Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης

 

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας 'Η Καθημερινή,' δημοσιεύει την είδηση περί της συνάντησης μεταξύ των διαπραγματευτών του 'σχήματος της Νορμανδίας,' που εν προκειμένω, θα συζητήσουν τα ζητήματα που άπτονται της ένοπλης αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία μεταξύ Ρωσόφωνων αυτονομιστών και των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η συνάντηση των διαπραγματευτών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που εν προκειμένω, συγκροτούν το 'σχήμα' ή αλλιώς, το 'Κουαρτέτο της Νορμανδίας,' έρχεται να προστεθεί σε μία πολύπλοκη εξίσωση, πραγματοποιούμενη λίγο μετά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, όπου και τέθηκαν επί τάπητος, όχι μόνο οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ουκρανικό ζήτημα, αλλά και οι θέσεις των δύο χωρών, με επίδικο και δη στρατηγικό επίπεδο, μία πρώτη αποκλιμάκωση της έντασης που έχει συσσωρευθεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να αναφέρουμε πως, η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Γενεύη, παρότι, όπως ήταν και περίπου αναμενόμενο, δεν συνοδεύθηκε με την ύπαρξη απτών και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, υπήρξε σημαντική, δίδοντας την ευκαιρία στις δύο πλευρές, να θέσουν η μία ενώπιον της άλλης τις θέσεις και επίσης, τις στρατηγικές τους ανησυχίες.

 Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σωτήρης σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του: «Σε ορισμένες περιπτώσεις το σημαντικό δεν είναι το αποτέλεσμα μιας διπλωματικής διεργασίας, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τη συνάντηση ανάμεσα σε Λαβρόφ και Μπλίνκεν στη Γενεύη στις 21 Ιανουαρίου. Το βασικό είναι ότι έγινε.
Θα ήταν τουλάχιστον αφελής όποιος θα πίστευε ότι θα αρκούσε μια συνάντηση για να μπορέσει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην τρέχουσα φάση ενός περίπου επισήμως κηρυγμένου «Νέου Ψυχρού Πολέμου». Θα ήταν, όμως, ακόμη πιο αφελής όποιος πιστέψει ότι ο εμφανώς μη παραγωγικός χαρακτήρας αυτής της συνάντησης, σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η πολεμική σύγκρουση και ότι η διαπραγμάτευση έχει τελειώσει. Τα πράγματα είναι μάλλον πιο σύνθετα από όσο δείχνουν».

Η συνάντηση των διαπραγματευτών του 'Κουαρτέτου της Νορμανδίας,' που συστάθηκε για να παρακολουθεί την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ (βλέπε την διεισδυτική μελέτη της Katherine Brown, η οποία μελετά το περιεχόμενο της συμφωνίας 'Μινσκ ΙΙ,' χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του ρεαλισμού, του φιλελευθερισμού και του κονστρουκτιβισμού), η οποία και συνέβαλλε στον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, δύναται να λάβει χώρα μέσα σε μία ατμόσφαιρα, που δεν σημασιοδοτείται μόνο από την συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ, συνάντηση που αποτέλεσε την ιδιαίτερη διπλωματική 'συνέχεια' της τηλεδιάσκεψης που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και από εκατέρωθεν αντεγκλήσεις που διατηρούν την ένταση σε σχετικά υψηλά επίπεδα, από την ύπαρξη μίας ρητορικής που στοχεύει να μεταφέρει την πίεση στην άλλη πλευρά, και, τελευταίο άλλα όχι έσχατο, από αυτό που θα προσδιορίσουμε ως 'αμοιβαιότητα του φόβου.'

 Και τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Σημαίνει πως, αφενός μεν η Ρωσική Ομοσπονδία ανησυχεί εντόνως για το ό,τι το ο πολιτικός-στρατιωτικός συνασπισμός του ΝΑΤΟ και το εν ευρεία εννοία Δυτικό μπλοκ, επιδιώκουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα εμβαθύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα αίσθηση 'περικύκλωσης' που αισθάνεται η Ρωσία ('σύνδρομο της περικύκλωσης'), και σε μία περιοχή την οποία θεωρεί προνομιακό της χώρο, και, αφετέρου δε, το Δυτικό μπλοκ (θα συμπεριλάβουμε εδώ την Ευρωπαϊκή Ένωση), και η Ουκρανική κυβέρνηση, ανησυχούν για το ό,τι η Ρωσία διαμέσου και της συγκέντρωσης Ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα των δύο χωρών, προετοιμάζει και οργανώνει την στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία. 

Πάνω σε ένα τέτοιο υπόστρωμα, στο εγκάρσιο σημείο όπου αυτό διανθίζεται από ένα χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων του 'Κουαρτέτου,' εκεί όπου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών (αυτή καθαυτή η συμμετοχή δύο ευρωπαϊκών χωρών είναι σημαντική), θα κληθούν να αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα εξελίξεις και να διασφαλίσουν πως δεν θα αναζωπυρωθεί η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία δύναται να τροφοδοτήσει την όλη αντιπαράθεση της τρέχουσας περιόδου.

 Το ζητούμενο είναι τα μέλη του 'Κουαρτέτου της Νορμανδίας,' να διατηρήσουν έναν βαθμό συναντίληψης σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, φροντίζοντας να παραμείνουν ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας.

 «Οι τετραμερείς συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας έχουν ως στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Κόζακ, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Παρισιού, πρόσθεσε η πηγή την οποία επικαλείται το Reuters». 

Οι εκπρόσωποι του 'Κουαρτέτου,' χωρίς να υπεισέρχεται η παράμετρος του αποτελέσματος, καλούνται να επιβεβαιώσουν την δέσμευση τους στη διατήρηση της εκεχειρίας στο Ντονμπάς, καλώντας παράλληλα στην επίδειξη ανοιχτού πνεύματος για την εκτόνωση της έντασης που επικρατεί. Ένταση που προκύπτει από την εκατέρωθεν και ιστορικού τύπου πλέον, καχυποψία (οι δύο πλευρές έχουν την εντύπωση πως η μία επιθυμεί να βλάψει την άλλη').

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ