Συνταγές με κρέας για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας

 

Τόσο καιρό με την πανδημία, τα τραπέζια σε σπίτια έπαυσαν να είναι κύριος τρόπος «μάζωξης», είτε φιλικής είτε οικογενειακής. Αυτό δε σημαίνει ότι σταματήσαμε να τρώμε κρέας: το αντίθετο μάλιστα. Πολλοί από εμάς ανακάλυψαν τον σεφ μέσα τους και ανυπομονούν να του δώσουν χώρο να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει. Μια και κάθε σύγχρονο κρεοπωλείο διαθέτει πλέον το δικό του eshop καθώς και κρεοπωλείο delivery https://roussis.com.gr/kreopoleio-delivery/ και πολλές πληροφορίες για κάθε διαθέσιμο είδος κρέατος όπως το χοιρινό, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρούμε το ιδανικό για εμάς κρέας, με γνώμονα τις απαιτήσεις μας στην ποιότητα. 

Ας δούμε 2 συνταγές με κρέας που θα βγάλουν ασπροπρόσωπους στα νέα τραπέζια.

  • Ζυγούρι στη γάστρα

Υλικά: 

2 κιλά σπάλα ή μπούτι από ζυγούρι σε μερίδες
500 γρ. κριθαράκι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα ώριμη, χωρίς φλούδα, τριμμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ξυλάκι κανέλας
1 δαφνόφυλλο
αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση:

Σοτάρετε το ζυγούρι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά, ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα κανέλα, δάφνη, ντομάτα και πελτέ. Συμπληρώνετε με όσο νερό χρειάζεται μέχρι να καλυφθεί το ζυγούρι.

Το σκεπάζετε με καπάκι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 1,5 ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο.

Βγάζετε από την κατσαρόλα το ζυγούρι με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε σε μια γάστρα. 

Προσθέτετε στη γάστρα περίπου 1.250ml σάλτσα από την κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέσα το κριθαράκι και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά επιπλέον. Αν χρειάζεται προσθέτετε επιπλέον ζωμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και μετά από 2-3 λεπτά το σερβίρετε.

  • Μοσχαράκι ρολό γεμιστό

Υλικά:

1½ κιλό σπάλα μοσχάρι
200γρ. κεφαλογραβιέρα
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
3-4 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Όταν παραγγείλετε το κρέας σας, σημειώνετε στην παραγγελία να ανοιχτεί η σπάλα σε παραλληλόγραμμο κομμάτι. 

Ανακατεύετε αλάτι και μπόλικο πιπέρι μέσα σ’ ένα μπολ. Κόβετε το σκόρδο σε μακρόστενα κομμάτια και τα ρίχνετε στο αλατοπίπερο.

Κάνετε μερικές τρύπες στο κρέας και τις γεμίζετε με τα κομμάτια του σκόρδου. Αλείφετε το κρέας και από τις δύο πλευρές με λάδι και το αλατοπιπερώνετε.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C. Τοποθετείτε κομμάτια κεφαλογραβιέρας και τις κομμένες πιπεριές στη μια άκρη του κρέατος, κατά μήκος. Αρχίζετε να τυλίγετε το κρέας σαν ρολό κλείνοντας μέσα τα υλικά της γέμισης. Συνεχίζετε με δεύτερη σειρά τυριού και πιπεριών. Το τυλίγετε ξανά. Επαναλαμβάνετε μέχρι να φτιάξετε ένα ολοκληρωμένο ρολό.

Το δένετε και το τυλίγετε σε δύο λαδόκολλες. Έπειτα το τυλίγετε όλο μαζί σ’ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Βάζετε το ρολό σε ταψί και ψήνετε στον φούρνο για 15-20 λεπτά.

Μετά, χαμηλώνετε στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες. Το ξετυλίγετε και το σερβίρετε.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ