Διπλό Μνημόνιο για χρέος-νέο δάνειο

 Ιδιαίτερα εκρηκτικό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση στο Παρίσι. Οι υψηλές προσδοκίες για την αποχώρηση της τρόικας που καλλιεργούνται από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε συνδυασμό με την προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης με φοροελαφρύνσεις δημιουργούν αίσθηση εκλογών. Από την άλλη πλευρά Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ζητούν πολιτική σταθερότητα για να ανοίξουν τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και έχουν ήδη ετοιμάσει νέο «χαλινάρι» για την μετά τρόικα εποχή, που περιλαμβάνει δυο μηχανισμούς: Έναν για την βήμα, βήμα ελάφρυνση του χρέους και έναν εφεδρικό σε περίπτωση που απαιτηθεί νέο δάνειο για την κάλυψη χρηματοδοτικού κενού.
 
Του Χρήστου Φράγκου
 
Το πολυνομοσχέδιο που μόλις κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το οποίο η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει, ενώ δημοσίως η κυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακό μπάζωμα αναδεικνύοντας τη προοπτική αποχώρησης της τρόικα ως τετελεσμένο. 
 
Ασταθές είναι όμως και το διεθνές σκηνικό στο οποίο προσπαθεί να τοποθετηθεί η ελληνική κυβέρνηση καθώς οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι ενδεικτικές του έντονου παρασκηνίου.
 
Τo Sofokleousin.gr είχε εγκαίρως αποκαλύψει το σκληρό παρασκήνιο γύρω από το ελληνικό χρέος και τις συμφωνίες Λαγκάρντ και Μέρκελ, τις οποίες αν και αρνούνταν το ελληνικό ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωναν όμως δημοσιεύματα σε διεθνή Μέσα όπως η Wall Street Journal.
 
Δημοσιονομικά και διαρθρωτικά
 
Σε αυτό το επίπεδο ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διαχείρισης των 11 δισ. του ΤΧΣ καθώς και η ανάκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες.
 
Όσον αφορά την τελευταία αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος σταθεροποίησης που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο αυτή θα είναι ιδιαίτερα… πολιτική. Η κυβέρνηση αγωνίζεται να υλοποιήσει… θεωρητικά όλα τα προαπαιτούμενα ψηφίζοντας νόμους, ενώ οι περισσότεροι στόχοι για δαπάνες και έσοδα δεν επιτυγχάνονται.
 
Κυβέρνηση και τρόικα θα… μοιραστούν τις ευθύνες για τις αστοχίες μετά από διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων. 
 
Το νέο δάνειο και το χρέος
 
Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχουν διακηρυγμένο στόχο την αποδέσμευση από το Μνημόνιο χωρίς νέο δάνειο, στόχος που σε αυτή τη φάση μοιάζει ανεδαφικός, ενώ βάζει τη χώρα σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκοπέδιο.
 
Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι να είναι εμπροσθοβαρή, να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ και οι ελληνικές τράπεζες να έχουν αρκετό χρόνο για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών από τις αγορές.
 
Θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, καθώς το οικονομικό επιτελείο είδε το παράθυρο ευκαιρίας να κλείνει στην τελευταία έκδοση ομολόγου.
 
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και έχουν συμφωνήσει σε κοινή πλατφόρμα για την επόμενη μέρα η οποία περιλαμβάνει νέο δάνειο μέσω on demand μηχανισμού στήριξης και νέο Μνημόνιο το οποίο θα υλοποιείται βήμα, βήμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα για την εκταμίευση του νέου δανείου –αν χρειαστεί- θα υπάρχουν πρόσθετοι όροι και μέτρα.
 
Από ευρωπαϊκής πλευράς ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κεφαλαίων του ΤΧΣ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι αυτά πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα υπέρ τραπεζών μέχρι το 2018.
 
www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ