Σεισμός στην Κρήτη – Ζημιές σε κτίρια και υποδομές μετά τα 6,3 Ρίχτερ - Κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου

 

Πανικό και αγωνία προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης το νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, το μεσημέρι της Τρίτης.
 
Τα 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκαν δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που ισοπέδωσε το Αρκαλοχώρι και άλλα χωριά, αφήνοντας πίσω άστεγους και εκτεταμένες ζημιές.
 
Αυτή τη φορά το επίκεντρο του σεισμού, δεν ήταν στη στεριά αλλά στην θάλασσα, περίπου 30 χλμ νότια – νοτιοανατολικά της Ζάκρου.
 
Ίσως για αυτό, τα 6,3 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους μικρότερες υλικές ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό.
 
Προκάλεσαν όμως ένα μικρό τσουνάμι, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων.
 
 
«Απομακρυνθείτε από τις ακτές»
 
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook, κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.
 
«Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στη νότια Κρήτη. Απομακρυνθείτε από τις ακτές» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
 
Ανησυχία
 
Ο ισχυρός σεισμός που αναστάτωσε την Κρήτη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπου έγινε αισθητός, είχε διάρκεια 29 δευτερόλεπτων και διακυμάνσεις, αναστατώνοντας τους κατοίκους. Είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δυο μετασεισμοί, κοντά στα 4 Ρίχτερ, ενώ έγινε και σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κάρπαθο. 
 
 
Αν και οι σεισμολόγοι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας δόνησης και γι’ αυτό υπάρχει επαγρύπνηση.
 
 
Ζημιές σε κτίρια και υποδομές
 
Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε κτίρια ενώ κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας,  όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου, ενώ με βάση την ενημέρωση από την πυροσβεστική δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ή τραυματίες. 
 
 
Ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.   
 
 
 
Διαβάστε περισσότερα στο www.in.gr
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ