Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: «Το Τέρας στο μετρό: μικρές και μικρότερες ιστορίες με τέρατα» - Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Βασιλικής Ηλιοπούλου

 

«Το Τέρας στο μετρό: μικρές και μικρότερες ιστορίες με τέρατα», το νέο βιβλίο της Βασιλικής Ηλιοπούλου, παρουσιάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης (13/3) παρουσία μαθητών και μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, οι οποίοι συζήτησαν με τη συγγραφέα για το περιεχόμενό του.

Την εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος κ. Χρήστος Σκούπρας και παρεμβάσεις έκανε η μουσικός – συγγραφέας Πόπη Φιρτινίδου.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο της Ηλιοπούλου μιλά για τέρατα, παρόλο που δεν ανήκει στις ιστορίες τρόμου. Τα τέρατά της είναι πλάσματα που κατοικούν μέσα μας τιθασευμένα, αλλά, όταν η τάξη της καθημερινότητας διασαλεύεται, αναδύονται και σέρνουν τον χορό.

Μιλά ακόμα για τη διαφορετικότητα στην όψη ή τη συμπεριφορά του Άλλου ανθρώπου που ταράζει και ωθεί στη διαδικασία τερατοποίησής του. Έτσι που η αναπόφευκτη εμμονή στην εχθρότητα μετατρέπει σε τέρας και τον εχθρό του “τέρατος”.

Το γράψιμό της, συχνά οδηγούμενο από υπαινικτικό χιούμορ, κινείται με άνεση στην κόψη του ξυραφιού, χωρίς σε καμία στιγμή να γλιστρά στο κενό της ασάφειας. Αφήνει, όμως, περιθώρια στον αναγνώστη να κρατήσει τη δική του εκδοχή.


Η Βασιλική Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1948. Σπούδασε κινηματογράφο. Από το 1972 γράφει και σκηνοθετεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μεγάλου μήκους ("Το πέρασμα", 1990, "Με μια κραυγή", 1995) καθώς και μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Έχει επιμεληθεί επίσης εκπομπές για το Β΄ και το Γ΄ Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Το πρώτο της βιβλίο, η νουβέλα "Η Λιούμπα και άλλα αρώματα", κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις Εστία. Η συλλογή διηγημάτων της "Η καρδιά του λαγού" κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Πόλις. Το 2010 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της "Σμιθ" από τις εκδόσεις Πόλις. Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το µυθιστόρηµά της "Η άσκηση του Ροτ" και το 2017 οι ιστορίες με τίτλο "Το τέρας στο μετρό".   


Κείμενο: Βέϊου Σοφία
Φωτογραφίες: Ευρώπη Εμμανουηλίδου

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ