Το κρυφό θησαυροφυλάκιο των τραπεζών

518Μπορεί οι τραπεζίτες να παραμένουν… αλλεργικοί σε οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στις «σχέσεις στοργής» που αναπτύσσουν με τους πελάτες τους, αλλά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την ανακούφιση των επιχειρήσεων ίσως κρύβουν και ορισμένα μεγάλα «δώρα» για τις τράπεζες.
Ορισμένα τραπεζικά στελέχη βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι των μέτρων υπέρ των δανειοληπτών, τα οποία εισηγήθηκε χθες η υπουργός Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, παρότι οι τράπεζες γενικά δυσφορούν με ιδέες, όπως η αμνηστία για τους «μαυρισμένους» από τον Τειρεσία, ή το «πάγωμα» οφειλών επιχειρήσεων.
Και εξηγούν, ότι στη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, απειλώντας να αφήσουν τεράστιες επισφάλειες στις τράπεζες, ίσως η «ανεπιθύμητη» κρατική παρέμβαση δίνει ορισμένες λύσεις:
-          Η κυβέρνηση προτείνει, για παράδειγμα, γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που έχουν καταχωρηθεί από 1.1.2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της «αμνηστίας» αυτής θα αρθεί και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.
-          Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η «χαλάρωση» του ΤΕΙΡΕΣΙΑ ποτέ δεν είναι ευπρόσδεκτη από τις τράπεζες, πλην όμως αυτή τη φορά η προτεινόμενη «αμνηστία» ίσως αποδειχθεί ευλογία για τους ισολογισμούς τους. Τη διετία 2008-2009, το ύψος των ακάλυπτων επιταγών αναμένεται ότι θα πλησιάσει συνολικά τα 4,5 δις. ευρώ. Αν με την κυβερνητική ρύθμιση σπεύσουν αρκετές χιλιάδες επιχειρηματίες να εξοφλήσουν οφειλές, έχοντας το κίνητρο της διαγραφής των στοιχείων τους από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και της συνέχισης των δραστηριοτήτων τους, οι τράπεζες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να εισπράξουν καθυστερούμενες οφειλές από επιχειρήσεις, που υπό άλλες συνθήκες θα έβαζαν «λουκέτο» και θα άφηναν «φέσια».
-          Όσον αφορά το προτεινόμενο «πάγωμα» επιχειρηματικών οφειλών, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2008, είτε έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις, είτε όχι, κορυφαία τραπεζικά στελέχη έχουν τονίσει στο παρελθόν τη διαφωνία τους με το μέτρο, τονίζοντας ότι το κράτος δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στις σχέσεις των τραπεζών με τους πελάτες τους.
-          Όμως, άλλα τραπεζικά στελέχη, σχολιάζοντας πλέον τη διατυπωμένη πρόταση της κυβέρνησης και όχι κάποιες γενικές διακηρύξεις, βλέπουν τώρα τις θετικές πλευρές της προτεινόμενης ρύθμισης. Οι τράπεζες θα χάσουν μεν τους τόκους υπερημερίας και ανατοκισμού, οι οποίοι θα διαγραφούν βάσει της ρύθμισης, ενώ για δύο χρόνια θα εισπράττουν μόνο τόκους από τις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
-          Όμως, μαζί με αυτή την «απώλεια» έρχεται και η ελπίδα, ότι αφενός για δύο χρόνια τα δάνεια θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται, έστω και μόνο με τις πληρωμές τόκων, ενώ μετά την παρέλευση της διετίας, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν κεφάλαιο και τόκους. Και όλα αυτά, από δάνεια επιχειρήσεων που με τα σημερινά δεδομένα θα κατέληγαν στο «λουκέτο» και θα άφηναν πίσω τους μεγάλα «φέσια», αλλά και καλύμματα δανείων που θα ήταν πολύ δύσκολο να ρευστοποιηθούν από τις τράπεζες (με τη σημερινή, άθλια κατάσταση της αγοράς ακινήτων, οι ίδιες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με δέος την προοπτική μαζικής εκποίησης ακινήτων πελατών τους, καθώς γνωρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα πάρουν πίσω το σύνολο των απαιτήσεών τους).
Τις επόμενες ημέρες, η Ένωση Τραπεζών θα διατυπώσει τις ενστάσεις της και θα εμφανισθεί να διαφωνεί με βασικές παραμέτρους του κυβερνητικού σχεδίου, καθώς δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια βελτίωσης των προτεινόμενων ρυθμίσεων υπέρ των τραπεζών. Όμως, οι τραπεζίτες γνωρίζουν καλά ότι αυτές οι ρυθμίσεις στην πραγματικότητα δεν δίνουν μια τελευταία ευκαιρία μόνο στους «στριμωγμένους» επιχειρηματίες, αλλά και στις ίδιες τις τράπεζες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα γενιά προβληματικών επιχειρηματικών δανείων…
www.banksnews.gr/portal


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ