Ημαθία: Και μη χειρότερα….

 

Μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι η Ημαθία είναι ενταγμένη στο εγχώριο διοικητικό σύστημα. Εσχάτως διαπιστώνεται ότι μπορεί και να μην είναι έτσι… Μάλλον βρίσκεται σε άλλες εποχές όπου υπήρχαν τιμάρια, βιλαέτια, φύλαρχοι, αταμάνοι και διαφόρων άλλων ειδών διοικητικά και θεσμικά πλαίσια..

Δε νοείται, ένας νομός που έτσι κι αλλιώς βουλιάζει, να παρουσιάζει απίστευτες εικόνες «πάνω και κάτω μαχαλά» όπου το γενικό κουμάντο κάνουν κάποιοι με νοοτροπία σουλτάνου» ή «χαλίφη»…

Μέσα σε 48 μόλις ώρες φάνηκε ότι ο μέσος πολίτης έχει κάθε λόγο να νιώθει εξαιρετικά ανήσυχος και μάλιστα να ανησυχεί περισσότερο όταν επιχειρούν να λύσουν προβλήματα αυτοί που θεσμικά ορίστηκαν για αυτό το σκοπό και ρόλο.

Ας πάρουμε τα πράγματα όπως εξελίσσονται… Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μετά την καταγεγραμμένη έξαρση κρουσμάτων στο νομό ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Καλαϊτζίδης συγκάλεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έκτακτη σύσκεψη όπου πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις. Μεταξύ αυτών ήταν να μην γίνουν παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου.

Την επομένη ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε ότι στο δήμο του οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά και ότι είναι δική του αρμοδιότητα να αποφασίζει την πραγματοποίησή τους ή όχι. Μάλιστα «άδειασε» τον αντιδήμαρχό του, τον κ. Δριστά που εκπροσώπησε το Δήμο στην προαναφερθείσα σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια, λέγοντας πως όταν γινόταν η σύσκεψη αυτή ο ίδιος ήταν στην Αθήνα!!!

Κατά συνέπεια ο αντιδήμαρχος που δήλωσε ότι εκπροσωπεί τον δήμο Αλεξάνδρειας ή έκανε του κεφαλιού του ή είναι μια «ασημαντότητα» που ελάχιστη σημασία έχει η όποια συμμετοχή του.

Δήμαρχος και αντιδήμαρχος ας τα λύσουν μεταξύ τους…

Το θέμα είναι ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας σηκώνει δικό του «μπαϊράκι» και «αυτονομείται» από την γενική κατεύθυνση της αντιπεριφέρειας.

Ο Δήμος Βέροιας κάνει κάτι άλλο, «μουλωχτό»… Επιχειρεί, μέσα στην αναμπουμπούλα να διαχειριστεί τη δυσμενή για το «παρεάκι» πέριξ του δημάρχου, κατάσταση στήνοντας μια παρωδία δημοτικού συμβουλίου με ένα μεικτό σύστημα δια ζώσης και εξ αποστάσεως ταυτόχρονα!!!

Μια διαδικασία που είναι από χέρι άκυρη και αν δεν ακυρωθεί εν τη γενέσει της, μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή μετά, καθώς επιβάλει άνισους όρους συμμετοχής στη συνεδρίαση.

Από τη στιγμή που έστω και ένας δημοτικός σύμβουλος καταγγείλει μονομερή αποκλεισμό και μη εφαρμογή απολύτως ισότιμης πρόσβασης στη διαδικασία, η συνεδρίαση καθίσταται αυτομάτως άκυρη και μάλιστα αναζητούνται ευθύνες από τους υπεύθυνους.

Η δημοτική Αρχή με νοοτροπία «αταμάνου» και στυλάκι ισόβιου «χαλίφη» συνεχίζει να πλέει σε πελάγη αλαζονείας και εξουσιοφρένιας, αφήνοντας τα πράγματα σε «λειτουργική αταξία», αφού αυτό βολεύει…

Μέσα σε ένα γενικό «μπάχαλο» χάνονται βασικά ζητήματα, δημιουργούνται οι τρόποι για αβάντες σε «ημέτερους» και συντηρείται ο μύθος που θέλει τον νυν δήμαρχο να είναι το απόλυτο φαβορί «χωρίς αντίπαλο»…

Αναρωτιέται κανείς πόσο σπουδαία μπορεί να είναι μια πόλη, πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ένας δήμος και πόσο λαμπρές προσωπικότητες μπορεί να έχει μια κοινωνία που θεωρεί και αναδεικνύει τον συγκεκριμένο ως «πρώτο πολίτη»…

Εδώ ισχύει το «μη χειρότερα»…

Και πάμε στη γειτονική, Ηρωική πόλη της Νάουσας, της πολλαπλά ευεργετημένης από τη Μητέρα Φύση, με παράδοση στην καινοτόμο ανάπτυξη και στις επαναστατικές περγαμηνές. Η οποία θα περάσει ακόμη έναν χειμώνα αναζητώντας λύση για το χιονοδρομικό που ρημάζει.

Οι προτεινόμενη λύση απορρίφθηκε, νέα βιώσιμη και εφαρμόσιμη πρόταση δεν φαίνεται στον ορίζοντα και η πανέμορφη Νάουσα μένει να αναπολεί τις υπέροχες μέρες που έζησε κάποτε.. Μέχρι εκεί…

Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση νομίζω… Ο κόσμος διαβάζει, ακούει, βλέπει, κρίνει…

Και δικαίως λέει: «Και μη χειρότερα»…

Αν και – εδώ που τα λέμε – και ο κόσμος δεν είναι άμοιρος ευθυνών…

Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση… Θα τα ξαναπούμε..

Καλή βδομάδα σε όλους!!!

Δ. Καρολίδης

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ