Η τροποποίηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν αντιμετωπίζει το θέμα επί της ουσίας

734Η τροποποίηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή δεν αντιμετωπίζει το θέμα επί της ουσίας.
Το ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι με ένα νόμο περί ευθύνης υπουργών, όσο επαρκής και αν είναι αυτός, μπορεί να αντιμετωπιστούν τα σκάνδαλα, γιατί αυτά είναι σύμφυτα με τη λειτουργία της αγοράς, ιδιαίτερα της απελευθερωμένης αγοράς. Έχει ταχθεί, όμως, υπέρ της ουσιαστικής αλλαγής του υπάρχοντος νόμου, έτσι ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες έστω και κάτι περισσότερο να αναδειχθεί, έστω και κάποιοι να πληρώσουν.
Σε αυτή τη βάση το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών:
Η διαδικασία για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών από τη βουλή πρέπει να μην είναι προνόμιο της πλειοψηφίας, αλλά να μπορεί να ξεκινήσει εάν το ζητήσει ένας αριθμός βουλευτών (80, 100 ή 120).
Η προκαταρκτική εξέταση να γίνεται από δικαστικό συμβούλιο. Αυτό να αποφασίζει για την ποινική ή όχι δίωξη και δεν θα γνωμοδοτεί, όπως προβλέπει η τροποποίηση, για να αποφασίσει στη συνέχεια η βουλή, κάτι που η τελευταία κάνει και σήμερα.
Πρέπει να καταργηθούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια παραγραφής των ποινικών αδικημάτων υπουργών. Το γεγονός ότι ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται με την τροποποίηση σε έξι χρόνια από πέντε που είναι, σε τίποτα δεν αλλάζει την κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αίρεται το αξιόποινο με την παρέλευση δύο χρόνων μετά από εκλογές.




ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ