Αφοπλιστική ειλικρίνεια για τη μη... τελειότητα του νόμου

«Ο νόμος δεν είναι τέλειος», παραδέχθηκε χθες μιλώντας για την αξιολόγηση ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον εφαρμόσουμε», συμπλήρωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, παίρνοντας αποστάσεις... ορίων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από την τρέχουσα «λογική» της κυβέρνησης.

 

Ο κ. Ντινόπουλος, ο οποίος μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (Θεόφιλο Λεονταρίδη, Γιώργο Ντόλιο και Γιάννη Ιωαννίδη) έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου με θέμα την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, αναγκάστηκε να μιλήσει περισσότερο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, εφ' όσον αυτό ήταν το σημείο αιχμής, και δεν «ξέχασε» να επισημάνει την αντίθεση των δημάρχων στο μέτρο, υπογραμμίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τη σημασία και τη δυναμική που θα επιφυλάξει στις εξελίξεις η αντίδραση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι και περιφερειάρχες).
 
«Η κυβέρνηση είναι ενιαία και λαμβάνει ενιαίες αποφάσεις», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. «Το υπουργείο πιστεύει ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει τάχιστα. Ασφαλώς είναι ένας νόμος που δεν είναι τέλειος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους που ψηφίζουμε. Εχουμε δώσει εντολή στους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσουν τη διαδικασία». Ο κ. Ντινόπουλος πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι δήμαρχοι είναι αιρετοί, έχουν πρόσφατη λαϊκή εντολή και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων έχει ταχθεί ενάντια στην αξιολόγηση. Αυτό δεν μας ευχαριστεί καθόλου», συμπλήρωσε εμφανώς προβληματισμένος.
 
Απογραφή φορέων
 
Στο μεταξύ, ένα άλλο πρόβλημα του υπουργείου Εσωτερικών είναι η απογραφή των φορέων που δεν λέει να ολοκληρωθεί, εξαιτίας της απροθυμίας των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο, 133 από τις συνολικά 560 δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου των ΟΤΑ δεν έχουν απογραφεί. Ανάμεσά τους 51 αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ και 16 Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Οπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, με τις ΔΕΥΑ υπάρχει συνεννόηση και σύντομα θα απογραφούν. Ωστόσο για τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι υπάλληλοί τους αρνούνται να απογραφούν για να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και, άρα, στο Ενιαίο Μισθολόγιο.
 
Οι Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις αρνούνται να απογραφούν, με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της Ε.Ε., με βάση τα οποία και διαμορφώνονται οι αμοιβές των απασχολουμένων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αίτημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ένταξή τους στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, διότι οι δήμοι κατέχουν άνω του 50% των μετοχών στις εταιρείες αυτές. Αυτό θα έχει ενδεχομένως συνέπειες στις αμοιβές των απασχολουμένων, καθώς η ένταξη στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης είθισται να ακολουθείται από ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
 
Επίσης στο πλαίσιο της αξιολόγησης και στελέχωσης δομών, που επιδιώκει να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών έως το τέλος του χρόνου, είναι απαραίτητο να γίνει πλήρης καταγραφή των εποπτευόμενων από τους ΟΤΑ φορέων.
 
Οπως σημείωσε, χθες, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, η αξιολόγηση κάθε μονάδας ξεχωριστά είναι απαραίτητη, προκειμένου να γίνει στη συνέχεια σοβαρή δουλειά στελέχωσης -με δεδομένο, μάλιστα, ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, οπότε σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό, φθάσαμε να έχουμε δομές με έναν μόνο απασχολούμενο, έναν διευθυντή ή έχουν καταργηθεί απαραίτητες υπηρεσίες λόγω κενών οργανικών θέσεων.
 
www.enet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ