Α. Τσίπρας: Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή

 

«Το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών είναι η ανασφάλεια. Την κοινωνική ανασφάλεια την αυξάνει η πολιτική της κυβέρνησης που διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες. Χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής και τολμηρές αποφάσεις». Αυτό, μεταξύ άλλων, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ομιλία από το «βήμα» της 85ης ΔΕΘ.
 

«Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, μία νέα αρχή για το κράτος και την διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας του για μια «διαφορετική Έκθεση», τονίζοντας πως τιμητικά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε στις πρώτες θέσεις φέτος να κάθονται οι υγειονομικοί, οι οποίοι εδώ και μήνες δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μεγάλη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας πως το συναίσθημα που κυριαρχεί στην πατρίδα μας είναι η ανασφάλεια λόγω των όσων έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας μάλιστα πως η ανασφάλεια αυτή πολλαπλασιάζεται και μετατρέπεται σε φόβο λόγω των κυβερνητικών επιλογών.

Στην συνέχεια έριξε και το… πρώτο καρφί στην κυβέρνηση, μιλώντας για τη «δύναμη του μέλλοντος», όπως χαρακτήρισε τα παιδιά του 21ου αιώνα, «που τα όνειρά τους για να ανθίσουν δε χρειάζονται megabytes και χαρτζιλίκια αλλά μια χώρα που τους νοιάζεται, που τους στηρίζει, που τους δίνει προοπτική και φιλοδοξία για να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ στον τόπο μας».

Πορφυρογέννητοι
«Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη» και πρόσθεσε: «Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

Άνεμος αποδοκιμασίας
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για τον κομματικό του στρατό… Το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Ο μόνος άνεμος που θα φυσά όλο και πιο δυνατά είναι της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας».

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ριζική τομή για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. «Χρειάζεται ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ, θα είναι δίκαιο στον πυρήνα του και θα είναι μακριά από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά» σημείωσε και δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος».

Αναφερόμενος δε στο μετεκλογικό σκηνικό δεσμεύτηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι -όπως είπε- του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά θα συμμετέχουν σε αυτήν άνθρωποι αναγνωρισμένης αξίας στην κοινωνία και την οικονομία, κάνοντας λόγο για ένα δημοκρατικό κράτος. «Καταργούμε το νόμο για το επιτελικό κράτος και βάζουμε τέλος στη στρατιά των μετακλητών υπαλλήλων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.

-Καταργούμε τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys.

-Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

-Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

-Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα διορίζονται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία», είπε χαρακτηριστικά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ
Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για το νέο ΕΣΥ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα σέβεται τον κάθε πολίτη και θα τον αντιμετωπίζει με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το πορτοφόλι».

Και συνέχισε: «Αυξάνουμε την χρηματοδότηση κατά 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την υγεία. Καθιερώνουμε 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό. Προχωρούμε σε 5.500 προσλήψεις υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν». Επίσης ανακοίνωσε προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Κατάργηση ΕΒΕ
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παιδεία ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων καθώς και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

«Αυξάνουμε τις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών. Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει γίνει ανέκδοτο», είπε χαρακτηριστικά.

Κατώτατος μισθός 800 ευρώ
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όσα συνέβησαν με την efood, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η εργασία. Την επομένη των εκλογών, είπε ο κ. Τσίπρας,  ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 800 ευρώ, ενώ δήλωσε ότι θα καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα θέματα εργασίας ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «οργή και αποτροπιασμό για την εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο νόμο για τα εργασιακά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας», ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» και πρόσθεσε: «Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο».


Δείτε την ομιλία:

 

www.grtimes.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ