Βασίλης Τσιτσάνης: «Τι λε ρε που θα δώσω την ψυχή μου να την ερμηνεύσει άλλη;»

 

Αυτή η φράση του Βασίλη Τσιτσάνη (που γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915 και πέθανε την ίδια μέρα, το 1984, στο Λονδίνο), όπως μεταφέρθηκε από το λαϊκό ποιητή Κώστα Βίρβο, ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναμνήσεις των καλεσμένων του αφιερώματος της Άννας Παναγιωταρέα στον Βασίλη Τσιτσάνη, που μεταδόθηκε κάπου στα 1999, στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΤ 1 «Εν λευκώ».

Φράση του Βασίλη Τσιτσάνη που ειπώθηκε το 1975, όταν, προετοιμάζοντας την ηχογράφηση του θρυλικού τραγουδιού «Της γερακίνας γιος», για το δίσκο «Σκοπευτήριο», ο Κώστας Βίρβος του πρότεινε να το τραγουδήσει μια γυναικεία φωνή (εικάζω πως ήταν η Βίκυ Μοσχολιού που συμμετείχε στο δίσκο). Ο Βασίλης Τσιτσάνης αρνήθηκε και το τραγούδησε ο ίδιος, με τη συνοδεία της Λιζέτας Νικολάου, προσθέτοντας άλλη μια χρυσή σελίδα στο μεγάλο βιβλίο του λαϊκού τραγουδιού.

Εκτός από την Βικτωρία, την κόρη του Βασίλη Τσιτσάνη, στο αφιέρωμα παραβρέθηκαν καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν συνεργαστεί μαζί του, όπως ο λαϊκός συνθέτης Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Κώστας Βίρβος, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο λαϊκός τραγουδιστής Ηλίας Μακρής, ο άοκνος ερευνητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης, ο γλύπτης και συγγραφέας Σώτος Αλεξίου και ο «πανταχού παρών» δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λιάνης. Το μουσικό μέρος της εκπομπής ανέλαβε η Αθηναϊκή Κομπανία.

Η σκηνοθεσία ήταν του Χρήστου Φασόη. Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή, εκτός από ένα μικρό μέρος του finale που λείπει για τεχνικούς λόγους.

Πηγή: ogdoo.gr - Θανάσης Γιώγλου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ