Μενδώνη-Τζιτζικώστας: Οι εξελίξεις για το νέο Μουσείο της Βεργίνας, και η «λάμψη» στα Κάστρα

 

Το νέο Μουσείο της Βεργίνας στα πιο σύγχρονα παγκοσμίως, η Αμφίπολη με «φως στο τούνελ» και τα Κάστρα Θεσσαλονίκης θα αναδειχθούν περισσότερο από ποτέ. Τί ειπώθηκε στη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για τα έργα στην Κεντρική Μακεδονία.
 
 
ΥΠΠΟΑ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν τα έργα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, αλλά και για τα έργα που ετοιμάζονται για το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινάει το Φθινόπωρο.
 
Συνολικά η Κεντρική Μακεδονία όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας εξασφάλισε 35 εκατ. ευρώ. «Η Κεντρική Μακεδονία έχει εξασφαλίσει 24 εκατ. ευρώ για έργα πολιτισμού και επιπλέον 11 εκατ. ευρώ για τη στήριξη σημαντικών θεσμών του σύγχρονου πολιτισμού. Με αυτά τα κονδύλια η Κεντρική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει στον σύγχρονο πολιτισμό και θα αναδείξει την πλούσια πολιτιστικής της κληρονομιά.
 
Τί γίνεται με τα έργα στην Αμφίπολη
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας το έργο στην Αμφίπολη προχωράει σημαντικά, ωστόσο ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού, να γίνει περαιτέρω επίσπευση των εργασιών. «Ζητήσαμε να επιταχυνθούν οι εργασίες γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν τα έργα εντός χρονοδιαγράμματος και να παραδοθεί στην ώρα του, αυτό το σημαντικό Μακεδονικό μνημείο στους πολίτες».
 
Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη απάντησε, πως τα έργα εξελίσσονται εντός χρονοδιαγραμμάτων και η πρώτη φάση που είναι ενταγμένη στο τρέχον ΕΣΠΑ προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. «Η Αμφίπολη δεν είναι μόνο ο Τύμβος Καστά, αλλά η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και γι’ αυτό τον λόγο εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης την ανάδειξη μιας ξύλινης γέφυρας στην περιοχή. Βρίσκεται εκεί από τον 5ο αιώνα π. Χ. και περιγράφεται από τον Θουκιδίδη, ενώ το κόστος της θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα κατατεθεί σημαντικό κονδύλι 800.000 ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος της ανάδειξης των πολιτιστικών διαδρομών στην Ακρόπολη και στον χώρο της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής».
 
Σύμφωνα με την ΥΠΠΟΑ μέχρι στιγμής στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής έργα 10 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ. «Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε το τρέχον ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το επόμενο ΕΣΠΑ προκειμένου να δημιουργηθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ανάδειξης των πολιτισμικών χώρων τηςΚεντρικής Μακεδονίας».
 
Τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης στο ίδιο μονοπάτι… με την Ακρόπολη – Έρχεται το νέο μουσείο της Βεργίνας
Στις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε γνωστό ό,τι ολοκληρώνεται η διαδικασία της μελέτης για την τοποθέτηση φωτισμού ανάδειξης των Κάστρων στην Άνω Πόλη και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πιέζει όσο είναι δυνατόν για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και το έργο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλουμε ο φωτισμός όλων των Κάστρων της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη να γίνει ένα νέο σημαντικό τοπόσημο για την πόλη, όπως έγινε στην Ακρόπολη. Φυσικά, εάν δεν ενταχθεί το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενταχθεί σ’ ένα από τ’ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».
 
Έπειτα, την φωταγώγηση των Κάστρων σχολίασε και η υπουργός Πολιτισμού: «Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο των Κάστρων που θ’ αλλάξει την φυσιογνωμία όλης της Θεσσαλονίκης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πόλη».
 
 
 
Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νέο Μουσείο της Βεργίνας, αναφέροντας τα εξής:
 
«Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ακόμη ένα εμβληματικό έργο στον πολιτισμό της Μακεδονίας και αναφέρομαι στο νέο Μουσείο της Βεργίνας. Θα έχει ιστορική, πολιτισμική και εθνική σημασία, ενώ θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και αναβαθμισμένα μουσεία παγκοσμίως».
 
 
 
www.grtimes.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ