Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: 19η Μαΐου 1919 – “η οδύνη της φρίκης και η φρίκη της οδύνης” - Τα δίσεκτα χρόνια του ξεριζωμού (βίντεο)

 

Με μια εκδήλωση φόρο τιμής η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας φρόντισε να θυμίσει στο Βεροιώτικο κοινό πως η 19η Μαΐου 1919 είναι μια ημερομηνία ορόσημο για την Ποντιακή Γενοκτονία.

Μια εκδήλωση που δικαίως πήρε τον τίτλο “η οδύνη της φρίκης και η φρίκη της οδύνης”.

Το βράδυ της Παρασκευής 31 Μαΐου, από τις 19:30 το απόγευμα, ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται έξω από τον Χώρο Τεχνών, περιμένοντας με αγωνία να ανοίξουν οι πόρτες για να πιάσει θέση, σε έναν χώρο, όπου τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί βδομάδες πριν.

Μικροί και μεγάλοι, γονείς με τα μωρά αγκαλιά, γιαγιάδες και παππούδες με τα εγγόνια, παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις ιστορίες που ξεδιπλώνονταν και μαρτυρούσαν αληθινά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Παρουσιάστηκε το μεθοδευμένο σχέδιο εξόντωσης που κατάστρωσαν οι Τούρκοι, παρουσιάστηκαν το αίμα, ο πόνος, η φρίκη, η ατίμαση και ο αποτροπιασμός μέσα από τις μοναδικές ερμηνείες μελών της Εύξεινου Λέσχης Βέροιας καθώς και μέσα από χορευτικά αφιερωμένα στο θάνατο.

Το μήνυμα; “Η πρώτη γενιά είχε καθήκον να επιβιώσει... Η δεύτερη να ριζώσει στο νέο τοπίο... Εμείς 100 χρόνια μετά έχουμε καθήκον να σεβόμαστε την Ιστορία και να τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων μας...”

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τουμπουλίδης. Ο κ. Τουμπουλίδης επεσήμανε πως η 19η Μαΐου είναι ημέρα πένθους και είναι χρέος και ηθική υποχρέωση όλων, προς τους χιλιάδες άταφους νεκρούς που μαρτύρησαν για την πατρίδα και την Ορθοδοξία να τιμούνται.

Στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Βασίλη – Γιάννη Γιαϊλαλι.

Ο Βασίλης Γιάννης Γιαϊλαλι είναι απόγονος των Γενοκτονημένων Ελλήνων. Ένα ακόμα θύμα της κακής συμπεριφοράς των εξ ανατολών γειτόνων μας που όταν πληροφορήθηκε τις ελληνικές του ρίζες, άλλαξε το όνομά του και από Ιμπραχήμ το έκανε Γιάννης – Βασίλης. Είναι ένας σημαντικός αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και βρίσκεται συνεχώς διωκόμενος από το Τουρκικό κράτος.

Μετά την απονομή σε ένδειξη μνήμης και τιμής, ξεκίνησε το ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες... ένα ταξίδι, που ολοκληρώθηκε με όλους τους συντελεστές της παράστασης να κοιτάζουν τον ουρανό και να  τον δείχνουν με το δάχτυλο σημειώνοντας με αυτό τον τρόπο πως δεν έχουν ξεχάσει..

 

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας - Εκδήλωση για τη Γενοκτονία 31/5/2019

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας - Εκδήλωση για τη Γενοκτονία 31/5/2019

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ