Ανδρέας Ξανθός: «Απαιτούνται αριστερές και προοδευτικές πολιτικές» - Ομιλία του πρώην Υπουργού στη Βέροια (βίντεο)

 

Την Ημαθία επισκέφτηκε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπου μαζί με τον Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελο Τόλκα επισκέφτηκαν τις δομές δημόσιας υγείας στην Ημαθία, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα προβλήματα, τις προκλήσεις του κορονοϊού και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΖΑ Ημαθίας, ο πρώην Υπουργός Υγείας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Στη συνέντευξη τύπου  χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Τόλκας, ο οποίος αναφερόμενος στα κρούσματα του κορονοϊού, είπε: «Δυστυχώς σήμερα έχουμε ακόμα ένα νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα που σημειώθηκαν, και φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι και δεν πάει καθόλου καλά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κι εγρήγορση από όλους, αλλά χρειάζεται πάνω απ’ όλα μια αποφασιστικότητα κι ευθύνη από την κυβέρνηση.»
 
 
Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ξανθός άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού. 
 
Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε: «Είμαστε σε μια καμπή της πανδημίας. Η εκτίμησή μας η οποία επιβεβαιώνεται και από την επαφή σήμερα στις δημόσιες δομές της περιοχής, είναι ότι το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα αποδιοργανωμένο. Έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη πίεση εδώ και 1,5 χρόνο. Σε μεγάλο βαθμό εγκατέλειψε την τακτική του λειτουργία και την αντιμετώπιση των μη covid περιστατικών, υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα χρονίως πασχόντων οι οποίοι είχαν δυσκολία πρόσβασης και εξυπηρέτησης στις δημόσιες δομές. Κυρίως όμως θεωρώ ότι το σύστημα υγείας δεν έχει ενταχθεί σε ένα σχέδιο μόνιμου χαρακτήρα ενίσχυσης και αναβάθμισής του».
 
«…. Θεωρώ ότι ο βασικός λόγος γι’ αυτό δεν είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει διαχειριστική επάρκεια. Ο βασικός λόγος κατά την άποψή μου είναι ότι η Κυβέρνηση δεν ήθελε να επενδύσει με αφορμή την πανδημία επιπλέον πόρους και να κάνει μια στρατηγικού χαρακτήρα ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας.» 
 
«Είχε μια ένσταση προσωρινότητας για την πανδημία. Αυτό θεωρώ ότι ήταν το πυρηνικό πρόβλημα στη διαχείριση. Μετά από κάθε επιδημικό κύμα, περνούσε το μήνυμα στην κοινωνία ότι περίπου, τελείωσε η μάχη με τον κορονοϊό, τα καταφέραμε, είμαστε οι καλύτεροι. Υπήρχε στο όριο της αλαζονείας και της έπαρσης συνεχώς ένα τέτοιο κλίμα από την κυβέρνηση. Αυτό βεβαίως έδινε λάθος μήνυμα στην κοινωνία…»
 
Σε ερώτηση του verianet σχετικά με τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας ΤΟΜΥ, ο κ. Ξανθός απάντησε: 
«Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι δομές δεν είναι ούτε Σοβιετικού τύπου μορφώματα, ούτε είναι κατοικίστικες δομές που δεν παρέχουν υπηρεσίες. Αυτές οι δομές έχουν εισάγει μια νέα φιλοσοφία στο σύστημα υγείας. Τη φιλοσοφία του οικογενειακού γιατρού, τις ομάδες υγείας, της διεπιστημονικής, της έμφασης στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας.. Είναι μια νέα κουλτούρα… Αυτό το μοντέλο πρέπει να αξιολογηθεί, να διευρυνθεί, να αναπαραχθεί και να στηριχθεί. Η Κυβέρνηση δεν ήθελε να το κάνει αυτό… Ήρθε η πανδημία και ήρθε όλη αυτή η νέα προσέγγιση που δίνει έμφαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα και στην κοινωνική φροντίδα, και αλλάζει τα δεδομένα… Θεωρώ ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτών των δομών. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει ένα σχέδιο να ενσωματωθούν οργανικά στο σύστημα υγείας. Να είναι αποκεντρωμένες δομές, το κέντρο υγείας αστικού τύπου, να αποκτήσουν δική τους θεσμική υπόσταση, και οι άνθρωποι που δουλεύουν ως συμβασιούχοι, να υπάρχει προοπτική να παραμείνουν στο σύστημα υγείας.»
 
 
Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Βέροια - Ανδρέας Ξανθός - συνέντευξη τύπου (19/10/2021) 

 
 
Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός, έκανε ομιλία στην Εληά, με θέμα «Η νέα φάση της πανδημίας και η αναγκαιότητα μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής».
 
Στην ομιλία του ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την υγεία.
 
Πιο συγκεκριμένα:
 
- Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1 δις από το ταμείο ανάκαμψης.
- Άμεση πρόσληψη 5500 μονίμων υγειονομικών και αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το ΕΣΥ.
- Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει την μάχη κατά της πανδημίας. 
- Ένταξη των υγειονομικών εργαζομένων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
- Ιδιαίτερη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τριπλασιασμό των δομών Τ.Ο.Μ.Υ. από 127 που λειτουργούν σήμερα, σε 380
- Ριζική αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2000 ευρώ.
 
Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Βέροια - ΣΥΡΙΖΑ - Ομιλία Ανδρέα Ξανθού στην Εληά (19/10/2021)

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ