Βέροια: Ποια είναι επιτέλους η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τι λέει; - Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα;

 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το συγκεκριμένο έγγραφο θα  έπρεπε ήδη να είναι ήδη γνωστό σε όλα τα  μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και να είχαν σε αυτό πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Πρόκειται για έκθεση του κορυφαίου ελεγκτικού οργάνου δημόσιας διοίκησης που αφορά τα πεπραγμένα του Δήμου, αφορά δηλαδή τη διαχείριση δημόσιων οικονομικών.

 Στη βάση του «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται», πρώτος ο ίδιος ο Δήμος θα έπρεπε να ενημερώσει πρώτα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και να αναρτήσει την έκθεση ώστε να μπορεί να λάβει γνώση κάθε πολίτης. Άλλωστε έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς διαχειρίζονται αυτοί που με την ψήφο του λαού, έχουν την ευθύνη της διοίκησης και τη διαχείριση των οικονομικών.

Αντί αυτού παρατηρείται μια κατάσταση που θυμίζει ταινίες μυστηρίου….

Τα περί ύπαρξης έκθεσης έγινε αναφορά, μεσούντος του θέρους, από τον δημοτικό σύμβουλο, Κυριάκο Θεοδωρίδη. Η πρώτη αναφορά είχε «τροχιοδεικτικό χαρακτήρα» και δεν φάνηκε να διεγείρει ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο συνεπώνυμος του Κυριάκου, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, δηλώνοντας την ανεξαρτητοποίησή του, εν μέσω λοιπών «πυρών», διέψευσε το δήμαρχο Βέροιας περί γνώσεως της εκθέσεως από τα μέλη της παράταξης της πλειοψοφίας, ζητώντας ταυτόχρονα να του χορηγηθεί η έκθεση αυτή.

Μάλιστα απέσυρε αναδρομικά θετικές ψήφους που είχε δώσει στο παρελθόν για διάφορα θέματα, μέχρι να ενημερωθεί πλήρως.

Ο δήμαρχος Βέροιας άφησε «ασχολίαστη» τη διάψευση του πρώην πλέον, μέλους της δημοτικής του ομάδας… Σιγή ασυρμάτου περί του θέματος…

«Θαμπώνει» το success story

Για το δήμαρχο Βέροιας που με απαιτητικό τρόπο επιζητά τη παραμονή του στον δημαρχιακό θώκο, το «οικονομικό θαύμα» ήταν το προσφιλές (και μοναδικό) «success story» της θητείας του από το 2014.

Ελλείψει άλλων έργων και με εξαιρετικά προβληματική – και προκλητική – λειτουργία, ο ίδιος και το περιβάλλον του παρουσιάζουν ως μεγάλη (και μόνη προφανώς) επιτυχία το «νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου», παραβλέποντας ότι με αυτό επιφέρουν άγαρμπη «μαχαιριά» στην προηγούμενη διοικητική περίοδο.

Η τέως δήμαρχος Βέροιας της οποίας ο νυν δήμαρχος αποτελεί «πολιτικό τέκνο» έχει κάθε λόγο να θίγεται από το «χτύπημα κάτω απ’ τη μέση», αφού σαφώς (υπο)νοείται ότι άφησε «ανοικοκύρευτα οικονομικά» ώστε αυτά να χρειάζονται  «νοικοκύρεμα»…

Όμως και αυτό το επιχείρημα περί επιτυχίας, το οποίο επικοινωνιακά «πέρασε» σε μέρος της κοινής γνώμης, δείχνει να «χλομιάζει» από την περίφημη – και άγνωστη μέχρι στιγμής – έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αυτό τουλάχιστον διατείνονται όσοι έχουν γνώση του περιεχομένου της.

Ο δημοτικός σύμβουλος που έθεσε πρώτη φορά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, άφησε σαφέστατες αιχμές για το περιεχόμενό της.

Τα όσα – εν μέρει – διέρρευσαν, θορύβησαν και προκάλεσαν εύλογο ενδιαφέρον. Ο συνεπώνυμος του Κυριάκου Θεοδωρίδη, Θεόδωρος Θεοδωρίδης έχοντας προφανώς κάποια πληροφόρηση, απέσυρε αναδρομικά θετικές του ψήφους για μια σειρά θέματα που ψηφίστηκαν στο παρελθόν

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Μαρκούλη, Κυριάκος Θεοδωρίδης, στην τελευταία συνεδρίαση έκανε παρατηρήσεις επί στοιχείων που του δόθηκαν και επανέφερε το ζήτημα της έκθεσης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτή η περίφημη έκθεση όχι απλά θα έπρεπε να είναι γνωστή τουλάχιστον στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά θα έπρεπε και να αποτελέσει θέμα προς συζήτηση για παροχή επιπλέον στοιχείων, αλλά και απαντήσεις της διοίκησης σε διάφορα ζητήματα.

Αντί αυτού, η συγκεκριμένη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκεται στα χέρια ορισμένων οι οποίοι είτε φρόντισαν να την έχουν και να τη μελετήσουν, είτε ενδεχομένως έχουν «προνομιακή» σχέση με «πηγές».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε και κοινοποιήθηκε, όφειλε η διοίκηση του Δήμου να την γνωστοποιήσει στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και να την καταστήσει δημόσια ώστε να μπορεί να λάβει γνώση κάθε πολίτης. Δημόσιο έγγραφο είναι, δεν πρόκειται για «κρατικό μυστικό»…

Άλλωστε, όπως λέει και η παροιμία «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται»… Έτσι δεν είναι;

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ