Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού - Γράφει η Θούλη Σιδηροπούλου

687Αφιερώνεται στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων, που γενοκτονήθηκαν άδικα, βίαια, βάναυσα και απάνθρωπα από το Τουρκικό Κράτος, στην καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Αντί προλόγου:
Η πορεία του ποντιακού ελληνισμού συνιστά μια σημαντική και τραγική πτυχή της νεοελληνικής ιστορίας. Ακριβώς γι΄αυτό η παραδοσιακή έλλειψη ενδιαφέροντος, που πλέον ανήκει στο παρελθόν, όλους τους Έλληνες, εμάς τους Πόντιους, τους Μικρασιάτες, τους Θράκες, μας αφήνει "ιστορικά" έκπληκτους και πληγωμένους.

Γιατί η ενασχόληση με την ιστορία του ποντιακού, μικρασιατικού και θρακικού ελληνισμού,  οδηγεί στην αποκάλυψη ενός απίστευτου ελληνικού κόσμου, ο οποίος ακολουθώντας τη μοναχική του πορεία δημιούργησε το δικό του ελληνικό πολιτισμό, μέρος της θαυμαστής και ανθρωποκεντρικής πολυμορφίας του ελληνικού κόσμου.

Το δράμα και ο ξεριζωμός των Ποντίων, μετά την καταστροφή του 1922, αποτελεί για όλουε τους Έλληνες ζέον χρέος για τη δικαίωση αυτών, που έφυγαν για τη δικαίωση αυτών, που έρχονται και προπάντων ιερό χρέος προς την Πατρίδα.

Αγωνιζόμαστε για:

Τον εντοπισμό, την καταγραφή, την διαφύλαξη και την προβολή της Ποντιακής, Μικρασιατικής και Θρακικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της προφορικής παράδοσης και έκφρασης, της γλώσσας, των παραστατικών τεχνών, των κοινωνικών πρακτικών, των τελετουργικών και των εορταστικών εκδηλώσεων. Τον σεβασμό, την προστασία και τη διάδοση της Άϋλης Ποντιακής, Μικρασιατικής και Θρακικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της παράδοσης, του προφορικού πολιτισμού, της συλλογικής μνήμης και συνείδησης των Τραντέλλενων Ποντίων,Μικρασιατών και Θρακών, ως εκπλήρωση του μεγάλου ιστορικού μας χρέους σε εκείνους, που μας δίδαξαν μέσα από τα βάθη του χρόνου, ότι το να είσαι Έλληνας είναι κάτι μοναδικό.

Την εγγραφή των Μνημείων του Ποντιακού, Μικρασιατικού και Θρακικού Πολιτισμού στον Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που εντασσόμενη στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής ποικιλότητας από την διεθνή κοινότητα και της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της UNESCO, θα διαφυλάξει και θα παραδώσει στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, τις ιστορικές μνήμες και παρακαταθήκες του Ελληνισμού, ανασυνθέτοντας την εικόνα της ελληνικής παρουσίας στις "αλησμόνητες πατρίδες".

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΒΛΗΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΆΛΛΟΥΜΕ ΜΕ ΚΆΘΕ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΜΕΣΟ στην παγκόσμια αναγνώριση των Γενοκτονιών, που εκτελέστηκαν κατά Λαών κι Εθνών, κατά της Ειρήνης, της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά της αδιατάρακτης και φυσικής συνέχειας της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.

ΘΟΥΛΗ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΗΜΑΘΙΑ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ