Ξανά στα ύψη οι τιμές χονδρικής ρεύματος – Ο αντίκτυπος στους λογαριασμούς

 

Σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος, γεγονός που αναμφίβολα προβληματίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και την κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστος. 

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί  και δημιουργού εύλογους συνειρμούς για την αναγκαιότητα (;) στο εγγύς μέλλον, λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης, εφόσον  οι ενεργειακές τιμές και δη αυτές του ρεύματος παραμένουν πολύ ψηλά. 

Ειδικότερα για σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 240,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές παίρνουν ξανά την ανιούσα. Ενδεικτική είναι η τιμή στην Ελβετία,  που αγγίζει τα 267 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται για τη χώρα μας στα 196,19 ευρώ/MWh. Να θυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 235,38 ευρώ/MWh, Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αναμένεται να «εκδηλωθεί» στους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου διαστήματος.

Σ' ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, οι τιμές τους παρουσιάζουν μεταβλητότητα και έντονες διακυμάνσεις, με το ολλανδικό συμβόλαιο που αποτυπώνει τις ευρωπαϊκές τάσεις, να υποχωρεί χθες στα 83 ευρώ.

 


www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ