Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Η σημασία της ένταξης της Ελλάδος στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας - Του Νίκου Παπαδόπουλου

 

Ραντεβού με τη Γαλλοφωνία δίνουν κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σ' ολόκληρο τον κόσμο, καθώς γιορτάζουν στις 20 Μαρτίου τους δεσμούς τους με τη Γαλλία, μέσω της γαλλικής γλώσσας.  O Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie) είναι ένας διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι. Ο εν λόγω Οργανισμός, του οποίου Γενικός Γραμματέας είναι από το 2014 η αϊτινής καταγωγής Καναδέζα Μικαέλ Ζαν, ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970 με σύνθημα του ‘’ Egalité, Complémentarité et Solidarité ’’ (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση κι Αλληλεγγύη).

    Τα κοινά στοιχεία των μελών της Γαλλοφωνίας είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύουν όπως είναι η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής, και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης. Μετράει μέλη από διαφόρους λαούς, οι οποίοι παρά τις όποιες διαφορές τους, τρέφουν την κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου και να προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στις 40 φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι μισές είναι γαλλόφωνες, στοιχείο που μαρτυρά μεταξύ άλλων και την οικονομική αλληλεγγύη των λαών.

    Το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ελλάδα αποφάσισε κι εκείνη από τη μεριά της, να θέσει υποψηφιότητα με σκοπό να  γίνει συνεργαζόμενο μέλος στη Διεθνή Οργάνωση Γαλλοφωνίας. Για τον εορτασμό του γεγονότους αυτού, πραγματοποιήθηκε, στις 2 - 5 Δεκεμβρίου 2004, στην Αθήνα, η Γενική Συνάντηση Γαλλοφωνίας, λίγες ημέρες μετά την 10η Σύνοδο Κορυφής στο Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο. Η Ελλάδα έγινε επίσημα το 54ο κράτος - μέλος

μέλος του Δ.Ο.Γ. στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2006, κατά την Διυπουργική Διάσκεψη της Γαλλοφωνίας, στο Βουκουρέστι, στην οποία παρέστη ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαλινάκης. Η απόφαση της χώρας μας για την ένταξή της στο Δ.Ο.Γ. υπαγορεύτηκε από την εκτίμηση της δυνατότητας πρόσβασης σε ένα σημαντικό forum με κοινή γλώσσα τα γαλλικά και ένα χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, του οποίου βασικά στοιχεία και στόχοι είναι η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας. (Πηγή: Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών)

    Η σημασία της ένταξης της Ελλάδος στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας αποδεικνύει έμπρακτα τη διάθεση της χώρας μας να υπερασπιστεί την παραδοσιακή προσήλωσή της στα ευρωπαϊκά ιδανικάΌπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαληνάκης, ο Έλληνας εκπρόσωπος κατά τη Δέκατη Συνάντηση Κορυφής των κρατών μελών της Γαλλοφωνίας «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αλλάζει, είναι επιλογή μας να ταχθούμε υπέρ της διατήρησης του ευρωπαϊκού γλωσσικού πλούτου και κατά της μονογλωσσίας που θα επηρέαζε μακροπρόθεσμα ασφαλώς και την ελληνική γλώσσα. Το σύνθημα του οργανισμού για μια Ευρώπη των λαών, των γλωσσών και των πολιτισμών, εκφράζει απολύτως την ελληνική πλευρά. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που θα μιλάει με μια φωνή, αλλά όχι σε μια Ευρώπη που θα μιλάει με μια γλώσσα». Η ένταξη της Ελλάδος στη Γαλλοφωνία έχει παράλληλα ιδιαίτερα συμβολική σημασία, καθώς μια χώρα με τόσο σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό εντάσσεται σε μια μεγάλη πολιτιστική οικογένεια. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η διάθεση υποψηφιότητας της Ελλάδος στον Δ.Ο.Γ. το 2004 συνδέθηκε άμεσα με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, αφού τα γαλλικά αποτέλεσαν τη δεύτερη επίσημη γλώσσα των Αγώνων.

    Στις 20 Μαρτίου λοιπόν η Ελλάδα σε κάθε πόλη της, είναι έτοιμη να γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας και να θυμηθεί την ιδιαίτερη σημασία που έχει η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας μιας γλώσσας που συνδέεται ως επίσημη γλώσσα κάθε Διεθνούς Οργανισμού. Μαζί με την Ελλάδα γιορτάζει την Γαλλοφωνία, την ίδια ημερομηνία κι η Κύπρος η οποία συμμετέχει ως συνδεδεμένο μέλος από το 2006. Οι εκδηλώσεις για τον Διεθνή Μήνα της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο υλοποιούνται με την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τις Πρεσβείες και τα προξενεία των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο, κάτω από το κοινό σύνθημα: «Η γαλλική γλώσσα μας ενώνει και μας κάνει ενεργούς πολίτες».  

 

thumbnail_ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ 10.jpg

 

Νικόλαος Α. Παπαδόπουλος,

Καθηγητής Γαλλικής Γλώσσας &

Μεταπτυχιακός Φοιτητής Σημειολογίας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ