Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ουκρανία - Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης

 

Με δημοσίευμα της, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας 'Η Καθημερινή,' αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, περί της προσπάθειας της Ρωσίας να δημιουργήσει ένταση στην Ουκρανία, λίγο καιρό μετά την συγκέντρωση Ρωσικών στρατευμάτων στα Ρωσο-ουκρανικά σύνορα. 

Οι δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν, προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας, που έκανε λόγο με τη σειρά της για «υστερία» των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. 

Σταχυολογούμε ενδεικτικά από το δημοσίευμα της εφημερίδας 'Η Καθημερινή': «Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το Σάββατο πως «ανησυχεί σοβαρά» για τις ενέργειες και τις δηλώσεις της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία, καθώς αυξάνεται η ένταση στην περιοχή.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τις ασυνήθεις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία. Ανησυχούμε πραγματικά από ορισμένες δηλώσεις που έχουμε δει και ακούσει, τόσο από την Ρωσία όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στους δημοσιογράφους στο Ντακάρ, τελευταίο σταθμό της αφρικανικής του περιοδείας».

 Ακόμη και αν δεν επιδιώκεται η επίτευξη ενός συντονισμού  υπό την μορφή της σύνδεσης «αρχικά διάσπαρτων δράσεων» κατά τους Thompson, Frances, Levavic & Mitchell, με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ή ακόμη και μεμονωμένες, ευρωπαϊκές χώρες), οι δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν θεωρούμε πως αντανακλούν το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει αποκτήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ουκρανία, και μετά από τα γεγονότα των τελευταίων ετών, και, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η Ανατολική Ευρώπη, περιοχή όπου ήδη ευρίσκεται σε εξέλιξη μία ευρύτερη κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας.

 Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να αναφέρουμε πως η κατάσταση στην Ουκρανία, και οι παρατηρούμενες διακυμάνσεις στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τείνουν πλέον στο να επηρεάζουν (ως μεταβλητή) και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, στο εγκάρσιο σημείο όπου, μετά την θερινή συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Γενεύη, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Κάτι που επίτρεψε (δίχως να είναι μόνο αυτός ο λόγος), τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδηλώσουν την στρατηγική τους ως προς την αντιμετώπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

Το Ουκρανικό, που εν προκειμένω καθίσταται ένα ιδιαίτερο όσο και σύνθετο ζήτημα, τείνει να λαμβάνεται υπόψιν, από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγικά, οι οποίες σπεύδουν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο, και την υποστήριξη τους προς την Ουκρανική κυβέρνηση και προς τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκεί όπου, μέσω της συγκεκριμένης εξέλιξης αναδεικνύεται το ό,τι, όχι μόνο το Ουκρανικό ζήτημα (ή πρόβλημα), δύναται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις των δύο δυνάμεων, αλλά και να τις επηρεάσει επί τα χείρω (με ελεγχόμενο τρόπο). 

Την στιγμή όπου το ίδιο το Ουκρανικό, δεν καθίσταται μόνο μία 'παγωμένη' σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και μία σύγκρουση που παραμένει δίχως ιδιαίτερη δυναμική, σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης της, με τον παράγοντα που επιβάρυνε ιδιαιτέρως την κατάσταση να είναι η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

 Εξέλιξη η οποία, εν τοις πράγμασι συνέτεινε και στη μεγέθυνση της απόστασης μεταξύ των δύο πλευρών (Ουκρανία/Ρωσία, αλλά και μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας), αλλά και στην εμβάθυνση της εκατέρωθεν καχυποψίας.

 'Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι τις ανησυχίες αυτές συμμερίζονται οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να καταλάβει ουκρανικά εδάφη.
«Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του προέδρου Πούτιν. Αλλά γνωρίζουμε τι συνέβη κατά το παρελθόν. Γνωρίζουμε την στρατηγική που συνίσταται στην αναφορά σε υποτιθέμενες προκλήσεις της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας και στην χρησιμοποίησή τους ως δικαιολογίας για τα σχέδια της Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν.
Αναφερόταν στην κρίση του 2014 στην Ουκρανία μετά την ανατροπή της φιλοδυτικής ουκρανικής κυβέρνησης. Την ίδια χρονιά, η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία απαντώντας σε μία φιλοδυτική εξέγερση». 

Οι δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ. Κάτι που συνιστά μία πρώτη ένδειξη, όχι τόσο για μία στρατηγικού τύπου, μετατόπιση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Αφρική, αλλά για την αύξηση του ενδιαφέροντος της για την συγκεκριμένη ήπειρο, με την περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν να έρχεται λίγες ημέρες μετά από την επίσημη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη. Στην Αφρική, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει ήδη αναπτύξει ένα δίκτυο συμμαχιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να έχουν κατά νου τις κινήσεις της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν πολύ πιθανή  μία άμεση Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ