Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Μάχη στα μέτωπα της φωτιάς-Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Μικροχώρι Καπανδριτίου

 

Σε δύο μέτωπα στο Μικροχώρι και στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου δίνουν τιτάνια μάχη οι δυνάμεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής. Στο Μικροχώρι, όπου είναι και το πλέον ενεργό μέτωπο, η φωτιά που μαίνεται μέσα σε χαράδρα, ενισχυμένη από τους ανέμους, κατάφερε να ξεφύγει από την πρώτη αντιπυρική ζώνη, παρά τις προσπάθειες και από αέρος ενώ ανησυχία εμπνέει και το νέο μέτωπο σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Πολυδενδρίου, όπου γίνεται μεγάλη επιχείρηση. Δεν απειλούνται σπίτια. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό.

 

 

 

Στο Καπανδρίτι, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη από τη νύχτα και μάλιστα κάποια στιγμή πέρασε το δρόμο προς Καπανδρίτι, αλλά οι πυροσβέστες που δίνουν πραγματική μάχη, κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φωτιά. Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο Μετόχι, μέσα σε μια χαράδρα, ωστόσο έχει ξεφύγει από την πρώτη αντιπυρική ζώνη και δίνεται μάχη να παραμείνει εντός της δεύτερης. Επιτόπου επιχειρεί μεγάλη δύναμη ώστε να μην κατέβουν οι φλόγες προς τις κατοικημένες περιοχές.

Στον Κάλαμο, η εικόνα από το πρωί ήταν καλύτερη με μικροεστίες στη γραμμή του μετώπου κατά μήκος της παραλίας, ωστόσο πλέον σημειώνονται αναζωπυρώσεις. Επι ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης ώστε να τις αντιμετωπίσουν καθώς αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η ένταση των ανέμων.

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Τώρα πετούν 6 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Στην κατάσβεση επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππουπεριέγραψε ως εξαιρετικά ασταθή την εικόνα από τα πύρινα μέτωπα, τόνισε ότι η κινητοποίηση δυνάμεων που υπάρχει δεν έχει προηγούμενο και σημείωσε ότι υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας από το Καπανδρίτι προς τον Κάλαμο καλώντας τους πολίτες να μην προσεγγίζουν την περιοχή ώτε να μην δυσχεταίνεται το έργο της κατάσβεσης.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Ενημέρωση από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος για τις πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και οι οδηγοί να αποφεύγουν μετακινήσεις που θα μπορουσαν να προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση ή και εγκλωβισμό.

Επίσης, παρακαλούνται όσοι βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, ενώ αν δουν πυρκαγιά να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ με μονάδες σε επίμαχα σημεία.

Μέχρι και αυτή την ώρα υπάρχει έντονη η μυρωδιά καπνού σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Οπως προαναφέρθηκε, στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Κύπρος δήλωσε την ετοιμότητά της να συνδράμει εφόσον της ζητηθεί στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. «Είμαστε σε επικοινωνία και όταν μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε», είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου έως σήμερα στις 06:00 εκδηλώθηκαν 55 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ