Βέροια: Δημοτική μουσική μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα από τον «Αργαλειό»

 

Ένα ουσιωδώς μοντέρνο περιβάλλον, με βάση τη δημοτική μουσική, δημιούργησε το μουσικό σχήμα «Αργαλειός» το απόγευμα της Τρίτης στην Παλιά Εβραϊκή Συνοικία στη Βέροια.

“Η αγάπη θέλει φρόνηση, θέλει ταπεινοσύνη,
θέλει λαγού περπατησιά κι αητού γρηγοροσύνη”

Με πολύ μεράκι ερμηνεύτηκαν τραγούδια που αναφέρονται στο σήμερα, στο χθες, στο μέλλον..

Η Ελευθερία Ματσεντίδου σε Φωνή/Νταούλι
Η Ζωή Μάντζου σε Φωνή/Κρουστά
Ο Αλεξανδρος Ιωσηφίδης στο Πιάνο
Ο Γιάννης Πούλιος στο Βιολί
Ο Νίκος Αγγούσης στο Κλαρίνο/Νέυ


Στιγμές

Τα τραγούδια που ερμηνεύουμε τα διαλέξαμε επειδή μιλούν για το σήμερα όσο και για το χτες ή το αύριο, μιλούν για το παντοτινό και μάλιστα απ’ την μεριά των ταπεινών ανθρώπων. Είναι η προφορική, η άγραφη ιστορία κι αυτό που σώζει δεν είναι στρατηγοί και μάχες μα στιγμές. Στιγμές μαγικές που έλιωσαν τον χρόνο: ένα μέρος, ένα θάνατο, ένα σπίτι, έναν έρωτα που πήγε στραβά, έναν αποχαιρετισμό. Μικρές αφορμές συνθέτουν ένα συναρπαστικό αφήγημα της ανθρώπινης φύσης.

Η ίδια η φύση της ζωντανής επιτέλεσης της δημοτικής μουσικής μας προτρέπει να αυτοσχεδιάσουμε, να νοιώσουμε τον ακροατή και τον παλμό του και να δημιουργήσουμε κάτι για εμάς εδώ και τώρα που αξία του να είναι το βίωμα και όχι η καταγραφή. [Παρακαλούμε ξεχάστε για λίγο τα κινητά σας, θα σας κάνει καλό...]
Ο αυτοσχεδιασμός ως δομικό στοιχείο της δημοτικής μουσικής δημιουργεί ένα ευρύχωρο περιβάλλον που συνομιλεί με λαϊκές και λόγιες μουσικές του κόσμου, ένα περιβάλλον ουσιωδώς μοντέρνο. Δεν ξέρουμε εαν η μουσική που φτιάχνουμε είναι νέα ή παλαιά, πάντως είναι η δική μας μουσική, η μουσική μας!
“Μη καμαρώνεις Άνοιξη με τα πολλά λουλούδια θε να τα πάρει ο θεριστής, να τα μαράνει ούλα” «Δημοτική μουσική μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα...»

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ