Για την επόμενη κακοκαιρία που θα μας χτυπήσει… - Του Γιώργου Φαρσαρώτου

 

Πέρασε μια εβδομάδα από την κακοκαιριά που άφησε 1-1,5 μετρό βαρύ, υγρό χιόνι στο Σελι. Μια κακοκαιριά που άφησε το Σελι δυο ήμερες χωρίς ρεύμα και εδώ και μια εβδομάδα αφήνει χωρίς νερό ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πάνω Χωρίου (από την Τζανα και επάνω) μια και τα αντλιοστάσια στα Πριόνια δεν έχουν ακόμη ρεύμα. Μια κακοκαιριά που φοβάμαι ότι θα βγάλει προβλήματα σε οικίες τις επόμενες ήμερες και μόλις οι κάτοικοι ανεβούν να επιθεωρήσουν τα σπίτια τους.

Μια κακοκαιριά που κράτησε 3 ήμερες κλειστό τον δρόμο Νάουσα-Σελι λόγω της πτώσης πολλών δένδρων στο οδόστρωμα. Παράλληλα προκάλεσε προβλήματα στον επαρχιακό δρόμο Βέροια –Σελι λόγω του ύψους της χιονοστρωσης και της πτώσης δένδρων. Ο κεντρικός δρόμος προς Σελι, πέρα από κάποιες ώρες το ξημέρωμα της Τρίτης που έκλεισε (μέχρι να ανοιχτεί από τα αποχιονιστικα της ΠΕ Ημαθίας και του Εχκ Σελιου που συνέδραμε αποφασιστικά στον αποχιονισμο του Χωριού, ήταν προσβάσιμος μέχρι την είσοδο στην κεντρική πλατεία. Μέτα ανεβήκαν τα εκχιονιστικά του Δήμου Βέροιας για να πάρουν το χιόνι με φορτωτές και φορτηγά και να αποσυμφορησουν το κέντρο της Κοινότητας. Κατόπιν προχώρησαν σταδιακά στον αποχιονισμο δρόμων και πάρκινγκ μέσα στον οικισμό. Αποχιονισμος και ρίψη αλατιού που συνεχίζεται μέχρι και τωρα…

Μια κακοκαιριά που βρήκε το χωρίο-χιονοδρομικο με 50 κάτοικους να διαμένουν στην περιοχή κατά την διάρκεια της. Πού βρήκε το Σέλι με Δέκα χιλιάδες επισκέπτες την Κυριακή και 1000 κατοίκους να διαμένουν στο χωριό το τριήμερο.

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό και αφού άκουσα τα σχολια/προτασεις/ παράπονα από κάτοικους, επισκέπτες, αποχιονιστες αλλά και από παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και της Πολίτικης Προστασίας θέλω να καταθέσω κάποια πράγματα που τουλάχιστον εμένα με έκανα σοφότερο ….. για την επόμενη κακοκαιριά που θα μας χτυπησει….. και στην αντιμετώπιση της..
 

1. θα ξεκινήσω από το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης και πως αυτή μετατρέπεται σε κοινωνική ευθύνη. Η κακοκαιριά είχε πραναγγελθει από την ΕΜΥ και τα ΜΜΕ. Άρα οποίος ανεβαίνει και μένει πάνω στο Σελι αυτή την εποχή πρέπει να έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο ότι μπορεί να αποκλειστεί για κάποιες ήμερες. Ότι μπορεί κάποιες ήμερες να μην έχει το Σελι ρεύμα και νερό. Άρα πρέπει να έχει κάνει τις ανάλογες προεργασίες ότι και στο πιο άσχημο σενάριο θα είναι αυτάρκης για 2-3 ήμερες σε θέρμανση, διατροφή, φάρμακα. Αν δεν μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό τότε στο άκουσμα ότι η κακοκαιριά θα μας χτυπήσει το καλύτερο είναι να κατεβεί κάποιες ήμερες από το Σελι στα πεδινά μέχρι να περάσει η κακοκαιριά και τα προβλήματα που θα φέρει. Θα πρέπει να υπολογίζουμε όλοι ότι πολλοί άνθρωποι κινητοποιούνται και πολλά μέσα διατίθενται για ανθρώπους που δεν θα είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση μια κακοκαιρίας στα 1500 μετρά του Σελιου με 1, 5 μετρό βαρύ χιόνι, σε ένα χωρίο με στενό οδικό δίκτυο χτισμένο με τεράστιες κλίσεις σε 4 λόφους. Επίσης κοινωνική ευθύνη σημαίνει ότι φροντίζουμε να παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζουν τα Αποχιονιστικα μηχανήματα και να τα κατεβάζουμε πριν την έναρξη της κακοκαιρίας σε ανοιχτωσιες δίπλα στον κεντρικό άξονα η χαμηλά στο πάρκινγκ του χωρίου στην είσοδο ώστε αυτά να απεγκλωβιστούν ευκολότερα και γρηγορότερα. Κοινωνική ευθύνη επίσης σημαίνει να φροντίζουμε να πετάμε τα σκουπίδια στους κάδους που έχουν αποχιονιστει και όχι να τα πετάμε αυτές τις ήμερες δίπλα σε βουνά από χιόνι οπού νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν κάδοι θαμενοι. Επίσης θα πρέπει να προβλέπουμε σωστά και με βάση την λογική ειδικότερα όσοι γνωρίζουμε το τι συμβαίνει στο Σελι όταν έχει χιόνι με το ΧΚ ανοιχτο….. ας ανεβούμε για βόλτα, φαγητό, καφέ κάποια άλλη μέρα όχι το σαββατοκύριακο που θα έρθουν στο Σελι 10000 άτομα μετά από δυο χρόνια πανδημιας…..
 

2. Αν και η κακοκαιριά είχε προαναγγελθεί νομίζω ότι υποεκτιμηθηκε για την περιοχή του Βέρμιου από τους μετωρολογους και την ενημέρωση που παρείχαν στην Πολίτικη Προστασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ στάλθηκε αυτοματοποιημένο μήνυμα εκτάκτου Ανάγκης από το 112 σε κάτοικους χωρίων της Ημαθιωτικης πλευράς των Πιεριων από τα κεντρικά της Πολίτικης Προστασίας στην Αθηνά, στα Χωριά του Βέρμιου δεν ήρθε κανένα μήνυμα από το 112. Στάλθηκε δηλαδή μήνυμα στα χωριά των Πιεριων που είδαν βροχή η λίγο χιόνι και όχι στα χωριά του Βέρμιου που θάφτηκαν στο χιονι…
 

3. Σε τέτοιες καταστάσεις και πριν η κακοκαιριά χτυπήσει η Κοινότητα Κάτω Βέρμιου θα πρέπει με προσωπική παρουσία να καταγράφει τους κάτοικους που θα διαμείνουν με την κακοκαιριά στο Σελι και σε ποιες ακριβώς περιοχές του χωρίου βρίσκονται. Να καταγράφει ο Κοινοτάρχης τα άτομα, τα τηλεφωνά τους και εάν είναι αυτάρκεις σε τρόφιμα, νερό, θέρμανση και φάρμακα. Να ενημερώνεται και να τους συστήνει να αποχωρήσουν εάν βλέπει ελλειπή προετοιμασία. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχουν ηλικιωμένοι. Όλα αυτά τα στοιχειά πρέπει να τα καταθέτει στην Πολίτικη Προστασία του Δήμου και αυτή να ενημερώνει άμεσα την κεντρική Πολιιτικη Προστασία. Αυτό δεν έγινε ποτέ από την Κοινότητα Σελιου η οποία ήταν πάλι παντελώς απούσα και απροετοίμαστη. Αναγκαστήκαμε ένας- δυο κάτοικοι παρόντες να αναλάβουμε αυτό το έργο ενημέρωσης της Πολίτικης προστασίας και της πρόσβασης στα σπίτια των αποκλεισμένων κάτοικων. Το κτίριο της Κοινότητας Κάτω Βέρμιου θα πρέπει να λειτουργεί σαν Κοινότητα επιτελούς και όχι να παραμένει σφραγισμένο εδώ και 15 χρόνια, Στο κτίριο αυτό να στηθεί ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης από την Πολίτικη Προστασία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με σταθερή τηλεφωνική γραμμή, όπως υπήρχε παλιά, για να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Αν λειτουργούσε η Κοινότητα το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν μια και ο συντονισμός δεν ήταν συνεχής αφού η κινητή τηλεφωνία δεν λειτουργούσε για δυο ήμερες.
 

4. Όλοι οι κάτοικοι γνωρίζουμε οτο μόλις πέσουν 30+ cm χιόνι αρχίζουν αμέσως τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Θα πέσουν κάποιες φάσεις η θα διακοπεί τελείως η ηλεκτροδότηση του Χωρίου και του Χιονοδρομικού (κοινό δίκτυο έχουν). Πάντα συμβαινει…… αμεσως δεν λειτουργούν οι λέβητες θέρμανσης στα σπίτια ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι πελάτες φεύγουν με τεράστια οικονομική ζημιά για την περιοχή μας. Είναι καιρός να ξεκινήσει η Υπογειοποιηση του εναερίου δικτύου. Ευτυχώς διαβάζω στα ΜΜΕ ότι η Πόλη της Βέροιας και ειδικότερα το Κάτω Βέρμιο είναι μέσα στους οικισμούς που θα ξεκινήσει το έργο εντός των επόμενων μηνών με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
 

5. Σε τέτοιες ακραίες κακοκαιρίες που έχουν προαναγγελθεί θα πρέπει ο Αποχιονισμος αυτές τις λίγες ήμερες που το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη να είναι συνεχής καθολη την διάρκεια της χιονόπτωσης. Αυτό βοηθάει να παραμένει το δίκτυο ανοιχτό και να μην συσωρευονται τεράστιες ποσότητες στον δρόμο ώστε μετά να χρειάζονται ειδικά βαρυα μηχανήματα με ανέμη. Ειδικότερα όταν η Χιονοκακοκαιρια χτυπάει μόνο τα ορεινά στα 800+ μετρά. Ειδικότερα για τον αποχιονισμο μέσα στο Σελι είχαμε χιονοστρωση 1 με 1, 5 μετρό από βαρύ συμπαγές χιόνι. Τα αποχιονιστικα με μαχαίρι δεν μπορούσαν να το σπάσουν και χρειάστηκαν φορτωτές και αποχιονιστικο με ανέμη. Το χωρίο είναι χτισμένο σε λόφους με μεγάλες κλίσεις και με στενό οδικό δίκτυο. Έχω προτείνει για τέτοιες ακραίες περιπτώσεις εάν μπορεί ο Δήμος να διαθέτει ένα μικρό αγροτικό η Jeep 4χ4 με τροποποιημένη αποσπωμενη βάση με μαχαίρι καθαρισμού. Αυτό θα είναι στο Σελι από την αρχή της κακοκαιρίας και συνεχεία αυτές τις μια –δυο το πολύ ήμερες που κρατάει το ακραίο φαινόμενο και θα καθαρίζει τους δρόμους μέσα στο Χωρίο ώστε να μην προλάβουν να συσωρευονται τεράστιες ποσότητες και μετά να χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες και μέσα αποχιονισμού. Επίσης το πάρκινγκ στην είσοδο του Χωρίου είχε 1, 5 μετρό χιόνι ενώ μην ξεχνάμε ότι έχει διαχωριστικές νησίδες στην μέση και κράσπεδα πολλά, δεν είναι αλάνα. Άρα για τον Αποχιονισμο του με φορτωτές και φορτηγά που έπαιρναν το χιόνι χρειάστηκαν πολλά μέσα και χρόνος. Όπως και ο αποχιονισμος περιμετρικά της πλατείας με φορτηγά. Αποχιονισμος που έχει μια σειρά στο χωριο…. πρώτα αποκλεισμένοι μόνιμοι κατοικοι…. μετά επιχειρήσεις και παρκινγκ…μετα οι υπόλοιποι δρόμοι και οπού αυτό είναι εφικτό...
 

6. Η Τροχαία να είναι ευέλικτη και να μην διασταζει να κλείνει τον δρόμο όταν πρέπει, Να ενημερώνει έγκαιρα online τους οδηγούς για να αποφύγουμε μποτιλιαρίσματα και εγκλωβισμούς. Η Τροχαία κατέβαλε μεγάλες προσπαθείς με χιλιάδες αυτοκίνητα σε ένα περιορισμένων δυνατοτήτων οδικό δικτυο…. ούτε φυσικά τα πληρώματα της Τροχαίας είναι παρκαδοροι…..
 

7. Η πτώση του ρεύματος είχε σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι κεραίες της κινητής και των 3 εταιριών που βρίσκονται στον λόφο πάνω από το χωρίο. Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και σε αυτές. Κάτοικοι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους και τις αρχές ενώ παράλληλα δεν υπηρχει Live συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων λόγω της μη λειτουργίας των δικτύων. Θα πρέπει να ζητηθεί από τις εταιρίες κινητής, που νοικιάζουν εκτάσεις για τις κεραίες τους από Μικρό Τοπικό συνεταιρισμό κάτοικων του Σελιου, να έχουν μπαταρίες που θα εξασφαλίζουν μια αυτάρκεια λειτουργίας 1-2 ήμερων.
 

Κλείνοντας ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια που κατέβαλαν, με αυταπάρνηση και ευγένεια στα διάφορα αιτήματα, στα πληρώματα των Αποχιονιστικων της ΠΕ Ημαθίας κ Δήμου Βέροιας καθώς και στους προϊσταμένους τους. Στα παιδιά του συνεργείου της ΔΕΔΔΗΕ που μέσα στο χιονοπαγωμενο δάσος σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έδωσαν μάχη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Στα άτομα της Πολίτικης Προστασίας με τα οποία δώσαμε μάχη για να φτάσουμε στα σπίτια των κάτοικων που διαμένουν επάνω. Στα συνεργεία της ΔΕΥΑΒ που παλεύουν να φέρουν νερό σε όλο το χωρίο. Σε όλους τους εθελοντές και τα πληρώματα της Τροχαίας στην πλατεία που βοήθησαν το κέντρο του Χωρίου του Σελιου να μην μπλοκαριστει….. Σε όλους όσους βοήθησαν θεσμικά και μη και συνεχίζουν να εργάζονται στον αποχιονισμο του Χωριου…
 

Με την ευχή η επόμενη μεγάλη κακοκαιριά να μας βρει όλους …. ΠΕ Ημαθίας-Δημος Βέροιας-ΕΧΚ Σελιου –Κοινοτητα Σελιου-Κατοικοι …παλι μαζί στην μάχη αλλά και σοφότερους.

 

Γιώργος Φαρσαρώτος

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ