Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου

«Μάνα μου Ελλάς»

με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου

 

Της Ευαγγελίας Ράπτου

 

Από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, με εθνική και διεθνή μουσική παιδεία, πολυβραβευμένος σε κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ, ο Σταύρος Ξαρχάκος φιλοξενείται από το Φεστιβάλ Ολύμπου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου την Κυριακή 27 Ιουλίου και ώρα 21:30.

Συνοδευόμενος από την Ηρώ Σαΐα, τον Ζαχαρία Καρούνη και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, παρουσιάζει την καλοκαιρινή του συναυλία με τίτλο «Μάνα μου Ελλάς», από το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, οι στίχοι του οποίου παρατίθενται, έτσι, για να τους επαναφέρουμε όλοι στη μνήμη μας, γιατί τους τραγουδήσαμε, τους «φωνάξαμε», εκφραστήκαμε μ’ αυτούς, εκδηλώσαμε άλλοτε το παράπονό μας, άλλοτε την αγανάκτησή μας και άλλοτε την πίστη μας στη Μάνα Ελλάδα:

 

Δεν έχω σπίτι πίσω για να `ρθώ ούτε κρεβάτι για να κοιμηθώ,

δεν έχω δρόμο ούτε γειτονιά να περπατήσω μια Πρωτομαγιά.
Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια, εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς, που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.
Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα
και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού, Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού.
Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι, εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη
και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς, το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.

 

Τραγούδια από το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη δισκογραφία, τραγούδια πολυτραγουδισμένα από τα ελληνικά χείλη και πολυαγαπημένα θα έχουν την εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσουν οι λάτρεις της ποιοτικής μουσικής. Θα παρακολουθήσουν τη 50ετή καλλιτεχνική πορεία του συνθέτη, σε μια προσπάθεια του ίδιου του Ξαρχάκου «να επικοινωνηθεί ο πλούτος της Ελληνικής μουσικής στο ευρύ κοινό». Γιατί, όπως υπογράμμισε ο ίδιος στον λόγο του, «Δεν μπορώ να βρω άλλους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, παρά μόνο μέσα από τη μουσική και την ποίηση. Οι συναυλίες είναι μια απευθείας επαφή με τον κόσμο, που γνωρίζει και θέλει να αποσπαστεί  από το καθεστώς της ιδιωτείας, που του έχουν επιβάλλει και τον κρατά εγκλωβισμένο, μακριά από τα προβλήματα της κοινωνικής συλλογικότητας, τις τέχνες και τον πολιτισμό».

Θα «μιλήσει» με αγαπημένα τραγούδια από όλη τη δημιουργική του πορεία. «Τα τραγούδια της συναυλίας παραπέμπουν σε εικόνες, σε πρόσωπα, σε κείμενα και σε πάθη μιας ατελείωτης Μεγάλης Εβδομάδας του ελληνικού λαού… Η θάλασσα, το ελληνικό φως και η μουσική φέρνουν ελπίδες. Χρέος μας είναι τις ελπίδες να τις επενδύσουμε με φαντασία και με όνειρα που θα τα κάνουμε πράξη για να ξαναβρούμε την πατρίδα που χάσαμε» γράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Εμείς δεν έχουμε παρά να συνταξιδέψουμε με τον νου και την καρδιά στο παρελθόν και να ζωντανέψουμε «θύμησες παλιές μισοσβημένες», όπως θα ‘λεγε και ο ποιητής: μουσικές θύμησες - μουσικές αναμνήσεις.

Την ορχήστρα απαρτίζουν οι σολίστες μουσικοί:

Δρογκάρης  Βασίλης (ακορντεόν)

Ζάκκας  Ηρακλής (μαντολίνο – μπουζούκι – τόμπρα)

Κακουλίδου  Σοφία (ντραμς – νταούλι – μπεντίρ – ζίλια – κουρτίνες)

Καλαντζής  Δημήτρης (πιάνο - keyboards)

Μέρμηγκας  Χάρης (κοντραμπάσο)

Νεοφυτίδης  Νεοκλής (πιάνο - φωνή)

Ορφανός Νίκος (πνευστά)

Σαμπαζιώτης  Νίκος (κιθάρα)

Σιάμπος  Δημήτρης (κιθάρα κλασική – ηλεκτρική)

Σιδερίδης  Διαμαντής (μπαγλαμάς - μπουζούκι – τζουράς)

Τσεμπερούλης  Φίλιππας (κλαρίνο – σαξόφωνο – φλάουτο)

Χατζής Γιάννης (ντραμς)

*Η Ευαγγελία Ράπτου είναι εκπαιδευτικός – Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ