Νάουσα: Άναμμα «Φλόγας Μνήμης» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (βίντεο)

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το απόγευμα της Τετάρτης (18/5), παραμονή της πένθιμης επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, άναψαν στη Νάουσα τη «Φλόγα Μνήμης», ενισχύοντας την δυναμική του αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Δημαρχείο και άναμμα της φλόγας σε μικρά φαναράκια και ακολούθησε πορεία με κατάληξη στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας.

Πριν την κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας και ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτης Φανιάδης.

Η εκδήλωση επιστεγάστηκε με τον χορό «Σέρρα» από την ΕΛΠΝ και στη συνέχεια ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση τελείωσε με την εναπόθεση της Φλόγας από τον Δήμαρχο Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα.

 

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Νάουσας τόνισε:

 

"Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες θλίψης και ιστορικής μνήμης για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ως ενεργό μέλος του νεοσύστατου Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, συμμετέχει σήμερα στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ «Η Φλόγα της Μνήμης», ενισχύοντας την δυναμική του αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Ο ποντιακός ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες τιμούμε τους 353.000 νεκρούς, θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, που έγινε μέσω μαζικών εκτελέσεων, ταγμάτων καταναγκαστικής εργασίας, ανείπωτων αγριοτήτων.

 

Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με σεβασμό και συγκίνηση αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων με τραγικές συνέπειες.

 

Απο.την αλλη πολλοί είναι οι Πόντιοι που τελικά ήρθαν στην πατρίδα. Εξαιρουμε την προσφορά τους αφού με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα. Αντίστοιχη είναι και παραμένει η προσφορά τους στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην ανάπτυξη μας και στον δήμο μας. 

 

Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα, καθώς  πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.

 

Άλλωστε η σημερινή ημέρα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ζωντανή και διαρκή υπόμνηση σε όλο τον κόσμο της  σημασίας που έχει για την  συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με ιδιαίτερα βαθιά ανθρώπινη αξία.

 

Σας ευχαριστώ"

 

 

Η ομιλία του Προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, Φώτη Φανιάδη:

 

"Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε συμβολικά την μνήμη των νεκρών μας. Για να τιμήσουμε όλους εκείνους που σφαγιάστηκαν κατά την Γενοκτονία των Ποντίων και την Μικρασιατική καταστροφή, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια. 

 

Η φλόγα της μνήμης δεν ανάβει μόνο στα κεριά μας σήμερα, αλλά και στις καρδιές μας που μένει ασβέστη κάθε μέρα για να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους μας, την ιστορία μας και την πατρίδα μας. Να θυμόμαστε ακόμα εκείνους που άφησαν πίσω προσωπικά αντικείμενα και νεκρούς και έφεραν μαζί τους εδώ στη Νάουσα τα βιβλία του φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως και τα ιερά τους. Ανάβουμε την φλόγα της μνήμης με την διάσωση αυτού του πλούτου και την κρατάμε ασβέστη καθιστώντας τη Νάουσα επίκεντρο της ιστορικής μνήμης των απανταχού Ποντίων.

 

Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου τιμάμε τους 353 χιλιάδες νεκρούς μας και στέλνουμε το ηχηρό μήνυμα ότι θυμόμαστε. Αυτό που ζητάμε είναι αναγνώριση της Γενοκτονίας και δικαίωση όλων όσων χάθηκαν άδικα. 

 

Κλείνοντας θέλω να σας προσκαλέσω στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Μαΐου στον Άγιο Δημήτριο και εδώ στο μνημείο της Γενοκτονίας.

 

Δεν ξεχνούμε. Αιωνία τους η μνήμη."

 

 

 

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Νάουσα: "Φλόγα Μνήμης" -  Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (18/5/2022) 

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Νάουσα: «Φλόγα Μνήμης» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - MyAlbum

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ