Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θωμά Καλοκύρη με τίτλο «Η ιστορία των σκιών» (βίντεο)

 

Το απόγευμα της Τετάρτης 22/6 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θωμά Καλοκύρη με τίτλο «Η ιστορία των σκιών».

Παρά την αφόρητη ζέστη, πολύς κόσμος προσήλθε στην βιβλιοθήκη για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Τον συγγραφέα προσφώνησε εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου ο κ. Βλαχόπουλος. Όπως είπε συγκινημένος ο κ. Καλοκύρης, το προηγούμενο βιβλίο του, το είχε παρουσιάσει ο Φώτης Καραβασίλης, ο οποίος είχε πει πως θα ήθελε να πει δυο λόγια και για το  νέο του συγγραφικό έργο στην τελευταία τους συνάντηση. «Για να μην κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή, προτείνω να του αφιερώσουμε ένα ζεστό χειροκρότημα», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ένα ενδιαφέρον «παιχνίδι» του κοινού με τον συγγραφέα, όπου το πρώτο κλήθηκε να «συμπληρώσει» και να δώσει συνέχεια σε προτάσεις, σαν θέματα προς ανάπτυξη.

 

Θωμά Καλοκύρη Η ιστορία των σκιών-Παρουσίαση βιβλίου στη Βιβλιοθήκη Βέροιας (22/6/2022)

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

"Πρόκειται για την καλύτερα οργανωμένη προσπάθεια συγκέντρωσης απόλυτης εξουσίας και καθυπόταξης κάθε αντίστασης. Χωρίς γνώση δεν υπάρχει αμφιβολία, χωρίς αμφιβολία δεν υπάρχει σκέψη, χωρίς σκέψη δεν υπάρχει έμπνευση, χωρίς έμπνευση δεν υπάρχει ελευθερία, χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει αντίδραση".

Θεσσαλονίκη, 2015. Πώς κατασκευάζεται μια θεωρία συνωμοσίας; Ο Αχιλλέας αποδέχεται την πρόκληση του καθηγητή του. Το ταξίδι ξεκινά και το τέλος του είναι απρόβλεπτο. Η ιστορία γίνεται εμμονή, η φαντασία πραγματικότητα. Η αλήθεια παραμονεύει πίσω από ένα ειδεχθές έγκλημα.

Ευρώπη, 1558. Ο Κώδικας των Απαγορευμένων Βιβλίων είναι γεγονός. Σε ποιους εναπόκειται να προστατεύσουν την Απαγορευμένη Γνώση; Οι σκιές έρχονται στο φως στους δρόμους των Παρισίων, στο πριγκιπάτο της Σαβοΐας, στην Τορώνη, στη Ρώμη, καθώς και στα θεμέλια του νεόκτιστου Πύργου των Λεόντων στη Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Βέροια, 1970. Ποια στοιχεία οδηγούν στους απογόνους των Προστατών της Γνώσης; Πώς συνδέεται η δολοφονία μιας έφηβης ποιήτριας με το σκοτεινό παρελθόν του καθηγητή;

Το παρελθόν, απώτερο και κοντινό, εξελίσσεται παράλληλα με το παρόν του Αχιλλέα που αναζητά να βρει τη λύτρωση (εάν αυτή ταυτίζεται με την αλήθεια) μέσα από τις σκιές της ιστορίας του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ