Γερμανία: "Επέστρεψαν" οι Σοσιαλδημοκράτες, γρίφος η συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος

 

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) "αναγεννάται από τις στάχτες του" και αναδεικνύεται νικητής στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές,  ενώ οι Χρηστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές της Μέρκελ  καταγράφουν το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό της ιστορίας τους. Τα εκλογικά αποτελέσματα καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς εάν δεν υπάρξει "μεγάλος συνασπισμός" Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να συμμαχήσει με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Φιλελεύθερους).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του κρατικού καναλιού ARD με βάση την καταμέτρηση ψήφων μέχρι τα μεσάνυχτα, το SPD συγκεντρώνει 25,9%, έναντι 24,1% των Χριστιανοδημοκρατών(CDU/CSU), Η διαφορά των 1,8 εκατοστιαίων μονάδων μπορεί να μικρύνει με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί, λένε οι αναλυτές.

 Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,7%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,4%, και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι κυβερνητικοί συνδυασμοί είναι πιθανοί, εκτός από  SPD- Πράσινοι- Αριστερά.

Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Aναμένονται σκληρές διαβουλεύσεις για δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, με τους Πράσινους  να φαίνεται πως θα βρεθούν σε θέση ρυθμιστή.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί πριν από το τέλος του έτους, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων. Μέχρι τότε η Μέρκελ θα παραμείνει στην καγκελαρία.

Οσον αφορά την ανάλυση των αποτελεσμάτων επισημαίνεται ότι το SPD κερδίζει τουλάχιστον 4,5% σε σύγκριση με την επίδοση του στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Αντίθετα, το συντηρητικό μπλοκ υπέστη μεγάλες απώλειες: Η δύναμη της ένωσης CDU/ CSU συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και , καταγράφοντας το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό της ιστορίας του κόμματος.

Οι Πράσινοι πέτυχαν έναν εκλογικό θρίαμβο, αν και δεν συγκέντρωσαν το ποσοστό που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις μέχρι πριν από 1-2 μήνες. Κέρδισαν περίπου 4,5%, ξεπερνώντας τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Φιλελεύθερους).

Το ακροδεξιό AfD έχασε έδαφος, δείχνοντας ότι μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ένα μικρό, εθνικό κόμμα διαμαρτυρίας.

 
 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ