Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων για την Βιολέτα Σμυρνιού-Παπαθανασίου

 

Έφυγε ξαφνικά για τη γη των αγγέλων η  Βιολέτα  Σμυρνιού-Παπαθανασίου  με  καταγωγή  από  τη μητρόπολη του  πάλαι ποτέ βλαχόφωνου  ελληνισμού της  Πελαγονίας,  το  Μεγάροβο  Μοναστηρίου.

Η  Βιολέτα  Παπαθανασίου ξεκίνησε τις  σπουδές  της  στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και είχε  μετεκπαιδευτεί  στα παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσ/νίκης.

 Είχε επίσης παρακολουθήσει   εκπαιδευτικά σεμινάρια  σε  Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ξεκίνησε  την καριέρα της ως δασκάλα από το ιστορικό χωριό Παύλος Μελάς της Καστοριάς.

Διέθετε  πλούσια δραστηριότητα στον κοινωνικό τομέα.

 Ήταν μέλος εθνικών και διεθνών σωματείων και συλλογικοτήτων , ενώ   είχε  δώσει   πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1978   ήταν  Πρόεδρος  ενός από τους  ιστορικότερους συλλόγους της Θεσ/νίκης, του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και των Πέριξ  «Η  Καρτερία», υλοποιώντας δράσεις με στόχο την καταγραφή και την μελέτη της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Πελαγονίας, καθώς και την διατήρηση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ίδια περιοχή.

Είναι συγγραφέας του ιστορικού ντοκουμέντου «Μάννα η Μακεδόνισσα», που περιγράφει την ιστορία μιας λησμονημένης ηρωίδας, ενώ το βιβλίο της «Μοναστήρι ιστορική περιπλάνηση στην πάτρια γη», τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Για τη δράση της τιμήθηκε  από τον Ερυθρό Σταυρό, την  Βασιλική Πρόνοια, τους Ρόταρι  Θεσ/νίκης, το Σώμα  Ελληνικού Οδηγισμού  Θεσ/νίκης, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσ/νίκης,  την Παμμακεδονική  Ένωση  Αυστραλίας, την Πανελλήνια  Ομοσπονδία  Πολιτιστικών  Συλλόγων  Βλάχων, την   Εταιρεία Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης  Μακεδονίας -Θράκης, τον  Σύλλογο  Γυναικών  Θεσ/νίκης   και Αθηνών, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Φλώρινας,   τον Μουσικοχορευτικό  Όμιλο  Θεσ/νίκης  «Ο ΟΡΦΕΑΣ», το Υπουργείο  Παδείας,  τον Δήμο Αμπελοκήπων,  τον  Δήμο Θεσ/νίκης με το μετάλλιο του Δήμου, καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.

Ως επιστέγασμα   αυτής της μακράς και πλούσιας πορείας, η ΑΕ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κάρολος Παπούλιας   της  απένειμε, το 2012, τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας.  Ένα  παράσημο που από το 1948 απονέμεται αποκλειστικά σε γυναίκες, στο πλαίσιο της προσφοράς τους στην κοινωνία, τα γράμματα και τις τέχνες.

Το πείσμα, η αφοσίωση,  η επιμονή  και  ο  δυναμισμός  της Βιολέτας  Παπαθανασίου, ειδικά   για  τους νεότερους, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα.

 

Η  Διοίκηση  της  Π.Ο.Π.Σ.Β.  αποφασίζει

1) Να  εκφράσει  τα  ειλικρινή της  συλλυπητήρια  στην  οικογένειά  της

2) Να  κατατεθεί  στεφάνι  στην  μνήμη της  κατά  την  εξόδιο  ακολο

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ