Ραντεβού Σαμαρά με Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Το πρώτο - καθοριστικό βήμα στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης για το μείζον ζήτημα του χρέους αλλά και για τις διορθωτικές κινήσεις που επιδιώκει η Αθήνα στο πεδίο της φορολογίας έκανε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της 40λεπτης συνάντησης, η οποία έγινε σε καλό κλίμα και παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ο πρωθυπουργός, αφού παρουσίασε κωδικοποιημένα τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο δημοσιονομικό πεδίο (πρωτογενές πλεόνασμα, ομαλή εξέλιξη του προϋπολογισμού κ.λπ.), έθεσε ευθέως θέμα διορθωτικών κινήσεων αλλά και επιτάχυνσης των αποφάσεων για το δημόσιο χρέος.

Εδωσε έμφαση στη μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών (βλ.: πετρέλαιο θέρμανσης), ενώ σημείωσε την ανάγκη διευκόλυνσης εκείνων που οφείλουν στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι σαφές ότι σε μια τέτοια συνάντηση κανείς εκ των δύο δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, αλλά ο κ. Σαμαράς επενδύει στη συμβολή της Γερμανίδας καγκελαρίου, έτσι ώστε να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων, με την παράλληλη διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα τηρήσει πλήρως τα συμπεφωνημένα.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ έδειξε να γνωρίζει τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ρώτησε μάλιστα τον κ. Χαρδούβελη εάν θα διατηρηθεί η ίδια εικόνα και στο δεύτερο εξάμηνο. Δήλωσε απολύτως ικανοποιημένη από τα στοιχεία που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έκανε θετικές αναφορές στην πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σημειώνοντας πως, παρά την αναταραχή εκείνων των ημερών εξαιτίας της πορτογαλικής τραπεζικής κρίσης, «τα πήγατε καλά».

Τα θετικά σχόλια, σχετικά με την προσπάθεια στα δημοσιονομικά, έδωσαν την αίσθηση στην ελληνική πλευρά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα στηρίξει τις ελληνικές διεκδικήσεις, διότι έχει δείγματα αξιοπιστίας από την Αθήνα. Ειδικά κεφάλαια στη συζήτηση αποτέλεσαν ο τουρισμός, όπου ο κ. Σαμαράς της παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το φετινό καλοκαίρι, αλλά και οι επενδύσεις. Η κ. Μέρκελ έκανε ειδική μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρόδο λέγοντας στον κ. Σαμαρά: «Βλέπω ότι κινείστε στον δρόμο του μεταξιού...».

Για το θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα ήταν ιδιαίτερα θετικό και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη η σχετική συζήτηση να ολοκληρωθεί αμέσως και επεσήμανε ότι για την Αθήνα αυτός θα είναι ο τελευταίος κάβος πριν από την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί αυτήν την περίοδο στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις είναι ότι η συνάντηση με τον Α. Σαμαρά ήταν η δεύτερη επίσημη επαφή που είχε η κ. Μέρκελ με Ευρωπαίο ηγέτη μετά τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

 

Η Σύνοδος
Εξάλλου, μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι προσπάθειες προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την επιλογή των προσώπων στα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Η Σύνοδος ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση, καθώς προηγήθηκαν διμερείς διαβουλεύσεις αλλά και κοινή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι εάν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συνολική απόφαση που θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές θέσεις, τότε θα πρέπει να γίνει μια διεξοδική συζήτηση και να παραπεμφθεί η απόφαση υπό τη μορφή πακέτου για τις αρχές του φθινοπώρου.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες αφορούσαν τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπου η υποψηφιότητα της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, που είχε την υποστήριξη των περισσότερων ηγετών αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προσέκρουσε στην άρνηση μίας ομάδας χωρών της Ανατολής Ευρώπης (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία). Οι εν λόγω χώρες θεωρούν ότι η κ. Μογκερίνι επέδειξε φιλορωσική στάση στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης και επιπλέον δεν έχει την εμπειρία να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Εναλλακτική υποψηφιότητα προτάθηκε από ανατολικές χώρες και αφορούσε αυτή της επιτρόπου της Βουλγαρίας για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γεοργκίεβα.

Για την άλλη σημαντική θέση, αυτή του διαδόχου του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα πρόσωπα που συζητήθηκαν ήταν των πρωθυπουργών της Δανίας Χέλε Τόρνιγκ Σμιτ, της Ιρλανδίας Εντα Κένι και της Ολλανδίας Μαρκ Ρουτε, καθώς και των πρώην πρωθυπουργών της Λετονίας και της Εσθονίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι όλες οι θέσεις συνδέονται και θα πρέπει να αποτελέσουν το προϊόν συμβιβασμού μεταξύ ΕΛΚ και ΕΣΚ, Βορρά και Νότου, αλλά και μεταξύ ανδρών και γυναικών για τις οποίες διαπιστώνεται υποεκπροσώπηση.

 

www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ