Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: “Η προίκα της Μικρασιάτισσας” - Με δάκρυα συγκίνησης τα εγκαίνια της έκθεσης (φωτο+βίντεο)

 

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, εγκαινίασε το απόγευμα της Πέμπτης (14/3/19) την έκθεση με τίτλο “Η προίκα της Μικρασιάτισσας” στο Μεντρεσέ Τζαμί.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Τασούλα Παυλίδου, η οποία ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευσή του κι αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – νύφη, κάλεσε στο βήμα την κα Σμαρούλα Κουϊκόγλου – Καλλιγά, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια.

Όπως τόνισε η κ. Κουϊκόγλου – Καλλιγά, ο θεσμός της προίκας ήταν άγραφος νόμος του οικογενειακού δικαίου, και καταναγκαστικός για τις φτωχικές οικογένειες. Στη συνέχεια περιέγραψε τα είδη της προίκας κι επεσήμανε πως το προίκισμα της κόρης είχε τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και καταργήθηκε περίπου τη δεκαετία του 1980 γιατί αποτελούσε τον εφιάλτη της οικογένειας.

Ιδιαίτερο και συναισθηματικά φορτισμένο ήταν το κλείσιμο της ομιλίας της κας Κουϊκόγλου, καθώς αναφέρθηκε στην προίκα της γιαγιάς της, με δάκρυα συγκίνησης στα μάτια.. τα οποία σταμάτησαν με το ένθερμο χειροκρότημα των παρευρισκομένων..

Η έκθεση, που φιλοξενείται στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου και οι ώρες επίσκεψης είναι 10:30-13:30 το πρωί και 17:30-20:00 το απόγευμα.

Τα εγκαίνια πλαισίωσε με τραγούδια η χορωδία του Συλλόγου.


Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Βέροια - Σύλλογος Μικρασιατών Βέροιας - Η προίκα της Μικρασιάτισσας 14/3/2019

Για να δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Βέροια:

 
Κείμενο - Φωτογραφίες: Βέϊου Σοφία
Βίντεο: Δημήτρης Καρολίδης
 
 
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ