Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Στήριξη Μέρκελ σε οικονομία, Συμφωνία Πρεσπών - Οι κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση

 

Μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από αθηναϊκού εδάφους, ενώ εξέφτασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της. Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο, λέγοντας ότι είναι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε να επιλύσει το ονοματολογικό, που δίνει τη δυνατότητα στη «Βόρεια Μακεδονία», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε την ΠΓΔΜ, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Επίσης, η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί συναλλαγής του ονοματολογικού με την περικοπή των συντάξεων, ήταν κατηγορηματική, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο ονοματολογικό και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και δηλώνοντας αιφνιδιασμένη από το γεγονός ότι συζητείται κάτι τέτοιο.

Σημείωσε, δε, ότι η λύση είναι προς όφελος όλων, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, αλλά υπάρχουν κανόνες, σε εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει μια πιο σωστή στάση».

Η Άνγκελα Μέρκελ έφθασε στην Αθήνα λίγο πριν τις 17:30 . Στις 18:00  συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

 

18:07 Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Καταφέραμε να βρούμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις. Είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή. Η Ελλάδα πιστεύω ότι έχουμε βγει από την κρίση σιγά σιγά. Αποτελεί μία σημαντική χώρα στην καρδιά της Ε. Ε. Βεβαίως μια δύναμη που προβάλει την ανάγκη συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι έχουμε ένα κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων».

18:09 Αντικείμενο των συζητήσεών μας θα είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Ευχαρίστησε δε την ελληνική πλευρά για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «πέρασαν δύσκολα χρόνια», ωστόσο «εκείνο που καταφέραμε είναι να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

20:00 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου:

«Θα καλοσωρίσω για άλλη μια φορά την καγκελάριο στην Ελλάδα. Όπως είπα πριν ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας. Έρχεται σε μια Ελλάδα διαφορετική από την προηγούμενη της επίσκεψής της. Στο χείλος της χρεοκοπία, ένα κοινωνικό κράτος παράλυτο και μια ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης. Απέναντι σε μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα, συχνά άδικα. Σήμερα είμαστε σε μια διαφορετική φάση, με σοβαρές πληγές. Η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω αυτή την εποχή.

Σε αυτή την πορεία η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. Υπήρξαν δύσκολες στιγμές. Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του Έλληνα που ευθύνεται για την κρίση.

Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, τα στερεότυπα και τις διαφορές και να βρούμε κοινό τόπο. Που αυτό ήταν η διάσωση της Ελλάδας και της Ευρώπης

Ας μου επιτραπεί να επισημάνω την πολύ στενή συνεργασία που είχαμε τις δύσκολες μέρες της προσφυγικής κρίσης και να επισημάνω τον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην εξεύρεση μιας λύσης. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια για την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και ένα μοντέλο για πιθανές συμφωνιες στο μέλλον.

Συμφωνήσαμε η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στο πλαίσιο αναβάθμισης των σχέσεών μας στη ΔΕΘ του 2020".

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Άνγκελα Μέρκελ:

"Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστιοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός περασε μια δύσκολη περίδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Ο ελληνικός λαός πέρασε μέσα από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η Ελλάδα έλαβε υποστήριξη και η Γερμανία συνέβαλε σ' αυτό, αλλά κυρίως ήταν οι Έλληνες που πέρασαν επώδυνες καταστάσεις, κυρίως γι' αυτούς που δεν είχαν δουλειά. Βήμα προς βήμα βελτιώνουμε την κατάσταση. Θέλουμε να συμβάλλουμε να υπάρξει έρευνα στην Ελλάδα. Έχουμε δρομολογήσει μια πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών, που αυξήθηκε κατά 16% πέρυσι. Όλα αυτά καθιστούν σαφές πόσο καλά εξελίσσονται οι σχέσεις. Ευχαριστούμε για την τιμή να γίνουμε η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Γνωρίζουμε ότι με τα 4 εκατ. τουριστών φέτος δημιουργείται στενός δεσμός μεταξύ των κρατών μας. Υπάρχει και κάτι άλλο που μας συνδέει ιδιαίτερα: Η μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού. Η Ελλάδα επλήγη σε μια περίοδο που ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα. Νομίζω ότι ένα άλλο θέμα είναι η σταθερότητα στην περιφέρεια. Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεα. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη».

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους:

- "Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει", είπε ο κ. Τσίπρας.  

- Μέρκελ: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».

- Μέρκελ: «Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία . Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκη ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη».

 

www.topontiki.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ