Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Κάνε με αντ είμαι μπλόκο! - Γράφει η Μαρία Καρασαλίδου

 

Φθάνοντας  στα μπλόκα των αγροτών συναντά κανείς, νέα παιδιά με χαρακωμένα απ τη σκληρή δουλειά χέρια, με μάτια και πρόσωπα έντιμα και ξάστερα, με ρούχα λερωμένα από τον καθημερινό μεροκάματο. Συναντά και ηλικιωμένους με σκαμμένα τα πρόσωπα από τη σκληράδα της αγροτιάς με ροζιασμένα και σκεβρωμένα χέρια απ τη δουλειά της γης, με χείλη σφιχτά από παράπονο αλλά και από πείσμα και μάτια γεμάτα από αμέτρητα «γιατί»!
Η αγροτική παραγωγή της χώρας μας και οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας είναι υπόθεση όλων μας.

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους στην ανεργία, τους αυτοαπασχολούμενους στο λουκέτο, που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, κλείνει σχολεία, νοσοκομεία, που μετατρέπει την μόρφωση και την υγεία σε εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς, είναι η ίδια πολιτική που ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά, οδηγώντας συνολικά το λαό μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό από όλους είναι ότι επιτέλους η όποια Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία πρέπει να αντιληφθεί ότι το ζήτημα της αγροτικής πολιτικής είναι συνολικό και ενιαίο. Είναι, δε, άρρηκτα συνδεδεμένο με την δημιουργία μιας ισχυρής αγροτικής οικονομίας. Δε λύνεται με μεμονωμένα μέτρα, πολύ δε περισσότερο ημίμετρα, αλλά με μια συνολική μακρόπνοη στρατηγική θεώρηση η οποία θα συνδέεται άμεσα με κοστολογημένη, αξιολογημένη και συνεπώς ανταγωνιστική αγροτική οικονομία.

Ο αγροτικός τομέας είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο για να είναι βιώσιμο πρέπει να παράγει περισσότερα από όσα καταναλώνει. Πρέπει δηλαδή να αποκτήσει οικονομική συνειδητοποίηση. Να είναι δηλαδή ένα σύστημα πλεονασματικό και όχι ελλειμματικό. Για να γίνει αυτό πρέπει το αγροτικό σύστημα να υπόκειται σε συνολικούς κανόνες, όπως η αξιολόγηση των παραμέτρων της παραγωγής, με απώτερο στόχο τη βέλτιστη απόδοσή του.

Πρέπει άμεσα να μειωθεί το κόστος αγοράς αγροτικών εφοδίων και αγροτικών μηχανημάτων, ενώ παράλληλα να αυστηροποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας των παραγωγών από τους μεσάζοντες.

Πρέπει να υπάρξει σοβαρή στήριξη των αγροτών από τις τράπεζες και να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης με κοινοτικά κονδύλια για αγροτικές επενδύσεις καλύπτοντας μικρούς και μεγάλους αγρότες.
Σε αυτό το επίπεδο και με γνώμονα την κοινή εθνική στόχευση πλέον για αγροτική ανάπτυξη, οφείλουμε να παρουσιάσουμε ένα συνολικό πλάνο που να ξεκινά από τις αγροτικές υποδομές, να περνά από την βέλτιστη εκμετάλλευση των πόρων και των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και να καταλήγει στη διαχείριση της αγροτικής γης.

Οφείλουμε να διασυνδέσουμε και να θέσουμε κάτω από κοινό οικονομικό στόχο τον πρωτογενή, το δευτερογενή (μεταποίηση, βιομηχανία τροφίμων) και τον τριτογενή τομέας (αγορά αγροτικών προϊόντων, αγροτουρισμός κτλ). Ταυτόχρονα, να φροντίσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο να εξελιχθεί, να εξειδικευτεί, ώστε να γίνει ο καταλύτης της αγροτικής ανάπτυξης.

Οφείλουμε όλοι  να είμαστε στο πλευρό τους για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, και να μην γκρινιάζουμε για ταλαιπωρίες έναντι στο σημαντικό αγώνα που δίνουν οι αγρότες στα μπλόκα ερχόμενοι σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που θα έπρεπε να αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στη μικρομεσαία αγροτιά, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία της χώρας μας.

 

Μαρία Καρασαλίδου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ