Νέα μέτρα προ των πυλών!

Νέα μέτρα προ των πυλών! Οι απανωτές αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες οι περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων στο Δημόσιο είναι αντισυνταγματικές βάζουν «βόμβα» στα δημοσιονομικά και προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, η οποία τρέχει να κλείσει τα κενά. Εκτός αυτού, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με τους βουλευτές, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στη χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή και η οποία αποκαθιστά τις αμοιβές των δικαστικών στο σύνολό τους μετά από απόφαση του Μισθοδικείου τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι περικοπές που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής προκαλούν τώρα έντονο προβληματισμό στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, οι οποίοι φοβούνται δημοσιονομικό εκτροχιασμό λίγο πριν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου. 

 

 Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε οργασμό συσκέψεων, προκειμένου να υπολογίσει το κόστος των δικαστικών αποφάσεων και πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι το κόστος κυμαίνεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,  που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων επιφέρει κόστος για τον προϋπολογισμό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, ι όποιες προβλέψεις είναι επισφαλείς και ουδείς μπορεί να ξέρει σήμερα πως θα εξελιχθούν αυτά τα ζητήματα και πόσο, τελικώς, θα κοστίσουν. Τη «λυπητερή» καλύτερη να πληρώσουν-πάλι-οι Έλληνες φορολογούμενοι. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήδη άρχισαν οι ασκήσεις επί χάρτου για το ύψος του δημοσιονομικού κόστους και τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί αυτό. Άλλωστε, οι δανειστές της χώρας έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετούς μήνες στην κυβέρνηση ότι το όποιο κόστος προκύψει από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, αδιαφορώντας εάν αυτά θα αφορούν στο σύνολο των φορολογουμένων ή μόνο τους κλάδους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Πρώτο βήμα για την κυβέρνηση είναι να εξετάσει συνολικά το θέμα των διεκδικήσεων που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις. Πάντως, όπως φαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει το θέμα των διεκδικήσεων αποσπασματικά, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.

Το γεγονός αναδείχθηκε και από το χθεσινό έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος, με αφορμή αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου (αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013).

Όπως αναφερόταν στο έγγραφο «όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών». Πρακτικά δηλαδή μόνο όσοι προσέφυγαν στο ΣτΕ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις θα ωφεληθούν από την απόφαση και όχι συνολικά οι κλάδοι (πανεπιστημιακοί, πολιτικοί υπάλληλοι), κάτι που θα οδηγήσει σε νέο κύκλο προσφυγών.

Ωστόσο, έχει στείλει ήδη το μήνυμα σε ένστολους και σε όλους όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, καθηγητές, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες κ.ά.) ότι δεν αποκλείεται να πληρώσουν οι ίδιοι τις δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους. 

Η δέσμη των μέτρων θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων ΦΠΑ (σε ακριτικές περιοχές και νησιά), την αλλαγή του συστήματος παρακράτησης του φόρου μισθών και συντάξεων (οι κρατήσεις θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή από κάθε ασφαλιστικό ταμείο) κ.α.

 

www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ