Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Στα σκαριά παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά για άλλους έξι μήνες

 

Την αναβολή των αυξήσεων ΦΠΑ που θα επιβάλλονταν στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται πρόσφυγες από 1ης Ιουλίου ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο που προωθεί παράταση έως τον Δεκέμβριο του 2019 .

Πρόκειται για ψηφισμένες από το 2015 αυξήσεις (έως και 50%) στον μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε Κω, Χίο, Λέρο, Λέσβο και Σάμο.

Η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ (17% αντί 24%, 9% αντί 13% και 5% αντί 6%) αναμένεται να δοθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, με βάση την νομοθεσία, η απόφαση αυτή επιτρέπεται να εκδοθεί «υπό την επίβλεψη υπηρεσίας που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει οριστεί και αν έχει εγκρίνει τη διατήρηση του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού. Σε περίπτωση πάντως που διαπιστωθούν νομικά κωλύματα, δεν αποκλείεται να επιλεγεί η έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει στο 17% αντί να αυξηθεί στο 24% ο μειωμένος στο 9% αντί 13% και ο υπερμειωμένος στο 5% αντί 6% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για αυτά τα νησιά θα μείνει στο:

- 5% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες,

- 9% για τα βασικά είδη διατροφής, όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψωμί,

- 17% για συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά.

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ