Εντός του Δεκεμβρίου ο «μποναμάς» των 2,6 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους

 

Εκδίδεται εντός του Δεκεμβρίου η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συντάξεων, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, με την αγωνία των συνταξιούχων και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να φτάνει στο κατακόρυφο.

Πρόκειται για τεράστιο ποσό το οποίο δεν αντέχει ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ και θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος, ήδη βουλιάζει στα ελλείμματα και «παράγει» νέο δημόσιο χρέος.

Συγχρόνως σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, το δημοσιονομικό βάρος αυξάνεται στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ. Φυσικά, η επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, προϋποθέτει να έχει αποτέλεσμα η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, με την πρόσληψη δικηγόρων και λογιστών για την εκκαθάριση του στοκ των συντάξεων.

Το κόστος των εκκρεμών συντάξεων, κύριων και επικουρικών, εφόσον εκδοθούν όλες, κοστίζει σε επιπλέον δαπάνη, περίπου τα 500 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Ακόμη, οι νέες συντάξεις θα αυξηθούν δραματικά το 2022, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποβάλουν ήδη μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2021, για να προλάβουν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις, με αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η «μητέρα των μαχών»

Το μεγάλο «στοίχημα» για συνταξιούχους και ΕΦΚΑ είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά σε αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ, για την περίοδο από Ιούνιος 2015 έως και Μάιος 2016.

Η υπόθεση αφορά στις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων που έγιναν το έτος 2012 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το δεύτερο μνημόνιο, οι οποίες ήδη κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015, ενώ με νέα απόφαση τον Ιούλιο του 2020, δικαίωσε όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Πρόκειται για 250.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν πλήρως τα αναδρομικά, για κύριες συντάξεις, επικουρικές και δώρα, για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Όμως, ενώ ο ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, συνολικού κόστους 4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση αρχικά ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.

Άφησε έξω τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν οι συνταξιούχοι και με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν.

Επίσης με διάταξη που ενσωμάτωσε στον σχετικό νόμο, παγίδεψε τους συνταξιούχους, ορίζοντας, ότι όποιος λάβει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, δεν δικαιούται να διεκδικήσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Επειδή πολλοί συνταξιούχοι κατέθεταν προσφυγές στα δικαστήρια, το υπουργείο Εργασίας απαγόρευσε τις προσφυγές στα δικαστήρια, από τις 9 Οκτωβρίου 2020 και μετά.

Ακόμη, άλλοι συνταξιούχοι κατέθεσαν «Αιτήσεις Θεραπείας» στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τη διεκδίκηση των αναδρομικών που παρακρατήθηκαν παράνομα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 15η Ιανουαρίου 2021 και έκτοτε εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιευθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Τα διεκδικούμενα αναδρομικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται σε:

  • 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
  • Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, λόγω του δεδικασμένου που υπάρχει, από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:
  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.
  • Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ