Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι μεταξύ τρόικας - κυβέρνησης

Του Ηλία Μπενέκου
Σε... ουδέτερο έδαφος και συγκεκριμένα στο Παρίσι πρόκειται να γίνει η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά από αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, συμφωνήθηκε να μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα στις αρχές Σεπτεμβρίου οι υπουργοί που έχουν αναλάβει μνημονιακές δεσμεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό οι κύριοι Γκ. Χαδρούβελης, Γ. Βρούτσης, Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και ο κ. Παπασταύρου από το γραφείο του πρωθυπουργού, θα συναντηθούν από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις που προκαλεί η συνεχής παρουσία της τρόικας στα υπουργεία, ώστε και ο έλεγχος να γίνει γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος και το έργο της κυβέρνησης να μην επηρεαστεί με άσκοπες καθυστερήσεις.
Στην Αθήνα η τρόικα θα έρθει στο τέλος Σεπτεμβρίου και για λίγες μόνο μέρες. Βασικός στόχος στο κυβερνητικό επιτελείο είναι οι προτεραιότητες να αρχίσουν σταδιακά να μετατοπίζονται από τους δανειστές και την εκταμίευση των δόσεων στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που θα αναληφθούν για την τόνωση της οικονομίας και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια.
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προσπάθεια να κλείσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και σίγουρα πριν από τις 8 Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, το θέμα του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα εκτός απροόπτου στη Βουλή, και στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η υπερψήφισή του από το Β' Θερινό Τμήμα θεωρείται σχεδόν βέβαια, αφού η σύνθεσή του δεν προκαλεί καμία ανησυχία για ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και αντάρτικα.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει αέρα κινήσεων στην κυβέρνηση, καθώς θα μπορεί να ασχοληθεί με την εφαρμογή της πολιτικής της σε άλλους κρίσιμους τομείς, απαλλαγμένη από το άγχος της δόσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εντός της εβδομάδας στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας τίθεται η βιομηχανική πολιτική, στο πλαίσιο της προσπάθειας διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
ΣΥΣΚΕΨΗ 
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται σήμερα ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, για τα θέματα της βιομηχανίας με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανία υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδια.
Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου όμως και για τη διευθέτηση του θέματος της επιλογής του νέου Έλληνα επιτρόπου, μετά τη συμφωνία που υπήρξε εντός κυβερνήσεως.
Η επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος εκτός απροόπτου αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ατζέντας που απασχολεί κατά κύριο λόγο τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
 
www.imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ