Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ο Ιστορικός Hans – Joachim Lang παρουσίασε το νέο βιβλίο με τίτλο “Οι γυναίκες του Μπλοκ 10 – Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς” (βίντεο)

 

«Οι γυναίκες του μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς», το νέο βιβλίο του Hans-Joachim Lang παρουσιάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη το απόγευμα της Τετάρτης.

Το βιβλίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πάνω στις δοκιμές μεθόδων στείρωσης χωρίς εγχείριση, έρευνες πρόκλησης καρκίνου της μήτρας, αιμοδοσία σε μεγάλες ποσότητες, και σε άλλα ιατρικά πειράματα που συνέβαιναν στο Άουσβιτς σε γυναίκες από τους Ναζί.

Το βιβλίο παρουσίασε ο συγγραφέας και δικηγόρος Γιώργος Λιόλιος, ο οποίος προλόγισε  τον συγγραφέα, και για το περιεχόμενό του μίλησαν η φιλόλογος και πρώην διευθύντρια των εκδόσεων Romiosini Νίκη Eideneier – Αναστασιάδη και ο συγγραφέας του, δημοσιογράφος, ιστορικός και καθηγητής Εμπειρικής Ιστορίας του Πολιτισμού Hans – Joachim Lang.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

 

Βέροια - Οι γυναίκες του μπλοκ 10 - Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς - Παρουσίαση βιβλίου 19/6/2019

 

Το βιβλίο

Το Μπλόκ 10 του στρατοπέδου του Άουσβιτς είχε μια ιδιαιτερότητα. Στο δίπατο αυτό κτήριο-στρατώνα εγκατέστησαν οι Ναζί κατ’ επιλογήν, αμέσως μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς 800 περίπου Εβραίες γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων (Πολωνέζες, Γερμανίδες, Τσέχες, Ολλανδέζες, Σλοβάκες, Βελγίδες, Γαλλίδες κι ένα μεγάλο αριθμό Ελληνίδων), που υπέστησαν ιατρικά πειράματα.

Γιατροί έκαναν επάνω τους δοκιμές μεθόδων στείρωσης χωρίς εγχείρηση ή με ακτίνες Ρέντγκεν, έρευνες πρόκλησης καρκίνου της μήτρας, πειράματα βελτίωσης της θεραπείας του καρκίνου της μήτρας, αιμοδοσία σε μεγάλες ποσότητες, μεταγγίσεις διαφορετικών ομάδων αίματος κ.ά. Περίπου 300 από αυτές κατάφεραν να επιζήσουν και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με τρομερές όμως βλάβες στη σωματική και κυρίως στην ψυχική τους υγεία. Ο H.-J. Lang αφηγείται, βασιζόμενος σε εξονυχιστικές έρευνες, τι ακριβώς συνέβαινε με τις γυναίκες αυτές, πώς ήταν η καθημερινότητά τους και ποιες ήταν οι παρενέργειες τόσο κατά την παραμονή τους στο στρατόπεδο, όσο και μετά. Οι βλάβες στην υγεία, η απώλεια των δικών τους, η στείρωση, η ανικανότητα προς εργασία, η έλλειψη κρατικής υποστήριξης θα επισκίαζαν σοβαρά τη μετέπειτα ζωή τους.

Οι άγνωστες αυτές πτυχές της ιστορίας και των εγκλημάτων των Ναζί φωτίζονται μέσα από την έρευνα του H.-J. Lang. Μαρτυρίες αυτοπτών σε δικογραφίες, σε ιατρικά ιστορικά, σε υπηρεσιακούς φακέλους, σε αυτοβιογραφίες, σε συνεντεύξεις και σε πρωτόκολλα συνομιλιών, επέτρεψαν στον συγγραφέα να κάνει μερική ταυτοποίηση των θυμάτων και να περιγράψει τον παραλογισμό και τη βία του ναζιστικού καθεστώτος.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα των γυναικών που κατάφερε να εντοπίσει ο συγγραφέας, μεταξύ των οποίων και 100 περίπου Ελληνίδων.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς του Hans-Joachim Lang

Μετάφραση: Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη

Πρόλογος: Τζέκυ Μπενμαγιόρ

Εκδόσεις University Studio Press

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ