Τα Κάλαντα του Τόπου μας 50 Κάλαντα Από Κάθε Γωνιά Της Ελλάδας Και Της Κύπρου

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΔΕΣΣΑΣ
Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1996 από τον Γιάννη Γκουράνη. Στα 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 120 εμφανίσεις σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και συνεργασίες με Συμφωνικές ορχήστρες και διακεκριμένους σολίστ. Το υψηλό επίπεδο των φωνών, όσο και το πλούσιο ρεπερτόριο που διαθέτει (τέσσερις αιώνες ελληνικής και παγκόσμιας δημιουργίας καθώς και πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών) την κατατάσσουν στα ξεχωριστά σύνολα που προάγουν τη χορωδιακή τέχνη.


ΣΟΠΡΑΝΟ: Ανθοπούλου Δήμητρα, Βρυώνη Ελένη, Γιάλη Χρυσούλα, Λένου Άννα, Λιολιοπούλου Σοφία, Ντάλλη Χριστίνα, Παπαιωάννου Κατερίνα, Ρίζου Ελένη, Σεμερτσίδου Ευθυμία, Τσιλιάκη Ελπινίκη, Φωλοπούλου Μανίνα.
ΑΛΤΟ: Αλεξίου Μαρία, Αράπογλου Ζωή, Βλάχου Ιωάννα, Βρυώνη Σταυρούλα, Γκέρτζα Νιόβη, Δήμου Σοφία, Καρυδοπούλου Μάχη, Μπόγια Κωνσταντίνα, Πεντερίδου Δήμητρα, Πολυτίδου Χρυσούλα, Σιαπαλίνη Ελένη, Τομόσογλου Θάλεια.
ΤΕΝΟΡΟΙ: Κίτσος Λάζαρος, Κουτσοκώστας Κωνσταντίνος, Κώτσιου Δημήτρης, Μισαηλίδης Γιώργος, Παπαιωάννου Ορέστης.
ΜΠΑΣΟΙ: Γερεμτζές Νίκος, Γκέντζης Τρύφων, Δήμου Γιώργος, Καργατζής Στέφανος, Καρτσιώλης Γιάννης, Κελέκης Μιχάλης, Μίσχος Κωνσταντίνος, Σουλτάνης Δημήτρης.
ΣΟΛΟ: Kάιφα Κατερίνα

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΡΑΝΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ)
Σπούδασε Φυσική στο Α.Π.Θ. καθώς και Σύνθεση με το Χρήστο Σαμαρά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1999, Δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο). Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου & του Εαρινού Φεστιβάλ του Δήμου Έδεσσας καθώς και βοηθός της Μαίρης Κωνσταντινίδου στη χορωδία «North College». Τα τελευταία 25 έτη έχει αναπτύξει έντονο εκπαιδευτικό έργο ως καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Δήμου Έδεσσας, ενώ την τελευταία τριετία είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Νέου Ωδείου Έδεσσας.

 

Λένκα Πέσκου
Η Λένκα Πέσκου ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Έπειτα συνέχισε τις σπουδές στην μουσική, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά παίρνοντας Δίπλωμα Πιάνου και Σύνθεσης με Άριστα. Έχει συγγράψει πολλά μουσικά βιβλία για παιδιά και έχει ηχογραφήσει και κάνει την παραγωγή σε πολλά παιδικά και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Κατερίνα Kάιφα
Γεννήθηκε το έτος 2001 και είναι μαθήτρια της Α' τάξης  του  Μουσικού  Λυκείου Θεσσαλονίκης. Σπουδάζει πιάνο και αρμονία των ανώτερων θεωρητικών, στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Παρακολουθεί μαθήματα MUSICAL by Sia Koskina και είναι μέλος της Νεανικής Χορωδίας του “Συλλόγου Φίλων Μουσικής” του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2014, συμμετέχει στον εκπομπή  του   MEGA TV «Τhe music school», όπου  αναδεικνύεται νικήτρια του παιχνιδιού. Το 2015  κυκλοφορεί το πρώτο της  cd album, με τίτλο «Snowflake girl», με γνωστά  και καινούργια Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Τα «Κάλαντα» είναι ένα έθιμο κατά το οποίο τα παιδιά πηγαίνουν παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν, ανάλογα με τη γιορτή, ένα αντίστοιχο παραδοσιακό τραγούδι συνοδεύοντας το με τρίγωνο, κιθάρες, μελόντικες, λύρες ή φυσαρμόνικες. Χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;» και αν η απάντηση είναι θετική τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «και του χρόνου!». Ο νοικοκύρης τότε τα ανταμείβει με ένα χρηματικό ποσό ή και με μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.
Με το πέρασμα του χρόνου και ανά τόπους, προκύψανε πολλά διαφορετικά αλλά και παραλλαγμένα κάλαντα, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.


Έτσι η Λένκα Πέσκου, με τη προτροπή και τη στήριξη της FM Records αλλά και την ευγενικη χορηγία της Aegean & Olympic Air, αποφάσισε να ερευνήσει, να καταγράψει, να μεταγράψει για χορωδίες, να ενορχηστρώσει και να ηχογραφήσει το μοναδικό αυτό υλικό των 50 Καλάντων, πολλές φορές κάνοντας διασκευές ή και προσθαφαιρέσεις, παραδίδοντάς τα καταγεγραμμένα σε παρτιτούρες και ήχο, ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό νέο φως στο συνεχώς εξελισσόμενο παραδοσιακό πλούτο.

Οι χορωδιακές ηχογραφήσεις έγιναν από τον Μαέστρο Γιάννη Γκουράνη με την Νεανική Χορωδία Εδέσσης.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ