμι μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιαίτερη γεύση που αναζητούν οι λάτρεις του κρασιού σε όλο τον κόσμο, οι οινοποιοί της Νάουσας, «βύθισαν» - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - μπουκάλια κρασί ξινόμαυρο στο κάτω μέρος του ποταμού «Αράπιτσα».

Μπορεί να έχει ήδη αποδειχθεί ότι η βύθιση των κρασιών στη θάλασσα παρέχει ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί, αλλά ισχύει το ίδιο και για το τρεχούμενο και γάργαρο νερό ενός ποταμού;

Αυτό ακριβώς φιλοδοξούν να ανακαλύψουν οι οινοποιοί, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια, εκτός από τις κάβες τους, θα επισκέπτονται συχνά τον ποταμό Αράπιτσα, με την ελπίδα ότι κάθε φορά θα ανακαλύπτουν τον δικό τους θησαυρό..

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Μάντσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης  Άγγελος Χατζηστύλης και ο Στέλιος Μπουτάρης από το «Κτήμα κυρ-Γιάννη», ενώ τον συντονισμό έκανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δώρα Μπαλτατζίδου.

Μετά το πέρας των ανωτέρω, ακολούθησε κλειστή εκδήλωση γευσιγνωσίας με εκλεκτά εδέσματα από τοπικά προϊόντα με τη συνοδεία ξινόμαυρου.

 

 

Νάουσα: Γιορτή Τρύγου - βύθιση φιαλών κρασιού στην Αράπιτσα 5/9/2021

 

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Νάουσα: Εκδήλωση βύθισης φιαλών κρασιού παραγωγής, στον ποταμό «Αράπιτσα» - MyAlbum

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ