Πώς να εξασφαλίσετε μια καλή ζωή για τους ηλικιωμένους

 

Αρκετοί ηλικιωμένοι δεν έχουν την ποιότητα ζωής που θα ήθελαν ή που θα έπρεπε να έχουν. Αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, και η διαβίωσή τους γενικότερα δεν είναι και τόσο ιδανική. Το καλό είναι, όμως, ότι υπάρχουν τρόποι για να τους βοηθήσετε να ζήσουν πολύ καλύτερα και να είναι πιο χαρούμενοι όσο μεγαλώνουν.

  1. Βοηθήστε τους να νιώσουν χρήσιμοι

Σε κανέναν δεν του αρέσει να αισθάνεται πως είναι βάρος. Πόσο μάλλον σε αυτούς τους ανθρώπους που ζούσαν για τόσα χρόνια ανεξάρτητοι και έκαναν ό,τι τους άρεσε. Πλέον μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βοήθεια ακόμη και για τις πιο βασικές ανάγκες. Είναι, λοιπόν, σημαντικό για την ψυχολογία τους να τους βοηθήσετε να νιώσουν και πάλι χρήσιμοι. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους ζητήσετε να γράψουν τη λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας, να σας βοηθήσουν με το μαγείρεμα ή με μερικές εύκολες δουλειές του σπιτιού (αν τους το επιτρέπει, βέβαια, η φυσική τους κατάσταση). 

  1. Βοηθήστε τους να βρουν καινούργια ενδιαφέροντα

Και αυτό είναι κάτι που θα τους δώσει σκοπό και θα τους κινητοποιήσει. Μπορείτε να τους βοηθήσετε να βρουν καινούργια ενδιαφέροντα, όπως είναι η κηπουρική, για παράδειγμα. Ή να λάβουν μέρος σε μια λέσχη ανάγνωσης. Τέτοιες δραστηριότητες θα τους βοηθήσουν επίσης να κοινωνικοποιηθούν, πράγμα που μας φέρνει και στην επόμενη συμβουλή μας…

  1. Να τους επισκέπτεστε συχνά

Αρκετοί ηλικιωμένοι αισθάνονται πολύ μόνοι. Και συχνά η μοναξιά τους γίνεται τόσο έντονη που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στην κατάθλιψη. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τους επισκέπτεστε όσο πιο συχνά μπορείτε. 

  1. Φροντίστε να γυμνάζονται και να τρώνε σωστά

Μπορείτε, επίσης, να τους ωθήσετε να κάνουν γυμναστική και να βεβαιώνεστε ότι απολαμβάνουν πλήρη, υγιεινά και τακτικά γεύματα. Φυσικά, οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να κάνουν έντονη άσκηση, αλλά έστω και ένας σύντομος περίπατος είναι αρκετός για να κινηθούν και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα. 

  1. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται

Για να εξασφαλίσετε καλή ποιότητα ζωής για τους αγαπημένους σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν και όλη τη φροντίδα που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εσείς μπορεί να μην είστε σε θέση να εξυπηρετήσετε όλες τους τις ανάγκες. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως θα ήταν ωφέλιμο να σκεφτείτε την πιθανότητα να εμπιστευθείτε τον ηλικιωμένο στο κατάλληλο γηροκομείο στην Αθήνα. Το προσωπικό θα τον φροντίζει καθημερινά, θα του παρέχει ό,τι χρειάζεται, ενώ εκείνος θα έχει τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθεί κιόλας με τους συνομήλικούς του. 

Εντοπίστε ένα γηροκομείο σε τιμές προσιτές στην Αθήνα το οποίο θα είναι εύκολα προσβάσιμο και από εσάς, ώστε να επισκέπτεστε συχνά τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Πάνω από όλα, το σημαντικό είναι να είστε δίπλα τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ