Αλ. Τσίπρας: Kυβέρνηση συνεργασίας μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα

 

Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά της διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων στις ερωτήσεις που τέθηκαν κυριάρχησαν τα θέματα των μετεκλογικών συνεργασιών, οι παρακολουθήσεις, η ενεργειακή κρίση και τα ελληνοτουρκικά ενώ ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να δώσεις διευκρινίσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική εκτροπή», τονίζοντας ότι περιμένει μια δημόσια τοποθέτηση της προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το θέμα της επίκλησης του απορρήτου.

 

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μία κυβέρνηση πλατιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης στην βάση προγραμματικής σύγκλισης» τονίζοντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Τόνισε μάλιστα ότι οι πρώτες εκλογές θα είναι οι κρίσιμες γιατί αυτές θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις και τόνισε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα σας διαβεβαιώ ότι θα έχουμε κυβέρνηση».

5,6 δις το κόστος των εξαγγελιών

Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε ειδική αναφορά στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια.

Στην πρώτη ερώτηση για το πρόγραμμα που παρουσίασε το Σάββατο στο Βελλίδειο και τις επικρίσεις που δέχθηκε για το κόστος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

Κατηγορούν εμάς ότι θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που την οδήγησαν σε μνημόνια. Μας κατηγορούν εμάς, που διαχειριστήκαμε τη χρεοκοπία βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Κινδυνεύουμε να έχουμε... υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό. Σας ενημερώνω πως το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Το κόστος αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ. Κοστολογημένα ένα προς ένα. Το όραμά μας σε σχέση με αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα.

Αντιστρέφω το ερώτημα. Αν δεν εφαρμοστεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης; Αν δεν εφαρμοστεί, το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη γενιά.

Στην επόμενη ερώτηση  που ήταν για τις υποκλοπές είπε:

Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για μία αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν θα καθόταν στη θέση του πρωθυπουργός που θα είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς. Εκτός από την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, έχουμε και την παρακολούθηση Σπίρτζη. Μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να ρίχνει την ευθύνη μόνο στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία.

Σε κάθε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του. Δεν θα με συνέφερε εμένα αυτό. Εγώ θέλω να πάω σε εκλογές έχοντας τον κ. Μητσοτάκη απέναντί μου, ως πολιτική μου αντίπαλο.

Τσίπρας για υπόθεση Πιτσιόρλα: Δεν έδωσα καμία εντολή για παρακολούθησή του

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πιτσιόρλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Εγώ είχα μία θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της ΕΥΠ. Όπως ξέρετε δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στο ΥΠΡΟΠΟ, το οποίο όμως με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ, λοιπόν, αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας στελέχη της τότε κυβέρνησης, Δεν έδωσα καμία εντολή για παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα. Έπραξα όπως έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν υπάρχει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.

Εμείς δεν καταστρέφαμε φακέλους

Εμείς είχαμε μία... κακιά συνήθεια επί των ημερών μας. Να μην καταστρέφουμε φακέλους. Χθες μαθαίνω ότι για την υπόθεση αυτή οδηγούνται στη δικαιοσύνη 7 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Είχα δώσει ρητή εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν από τον κ. Ρουμπάτη για όλα τα ζητήματα. Όχι μόνο ενημέρωσε αλλά κάθισε και για ένα μήνα ως διοικητής της ΕΥΠ, παραδίδοντας όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Όλα αυτά ήταν γνωστά. Η υπόθεση αυτή έχει δημοσιευτεί το 2020.

Τσίπρας σε δεύτερη ερώτηση για Πιτσιόρλα:

Εγώ δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Εμείς λειτουργούσαμε διαφορετικά. Αναφερθήκατε σε όρους που δεν έπραξα. Εγώ δεν παρακολούθησα κανέναν. Δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα λέγατε εσείς σήμερα αν εγώ είχα παρέμβει για να αποκλειστούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι φίλοι μου. Τι θα λέγατε; Έπραξα αυτό που έπρεπε. Τόσο ο κ. Ρουμπάτης, όσο και ο κ. Δραβίλλας κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την Επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό.

Τσίπρας για μεσαία τάξη: Την αδικήσαμε και έχουμε ηθική υποχρέωση για αποκατάσταση

Η επόμενη ερώτηση με βάση και τις εξαγγελίες του Σαββάτου αφορούσε τη μεσαία τάξη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

Η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες, ειδικά από το 2010 ως το 2015. Στη δική μας περίοδο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μία αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση. Εγώ το έχω πει πρώτος: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Ξεχνάτε, όμως, τι περάσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια; Δεν ήμασταν σε μνημόνια εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα ηθική υποχρέωση απέναντι στη μεσαία τάξη.

Τσίπρας για ΕΥΠ και υποκλοπές: Η ΝΔ έχει μετατρέψει την Εξεταστική σε παρωδία

Σε νέα ερώτηση για την ΕΥΠ και τις υποκλοπές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τα εξής:

Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μονάχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος και δείχνει απολυταρχική αντίληψη να περνά η ευθύνη της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Είχα στο γραφείο μου για μισή ώρα κι έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση. Όσο για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με αποτέλεσμα να παίρνουν εντολή, να μην καλούν μάρτυρες, να μην αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις.

Περιμένω δημόσια τοποθέτηση της Σακελλαροπούλου για τις υποκλοπές

 Παράλληλα, o ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να τοποθετηθεί δημόσια για την υπόθεση των υποκλοπών, ειδικά για το θέμα της άρσης του απορρήτου.

«Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία, που ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και θα έμενε στη θέση του. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν αυτά, δεν είναι δυνατόν να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται τη συνευθύνη αυτή. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη και με ό,τι τον βαραίνει. Εγώ δεν θέλω να ταυτίσω ένα κόμμα που έχω μεγάλες διαφορές με τέτοιες αντιδημοκρατικές λειτουργίες. Εγώ δεν έχω να θέσω κάτι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ίδια η ζωή. Τι θα θέσω λοιπόν; Αυτό που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα με την άρση του απορρήτου. Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης».

Θα μπει τέλος στο πάρτι αισχροκέρδειας της ΔΕΗ

Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση και την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο.

Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ.

Στο δεύτερο σκέλος για το Χρηματιστήριο ενέργειας είπε:

Σε όλες τις χώρες υπάρχει προθεσμιακή αγορά. Υπάρχουν διμερή συμβόλαια. Εδώ δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει μία ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά. Γι' αυτό και η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής ενέργειας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποσύνδεσης του της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Άλλες χώρες το έκαναν. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το έκανε; Εμείς θα το ζητήσουμε, θα το διεκδικήσουμε και πιστεύουμε θα το πετύχουμε. 

Για δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας: Πραγματικότητα που πρέπει να δούμε κατάματα

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι στην εξουσία, η πλειοψηφία των πολιτών όμως θεωρούν το αντίστροφο. Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία πρέπει να δούμε κατάματα. Αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή. Να μάθουμε να ακολουθούμε προγραμματικές συγκλήσεις. Δεν μπορούν αν υπάρξουν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, αλλά μπορούν να υπάρχουν ανάμεσα στις προοδευτικές ή τις συντηρητικές δυνάμεις. Έτσι γίνεται σε άλλες μεγάλες χώρες. Είναι μία μεγάλη αλλαγή που δεν δημιουργεί αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Προφανώς και μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις και την εικόνα που δίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε:

Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τις τάσεις. Υπάρχει μία διαρκής υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όχι από δόλο αλλά με συστημικό τρόπο που γίνονται οι δημοσκοπήσεις. Σας θυμίζω τις εκλογές του 2019. Όλοι θα κριθούμε. Και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις υπάρχει πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις πριν μια βδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας ότι σε μία από τις -όχι και πιο γνωστές- εταιρείες, ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις.

Δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες

Δεν περιμένω απολύτως τίποτα, απλά περιμένω να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πόσο πιο βαθιά μπορεί να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς τί περιμένει από αυτή την Εξεταστική εφόσον δεν καλούνται βασικά πρόσωπα. Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, είπε, σχολιάζοντας επιπλέον ότι «το Κυριάκος Gate είναι πλέον ΝΔ Gate».

Για το αν ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προανακριτική, τόνισε ότι «θα κάνουμε το παν η αλήθεια να μη μείνει στο σκοτάδι, θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική Επιτροπή». Ερωτηθείς αν η αναφορά του σε «ποινικές ευθύνες» αφορά και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει και να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες και να αποδώσει το πόρισμα της στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση αναφορικά με τον μηχανισμό τιμαριθμικής προσαρμογής σε ετήσια βάση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως όταν έχουμε αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που συρρικνώνει το εισόδημα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα πρέπει με μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες του κόσμου της εργασίας και να ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα. Τόνισε ότι η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε είναι στοχευμένη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

«Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές προοπτικές και νοοτροπίες», «τα καθεστώτα όταν τρίζουν καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», είπε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας σε συναυλία στο ΑΠΘ την Παρασκευή, ενώ προειδοποίησε «να μην επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης». Σημείωσε ότι το όπλο που έχουν οι νέοι είναι η άποψη τους και η ψήφος τους, προσθέτοντας ότι καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή. Τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας, όπως είπε χθες στην ομιλία του, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην «παγίδα της έντασης».

Σε ερώτηση για το σχέδιο που περιέγραψε στην ομιλία του για την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι τράπεζες επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια επειδή ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει με δισ. ευρώ στήριξής τους, τονίζοντας ότι σε καμία οικονομική επιστήμη δεν μπορεί αυτός που βάζει χρήματα να μην έχει κανένα δικαίωμα. «Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει μέχρι τέλους στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμα μεγάλο ντηλ. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το δεύτερο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά η ΔΕΗ. Τώρα πάμε για ένα τέταρτο και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, εδώ είναι κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και το μήνυμα μου είναι σαφές: δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο», απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αφορμή αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Λύση στο πρόβλημα της στέγασης των νέων με τρεις μεγάλες παρεμβάσεις

Ερωτηθείς για το πρόβλημα της στέγασης των νέων ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

Είναι ένα κρίσιμο θέμα γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση. Η πρόταση που έφερε η κυβέρνηση πολύ όψιμα με χρηματοδότηση τα λεφτά των εργαζομένων. Είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει το πολύ σε 10.000 συμπολίτες μας κάποιες ανάγκες, όταν υπάρχουν πάνω από 4 εκ. συμπολίτες μας που χρήζουν κάλυψης των αναγκών τους. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως πυρήνα τα χαμηλότατα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μία από τις πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν όταν εξελέγη ήταν να διαγράψει τα χρέη των φοιτητών από τα δάνεια. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης πουη επισκέπτεται τις ΗΠΑ συχνά. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μεταφέρει το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες. Δεν είναι λύση αυτό. Επίσης, δεν λέει κουβέντα για τη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα, τεράστια οικοδομικά τετράγωνα να περνάνε στα χέρια επιχειρήσεων από το εξωτερικό και έχουν εκτοξεύσει την τιμή του ενοικίου στον θεό και δεν υπάρχει στέγη για τον φοιτητή ή για τα νέα ζευγάρια.

Στον αντίποδα αυτής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, εμείς καταθέτουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

Πρώτον, τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου και τη διεύρυνση των οικονομικών ορίων που θα αφορά 400.000 πολίτες, ο δεύτερος είναι η παρέμβαση στο airbnb βάζοντας όριο και ο τρίτος σημαντικός άξονας είναι η τράπεζα της στέγης που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Αστυνομική βία: Όταν τα καθεστώτα τρίζουν καταφεύγουν στην καταστολή

Ερωτηθείς για τα επεισόδια στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ ο κ. Τσίπρας είπε:

Εδώ είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές. Κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες η κυβέρνησης και πώς ελέγχει την ελευθερία του Τύπου, αλλά και δικαστών. Φαίνεται από τα 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, φαίνεται από τις υποκλοπές. Όταν τα καθεστώτα τρίζουν, καταφεύγουν στη καταστολή. Τους προειδοποιώ να μην επιχειρήσουν στο εξής την κλιμάκωση της έντασης. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει η κοινωνία. Είναι επιθέσεις για να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση. Η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα είναι πόλεμος, αλλά ειρηνική επανάσταση.

Ο Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα για ακόμα ένα μεγάλο deal

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμη μεγάλο deαl. Το τέταρτο δικό του deal. Και θέλω να πω το εξής: Τα χρήματα των Ελλήνων δεν είναι περιουσία του για να σώσουν τις τράπεζες.

 Για τον εκλογικό νόμο: Ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει διέξοδο αλλά δεν θα του τη δώσουμε


Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είμαι κωλοτούμπας, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και οι δυο κωλοτούμπες. Είμαι θεσμικός, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας μπορώ να γίνω μη θεσμικός».

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψάχνει να βρει διέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-28 έχοντας πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι πάγια θέση αξιών αυτή που έχουμε για την ισοτιμία της ψήφου.

Σε νέα ερώτηση για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

Το κόστος των μέτρων που εξήγγειλα δεν είναι υπερβολικό. Είναι κατά τι μεγαλύτερο από αυτό του κ. Μητσοτάκη, αλλά υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι «φορολογούμε όποιον μιλά Ελληνικά». Να θυμίσω πως εμείς ρυθμίσαμε το χρέος. Το επόμενο διάστημα χάρη στη δική μας ρύθμιση έχουμε ένα βατό ορίζοντα αποπληρωμών. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το επιτόκιο μέσα από το οποίο χρηματοδοτούμε το χρέος σε ένα νούμερο που θα είναι βιώσιμο. Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα χρειάζεται να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο που δημιουργεί κέρδη για λίγους δεν δημιουργούν προοπτικές βιώσιμες ανάπτυξης. Άρα, έχουμε απόλυτη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα.

Η συνεργασία είναι η νέα μεγάλη αλλαγή που θα προκύψει την επομένη των εκλογών

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρχει προγραμματική σύγκληση και μίας κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις. Πιστεύω βαθύτατα ότι η νέα μεγάλη αλλαγή είναι η συνεργασία. Είναι αυτό που θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στόχος δεν είναι μια συνέντευξη ηττημένων

Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μία κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας είπε ο κ. Τσίπρας. Η μεγάλη λαϊκή προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να λάβει χώρα αν και η λαϊκή ετυμηγορία την επιδιώξει. Αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, θα φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα, μπορεί να υπάρχουν σενάρια. Αλλά υπάρχει κι ένα ζήτημα που το έχω θέσει. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Είναι και η ηθική νομιμοποίηση.

«Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οι πιέσεις που θα ασκηθούν, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πιθανούς εταίρους μας, να μη συμβάλουν σε προοδευτική κυβέρνηση θα είναι απλές;», σχολίασε.

Για τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την μεγαλύτερη απήχηση στον ελληνικό λαό, αλλά κανένας δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις και δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από τις πόρτες. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι «όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί θα πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση. Ο στόχος μας όμως είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών και αυτό είναι εφικτό».

Για ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, απάντησε ότι «αυτό θα ήταν τερατογένεση, όπως τερατογένεση ήταν και η σύγκλιση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα βγουν από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμαρες συμφερόντων».

Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε κατάματα τους συνταξιούχους

Με το καλημέρα της κυβέρνησης ΝΔ είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης το 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων. Θέλουμε με ειλικρίνεια, κοιτώντας τους στα μάτια, να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουεμ τα πάντα,. Δεν μπορούμε να αφήσουμε από το βλέμμα μας τη νέα γενιά, τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο και να σας κοροϊδεύουμε κατάματα.

Για τα ελληνοτουρκικά: Το "γιοκ" έπρεπε να το λέει στα κρίσιμα ο Μητσοτάκης

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

Για τις απειλές Ερντογάν απάντησε: «Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

'Ασκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει "γιοκ" στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει "γιοκ". Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Έλλειμμα στρατηγικής στην Ε.Ε. για την Ουκρανία

Σε ερώτηση για την Ουκρανία είπε:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε με τον αμυνόμενο. Οφείλουμε, όμως, να παρακολουθούμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι ο μεγάλος ηττημένος, πέρα από τον ουκρανικό λαό, είναι η Ευρώπη. Έχει τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής. Η Ρωσία δεν χάνει οικονομικά. Η Ευρώπη χάνει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα σαφέστατο έλλειμμα ηγεσίας. Δεν μιλάω για αλλαγή στα θέματα των αξιών. Βεβαίως και θα υποστηρίξουμε τον αμυνόμενο. Πρέπει, όμως, να δούμε πώς θα μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο.

Για πρόσφυγες στον Έβρο: Άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις...

Για την πρόσφατη τραγωδία στον Έβρο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη; Είχαμε ένα δράμα να εκτυλίσσεται στον Έβρο. Ανεξάρτητα αν η νησίδα αυτή ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση που έκανε για μέρες ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι 38 να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος να τους σώσει κι αν είναι σε τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το ζήτημα; Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προασπίζει τα σύνορά της. Αλλά και υποχρέωση να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους. Νομίζω ότι άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική που γίνεται είναι επί της αποτελεσματικότητας γιατί, όπως είπε, όσα τείχη και να φτιάξει κανείς οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι θα βρουν τρόπο να τα περάσουν και δεν μπορείς να έχεις τείχη σε όλα σου τα σύνορα. Υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί αν η ΕΕ δεν έχει μια άλλη πολιτική, καθώς «η πολιτική μιας Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα φύλακα, δεν είναι αποτελεσματική».

«Θα έλεγα να γίνει μια έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί απ' όσα συνέβησαν στη βόρεια Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υποκίνησης των διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά. Εξέφρασε την αίσθησή του ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό», προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τους δημοσιογράφους ότι η χώρα μας δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στο εσωτερικό της. «Σε μεγάλο βαθμό ίσως να δείχνει κι έναν πανικό εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές σε εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε.

Δεν γίνεται να κυβερνήσουν μαζί το θύμα και ο θύτης - ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν

Σε ερώτηση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες, η διαδικασία του ανασχηματισμού και της ανασυγκρότησης ήταν σε βάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με αναβάθμιση της διαδικασίας της εκλογής προέδρου από την βάση, με ένα σημαντικό think tank προσώπων που είναι δίπλα μου, με αλλαγές στην ποσόστωση φύλου. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται στην νέα κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό.  

Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην παρατήρηση ότι μόλις το 20% των προβλέψεών της υλοποιείται, απάντησε: «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία 'Μακεδονία'. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους για να αντιμετωπίσουν το κόστος κάλυψης των λειτουργιών τους. Είναι κρίσιμο, είπε, να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος των δήμων. Αυτό μπορεί να γίνει με ενεργειακές κοινότητες, που έχει παγώσει η κυβέρνηση.  

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές απάντησε: «Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γατζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας υπαινίχθηκε με σαφήνεια, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου».  
 
Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον 'φτωχοδιάβολο' που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί».  

Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».

Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι όποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, να γίνουν ψυκτικοί

Για την ανάγκη διπλασιασμού σε βάθος 4ετίας των δημοσίων δαπανών για τα ΑΕΙ και του διπλασιασμού των καθηγητών στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση των χθεσινών εξαγγελιών του μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι όποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, να γίνουν ψυκτικοί», σχολίασε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δομικά διαφορετική αντίληψη με εκείνη της ΝΔ για την παιδεία και το ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Είναι ένα πρόσωπο που δεν περνά απαρατήρητο στα πολιτικά πράγματα από όποια θέση κι αν κατέχει, είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες που έχουμε. Και ως πολιτικός και ως επιστήμονας έχει ένα εκτόπισμα που είναι ιδιαίτερο σημαντικό, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις που καταθέτει», είπε ο κ. Τσίπρας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο ερώτημα πώς κρίνει τη στάση του ίδιου, αλλά και του κ. Αλιβιζάτου, με αφορμή τις τοποθετήσεις τους για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και αν θα τους αξιοποιούσε πολιτικά. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος στις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτές που θα περίμενε κανείς να ακούσει από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ή επιστήμονα. Συνέχισε αναφέροντας ότι αυτό του πιστώνεται θετικά «αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις θέσεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα». «Τουλάχιστον δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα τον αδικήσω με τέτοιο κατάφωρο τρόπο», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «το ίδιο θα πω και για τον κ. Αλιβιζάτο που πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι κρίσιμο με ποια στρατηγική πορεύονται οι πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια, πάντα όμως εμείς σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κινούνται στο πλαίσιο των αξιών του χώρου που εκφράζει κοινωνικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτάξουν πέρα απ' τις όποιες φιλοδοξίες και επιλογές που αφορούν πρόσωπα στην τοπική κοινωνία, και την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών προκειμένου να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο ανησυχεί από την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκές χώρες και αν ανησυχεί ότι κι εδώ μπορεί να ξανασηκώσει κεφάλι, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ανησυχία. Μιλώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι οι παράγοντες που θρέφουν το αυγό του φιδιού είναι οι αδιέξοδες πολιτικές, νεοφιλελεύθερες, που διευρύνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα η αδυναμία της ευρύτερης αριστεράς να δώσει απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο και να εκφράσει τις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μιλώντας εν συνεχεία για τη χώρα μας υποστήριξε πως αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ η ακροδεξιά θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική όλη την περίοδο της κρίσης και σήμερα.

Δέχομαι να μονομαχήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη - Το απέφυγε το 2019, τον καλώ να το κάνει τώρα

Ερωτηθείς για το πώς ορίζει τη μεσαία τάξη απάντησε: «Είναι άλλος ο αυστηρά οικονομικός ορισμός και άλλο αυτό που αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Πάντως ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών ανήκει στην μεσαία τάξη. Και εμείς προτείναμε μέτρα για την αποκατάσταση των αδικιών και την ενίσχυσή τους».

Σε ερώτηση για τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια απάντησε: «Το 2015 σχηματίσαμε κυβέρνηση με ένα μπόνους που πιστεύαμε ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα έλθουν έτσι που πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

Για το αν συμφωνεί με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, είπε: «Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, γι' αυτό και ψηφίσαμε κάποιες από τις αγορές, όπως τα πρώτα Ραφάλ και τις φρεγάτες, ενώ είμαστε επικριτικοί στα υπόλοιπα. Επίσης είμαστε επικριτικοί στο ότι η κυβέρνηση κάνει εξοπλισμούς χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Θα δώσουμε 14 δισ. για εξοπλισμούς και ούτε μία βίδα δεν θα μπει στην ελληνική βιομηχανία. Το θεωρώ αδιανόητο. Η κριτική μας έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι μονόπλευρα στην ενίσχυση των εξοπλισμών και ο δεύτερος ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιους εξοπλισμούς χωρίς καμία πρόβλεψη για τη ελληνική βιομηχανία. Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις όπως η σύμβαση για τις φρεγάτες».

Σε ερώτηση για το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας που έβαλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης ξεπερνά τα πρόσωπα, το δίλημμα είναι δημοκρατία ή παρακράτος, δημοκρατική συμμαχία ή αγία οικογένεια. Όμως μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης, σηκώνω το γάντι και δέχομαι να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού, χωρίς στημένες ερωτήσεις, με μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης το απέφυγε το 2019, τον καλώ να το κάνει τώρα, ακόμη και αν έχει αποφασίσει να μην κάνουμε εκλογές άμεσα».

Επαναφορά της μη καταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και ουσιαστική επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων

Αυτό που βιώνουμε ως κίνδυνο είναι να μείνουν τα χωράφια χέρσα και να μειωθούν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για το πώς μπορεί να επανεκκινήσει η μηχανή της αγροτικής παραγωγής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε επαναφορά της μη καταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και ουσιαστική επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων, μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, μικροπιστώσεις, νέο μοντέλο αγρότη που θα είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες, έμφαση στη δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων και της σύνδεσης στο δίκτυο για να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν στις εκτάσεις που καλλιεργούν, αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους της παραγωγής.

Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση που κερδίσει στις εκλογές, θα αλλάξει εκ νέου το σχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου παρότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει με βάση τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «εντάξει δεν θα γίνει το Γεφύρι της 'Αρτας το Μετρό. Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και θέλω να είμαι ειλικρινής, από τη στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση το να το πάμε εμείς στο ‘28 για να πούμε ‘φταίνε οι προηγούμενοι' δεν έχει νόημα».

Υποστήριξε ότι «οι επιλογές που έγιναν ήταν καταστροφικές και για την πόλη και την πολιτιστική της κληρονομιά». Σημείωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αξιοποιηθούν τα αρχαία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά νομίζω -και γι' αυτό μίλησα για έγκλημα- ότι αυτές οι επιλογές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιλογές που δεν μπορούν ν' αλλάξουν πλέον». «Θα το φορτωθείτε εσείς οι Θεσσαλονικείς το κόστος, θα ζήσετε για μια 5ετία με πολύ βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στους συμπολίτες σας για το ποιος ευθύνεται γι' αυτό», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τελειώσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα το Μετρό και να σταματήσει το δημόσιο να πληρώνει στους εργολάβους πέναλτι».

 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ